על רקע הקיפאון הפוליטי והתקציבי, ולמרות העובדה שכבר חודשים ארוכים מכהנת בישראל ממשלת מעבר בלבד, פרסם היום (חמישי) צה"ל את התוכנית הרב-שנתית "תנופה", שתיושם בחמש השנים הקרובות. במרכז התוכנית - הכרעה מהירה של האויב תוך ימים ספורים באמצעות גיבוש תפיסת הפעלה חדשה, רכש אמצעים מתקדמים ופיתוח יכולות הגנתיות והתקפיות חדשות. הרמטכ"ל אביב כוכבי: "נעצים את הקטלניות בהיקף ובדיוק, האיומים לא מחכים לנו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בצבא הגיעו למסקנה שאין ברירה אלא להתקדם עם התוכנית נוכח התגברות האיומים. התוכנית אושרה על ידי שר הביטחון בנט, הוצגה לראש הממשלה נתניהו ותובא בהמשך לאישור הקבינט. השבוע הציג כוכבי את התוכנית למפקדי צה"ל מדרגת סגן-אלוף ומעלה וציין: "מימוש התוכנית יאפשר לצה"ל הגדלת יכולות ניכרת. התוכנית תביא להעצמת הקטלניות ותיצור תנאים לקיצור משך המערכה. האתגרים סביבנו לא מאפשרים להמתין - ולכן, על אף המורכבות, התכנית יצאה לדרך".

"אין לחמאס ולחיזבאללה סיבה לפתוח במלחמה"

צה"ל מתמודד בימים אלה עם יותר זירות מבעבר, יותר איומים, אמצעי לחימה מתקדמים שנמצאים ברשות האויב ומצב נפיץ יותר. בצה"ל סבורים כי הפעילות המבצעית בעזה ובזירה הצפונית מייצרת הרתעה ומדגישים כי תקיפות חיל האוויר ברצועה כואבות לחמאס וגורעות ממנו יכולות משמעותיות אם ייכנס למערכה. עדות לכך, טוענים בצבא, היא הזהירות שבה נוהג חמאס וחוסר התגובה שלו.

תרגיל של שייטת 13 (צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל)
ארכיון | צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

בעת הזאת, כך מעריכים בצבא, אין לחמאס ולחיזבאללה סיבה לפתוח במלחמה, מה שמייצר חלון הזדמנויות אסטרטגי עבור הצבא לביצוע שינויים משמעותיים שיתאימו אותו לשינויים בזירה. ההשתנות, כך אומרים בצה"ל, הכרחית לביטחון הלאומי - אחרת הפער מול האויב יצטמצם.

האויב משתנה, פועל במרחב אורבני צפוף ומחזיק בטילים נגד מטוסים וטנקים, ביכולות צליפה, ברקטות רבות וביכולות לוחמה אלקטרונית וסייבר שלא היו לו בעבר. על בסיס הנחה זו, סבורים בצה"ל, יש להגדיל את הפער האיכותי כדי שיוכל להביא הישג משמעותי בזמן קצר ובמחיר סביר. התפיסה היא שלחימה ממושכת וירי רקטות עד היום האחרון יכולים לבדם להיחשב מבחינתו של הצד השני כניצחון.

פגיעה בתשתיות מדינתיות, הפסקת אש תוך 5 ימים

לצורך שיפור אפקטיביות הלחימה והגדלת היתרון הצבאי, גיבשו בשנה האחרונה בצה"ל תפיסת הפעלה לניצחון שעל בסיסה גובשה תוכנית "תנופה". התוכנית תתמקד בהגדלה ניכרת של היתרון הצבאי לשם הכרעת האויב באופן מובהק ובזמן קצר, זאת לצד חיזוק המוכנות וההשתנות של צה"ל.

תקיפת חיל האוויר ברצועת עזה בתגובה לירי רקטות (צילום: רויטרס, רויטרס_)
"התקיפות כואבות לחמאס". ארכיון | צילום: רויטרס, רויטרס_

במוקד התוכנית עומדים מספר נושאים: העצמת היכולת של היחידות בקצה המבצעי של צה"ל, הקמת מפקדה לענייני האיום האירני, הכפלת היקף החימושים בכל הזרועות, הקמת מערך תמרון יבשתי שיכלול הקמת אוגדה חדשה, הקמת מנהלת מטרות מטכ"לית שתאפשר ייצור מטרות איכותיות בקצב מהיר יותר, חיזוק העליונות המודיעינית ויכולת האיסוף, ומיצוי הממד האווירי בכלל וכחלק מהתמרון הרב-זרועי בפרט.

