בניגוד לפסיקת בית המשפט המחוזי לפני כשנתיים, בג"ץ פסק היום (חמישי) על הריסת מבנים לא חוקיים במאחז "מצפה כרמים" לאחר שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית. השופטים ציינו כי הממונה על הרכוש הממשלתי, וגם ההסתדרות הציונית, פעלו שלא בתום לב "משום שעצם את עיניו מלראות את סימני האזהרה המרובים שהיו בפניו לאורך שנים רבות, ובכלל זה העובדה שהיישוב הוקם על מקרקעין מוסדרים הרשומים בבעלות פרטית של פלסטינים".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
המאחז הוקם ב-1999 בתמיכת המדינה וההסתדרות הציונית. טענת המדינה הייתה כי פעולת ההתיישבות בקרקע נעשתה בתום לב לפי סעיף 5 בצו בדבר רכוש ממשלתי (יהודה והשומרון), לכן למרות שלאחר מכן התברר כי הקרקע פרטית – החוק לא פוסל את העסקה שנעשתה מול המדינה. בפסק הדין שהתקבל ברוב של שניים, הנשיאה השופטת אסתר חיות והשופט חנן מלצר, נגד אחד, השופט ניל הנדל – טענה זו נדחתה.
"הממונה על הרכוש הממשלתי באזור יהודה ושומרון לא צלח את מבחן תום הלב", ציינו השופטים, "משום שעצם את עיניו מלראות את סימני האזהרה המרובים שהיו בפניו לאורך שנים רבות, ובכלל זה העובדה שהיישוב הוקם על מקרקעין מוסדרים הרשומים בבעלות פרטית של פלסטינים".
השופטים הורו על הפסקת כל פעילות בנייה והכשרת קרקע בחלקות באדמות הכפר דיר ג'ריר הסמוך, על מניעת הקמת מבנים בלתי חוקיים במקום ועל פינויים של המבנים הקיימים המצויים בחלקות שעמדו במוקד הדיון ואשר נבנו שלא כדין.
יחד עם זאת, בית המשפט הדגיש כי למדינה יש אחריות גדולה על ההחלטה לפינוי המבנים. לכן, נקבע כי הפינוי יתבצע רק לאחר שיימצא למתגוררים בבתים "מענה חלופי, ראוי והולם בדרך של הקצאת קרקע חלופית על והקמת מבנים חליפיים או העתקת המבנים הקיימים לקרקע החלופית".
השופט הנדל, בדעת מיעוט, טען כי יש לדחות את העתירה וקיבל את טענת המדינה והמתנחלים כי בניית הבתים על הקרקע הפרטית נעשתה בתום לב.
ראש הממשלה נתניהו הגיב בשעות הערב המאוחרות לפסיקת בג"ץ, וכתב: "אני מצר על ההחלטה השגויה של בג"ץ בעניין פינוי מצפה כרמים. הוריתי למנכ"ל משרדי רונן פרץ להיפגש עם נציגות היישוב. נמצה את כל התהליכים כדי להשאיר את התושבים במקומם ואנו משוכנעים שנצליח בכך".
אני מצר על ההחלטה השגויה של בג"ץ בעניין פינוי מצפה כרמים. הוריתי למנכ"ל משרדי רונן פרץ להיפגש עם נציגות היישוב. נמצה את כל התהליכים כדי להשאיר את התושבים במקומם ואנו משוכנעים שנצליח בכך!
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) August 27, 2020
ח"כ נפתלי בנט הגיב לפסיקת בג"ץ: "פסק דין מזעזע של שופטי בג"ץ שאין בו לא היגיון ולא צדק. לאחר ששופטי בג״ץ פסקו שלא להרוס בית מחבל רוצח, הם פסקו להחריב יישוב פורח של טובי בנינו. היישוב הוקם בהובלה מלאה של ממשלת ישראל ומשרד הביטחון. רק לב מאבן ואיבה להתיישבות בארץ יכלו להוביל לפסיקה זו.
אנחנו נוביל מהלכים למניעת חורבן היישוב".
ח"כ איילת שקד הגיבה על ההחלטה: "פסיקה ארורה של בג״ץ. צדק בטח אין כאן. פסק דין של בית המשפט המחוזי ירושלים, עבודה משפטית של היועץ המשפטי לממשלה, תמיכה של כל הדרג המדיני לאורך השנים וגם דעת המיעוט של השופט הנדל לא מספיקים כדי לעשות את הדבר הנכון. סעיף 5 הוא כלי משפטי לגיטימי וטוב שבג״ץ מכיר בכך, אבל אין ספק שמצפה כרמים הוא מקום קלאסי ליישם אותו. תושבי מצפה כרמים היקרים, נחשוב ביחד בימים הקרובים מה הדבר הנכון לעשות, את פסק הדין הזה צריך להפוך. או בחקיקה או בדיון נוסף".
השר לשיתוף פעולה אזורי אופיר אקוניס ציין: "בג"ץ: להרוס בתים של מתיישבים ישראליים ביו״ש. בג"ץ: לא להרוס בתים של מחבלים, שרצחו חיילים או אזרחים ישראליים ביו"ש. אחרי זה הם לא מבינים למה מותחים עליהם ביקורת ולמה האמון בשופטי בג"ץ מתרסק"
ח"כ אופיר סופר גם העביר ביקורת על ההחלטה: "שופטי בג"ץ ממשיכים בתיאטרון האבסורד ומזכירים לנו שוב ושוב שזכויות אדם וקניין ליהודים- לא. ולערבים - כן".
ח"כ שלמה קרעי צייץ בטוויטר: "אוי לממשלה שתבצע את פסק הדין החצוף, ההזוי והברוטאלי הזה. יש להשאיר את הבתים על כנם ולחוקק או לקבוע בכל דרך את הכשרתם וחוקיותם. זו ארצנו. יש לעצור את הרדיפה של בג"ץ נגד ההתיישבות היהודית בארץ ישראל".