נוסף על כך, כוללת התוכנית את הרחבת יכולות ההגנה האווירית וההגנה בגבולות, שיפור האימונים, שימור כוח האדם המתאים לשירות בצה"ל, הקמת תשתית קישורית דיגיטלית שבאמצעותה כולם יוכלו לדבר עם כולם (המג"ד עם הטייס עם הטנק), התאמה ארגונית של המטה הכללי והמפקדות הראשיות של צה"ל, וכן הטמעת תרבות התחקיר והמשמעת בצה"ל.

ניצחון מבחינת צה"ל ייחשב גריעת יכולות משמעותיות של האויב כמו פגיעה בכוחות המיוחדים שלו, ביכולת השיגור שלו ובמערכי הפיקוד והשליטה שלו. המטרה היא שתוך 4-5 ימים יבין האויב שהמחיר לא משתלם ויקרא להפסקת אש. בצה"ל מכוונים לכך שהיריב יזנח את שיטת ירי התלול מסלול לאחר שיבין כי היכולת הזו לא מביאה לו תועלת אל מול מידת הנזק העצום שספג.

גם הרמטכ"ל השתתף בתרגיל (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
לא מחכה למערכת הבחירות הבאה. כוכבי | צילום: דובר צה"ל, חדשות

בצה"ל מתכננים להכריע את האויב באמצעות פגיעה במטרות איכות, בבכירים ובתשתיות צבאיות ומדינתיות תוך ביצוע פעולה רב ממדית: ביבשה, באוויר, בים ובסייבר. במקביל להגנה משמעותית בגבול, בצה"ל מתכוונים למנוע חדירות והישג תודעתי לאויב תוך צמצום ירי הרקטות. לשם כך, נערכים במערכה הבאה לתקוף מטרות רבות בזמן קצר תוך שימוש בחימוש רב וביכולות סייבר התקפי.

חטיבת שריון וותיקה תיסגר, אוגדה חדשה תקום

צה"ל יפעל במסגרת התוכנית לחיזוק כוחות היבשה באמל"ח קטלני, בטנקים חדישים ובנגמ"שים ממוגנים כמו "איתן" ו"נמר". הצבא ישמור כ"אתרוג" על יחידות הקצה (חי"ר ושריון), יטפח אותן באימונים ויביא למיצוי גבוה יותר של הלוחמים. לשם כך תיסגר חטיבת השריון הישנה שמפעילה טנקי מרכבה סימן 2 ומספר הטנקים של צה"ל ירד משמעותית, אך החטיבות שיישארו יפעיל טנקי מרכבה סימן 3 ו-4 ויצוידו במערכות הגנה מסוג "מעיל רוח".

עוד במסגרת התוכנית תוקם אוגדת חי"ר-אש חדשה, אוגדה 99, שבבסיסה חטיבת "כפיר", חטיבות שריון ושלוש חטיבות מילואים. האוגדה תפעל ככוח התקפה עתיר אש שיאפשר לצבא גמישות גדולה במימוש התוכניות המבצעיות שלו. כמו כן, יוקם חיל הגנת גבולות שיעסוק בבניית תורת הפעלה ובבניין הכוח של גדודי הגנת הגבולות המעורבים.

קציני 401 עושים קורס קומנדו (צילום: אתר צה"ל)
חטיבת שריון וותיקה תיסגר | צילום: אתר צה"ל

לצורך שמירה על עליונות מודיעינית יפרוס צה"ל סנסורים ברחבי הגבולות, בשטח האויב, באוויר ובים. כמו כן, תיבנה תשתית תקשורת שתספק ללוחמים בקצה "פס רחב" ותזרים להם בזמן אמת מידע ומטרות עדכניים.

מחליף ל"יסעור", טייסת קרב חדשה - ומיירטי לייזר

צה"ל יחליט בקרוב על הצטיידות במסוקי תובלה חדשים שיחליפו את מסוקי ה"יסעור" הוותיקים. המועמדים הרלוונטיים הם CH-53K מבוסס "יסעור" ומסוק "צ'יינוק" (CH-47). בצבא החליטו שלא לרכוש את המטוס-מסוק מדגם V-22 שמותאם לפעילות כוחות מיוחדים, זאת בשל אילוצי תקציב וסדרי עדיפויות. כמו כן, צה"ל צפוי להחליט בקרוב אם לפתוח טייסת "אדיר" (F-35I) שלישית או דווקא טייסת קרב שתפעיל מטוסי F-15 מתקדמים. במקביל, תיסגר טייסת קרב ובה מטוסים ישנים.

הדמיה מערכות סער 6 (צילום: אלביט מערכות)
הדמיה מערכות סער 6 | צילום: אלביט מערכות

לצורך חיזוק העליונות האווירית והימית, צה"ל יגדיל את היקף הכטמ"מים (כלי טיס מאוישים מרחוק) ויקלוט ספינות נוספות מדגם סער 6. נוסף על כך, צה"ל מתכנן להכפיל את מספר החימושים המדויקים של הצבא בחמש השנים הקרובות.

באשר להתמודדות עם האיום האירני, בצה"ל תוקם "מנהלת אירן" - גוף מטכ"לי שיעסוק אך ורק במעקב, בהצטיידות ובתכנון הפעולות שנוגעות לתוכנית הגרעין האירני ולהתבססות בסוריה. המנהלת תפעל בשיתוף פעולה עם המוסד ותעסוק ביכולות תקיפה, סייבר, לוויינות וחימוש ייעודי. בתחום הלוויינות יחל צה"ל בייצור לווין תקשורת נוסף ובפיתוח מיקרו-לוויינים רבים שיתנו מענה לכיסוי הזירות השונות בכל מזג אוויר, ביום ובלילה, בעלות נמוכה.

מסוקי יסעור (צילום: סליה גריון, בטאון חיל האוויר)
יוחלפו בקרוב. מסוקי "יסעור" | צילום: סליה גריון, בטאון חיל האוויר

בהיבט ההגנה תושלם ההצטיידות בסוללת "כיפת ברזל" נוספת ומערך ההגנה האווירית יעבור לשיטת הגנה ארצית שתייתר את הצורך בניוד סוללות מצפון לדרום בהתאם לרמת הכוננות. במקביל, צה"ל יצטייד בהרבה יותר מיירטים ובמערכות יירוט משופרות, גם על בסיס לייזר, לטיפול בפצ"מרים וברחפנים.

אלפי תקנים של פקידים יבוטלו: "שלא יתבזבזו סתם"

גם בתחום כוח האדם הורה הרמטכ"ל על ביצוע רפורמות משמעותיות: גם בעלי פרופיל רפואי נמוך (64 ומעלה) יוסטו ככל הניתן לתפקידי לחימה ולמקצועות תומכי לחימה כדי לתת מענה ליחידות החדשות שייפתחו. עוד הגדיר הרמטכ"ל שעל אגף כוח האדם לבטל 2,000 תקנים של פקידים ופקידות. החיילים בתפקידים אלוף כך על פי צה"ל, יוסטו לתפקידים משמעותיים כדי "שלא ישבו סתם בבסיס ויתבזבזו".

הלוחמים: לא התעללנו בסייענים‎ (צילום: החדשות)
ארכיון | צילום: החדשות

התוכנית, כך על פי ההערכות, תחייב הגדלת תקציב בסכום של כארבעה מיליארד שקלים בעשור הקרוב. בצה"ל מדגישים כי לדרג הצבאי קשר מצוין עם אנשי האוצר וכי ההחלטות שמתקבלות במפגשים בין הצדדים מבוצעות בתיאום. כמו כן, בצבא מסבירים כי יש בממשלה ובאוצר הבנה באשר לצרכים הביטחוניים המשתנים ולצורך בהגדלת היתרון הצבאי של ישראל.

האיומים, כך אומרים בצמרת צה"ל, לא מחכים למערכת הבחירות הרביעית או החמישית ולכן צה"ל יצא לדרך עם תוכנית חדשה. ראש הממשלה נתניהו תמך בחלקים נרחבים של התכנית, אך ביקש לחזק אף יותר את היכולות ההתקפיות. לאור היקף התקציב, נדרש אישור קבינט ואישור ראש הממשלה לתכנית.

שר הביטחון בנט התייחס לאישור תר"ש "תנופה" וציין: "התוכנית תאפשר לצה"ל להלום באויב מהר יותר, בעוצמה גדולה יותר, עם כושר השמדה חזק יותר, ובכך להכריע את האויב ולהביא לניצחון. צה"ל מהיר, חזק וקטלני. יש לי ביטחון גדול בצה"ל ובמפקדיו, ובראשם הרמטכ"ל אביב כוכבי. תר"ש 'תנופה' היא תכנית נכונה שמביאה לידי ביטוי את היתרון היחסי של צה"ל לנקודת המגע מול האויב בשביל לפגוע בו בצורה קטלנית ומכריעה. התכנית מחזירה את ערך הניצחון לראש סדר העדיפויות".