חיל האוויר לא עוצר, לא יכול לעצור, אף אחד במזרח התיכון לא שינה את פניו נוכח התפשטות הקורונה. ההיפך, אולי מישהו באקט של ייאוש דווקא ינסה לפגוע ולפגע, ולכן בחיל האוויר שומרים על כוננות גבוהה ובתוך זה גם על שיגרת אימונים אינטנסיבית. התרגיל המשותף והמיוחד עם האמריקנים שיחל היום (שלישי) הוא ביטוי לכך.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מטוסי F-35 שיגיעו לכאן מהמפרץ הפרסי יתאמנו עם מטוסי חמקן ישראלים, אך למרות שתרגילים כאלו התרחשו בעבר הפעם זה יהיה שונה: האמריקנים כלל לא ינחתו כאן וכל האימון, שיכלול תדלוק אווירי תקיפה ועבודה במבנים גדולים של מטוסים, יתקיים רק באוויר. זה רק אחד מהשינויים שעוברים על הרגלי האימון המשותפים בשל הקורונה.
רעש הסילונים מעל ביירות, שעליו מדווחים כמעט מדי יום תושבי לבנון, מוכיח שהפעילות הצה"לית נמשכת, אך שגרת העבודה בטייסות משתנה. לאור התפשטות נגיף הקורונה בארץ - איך שומרים על הכשירות המבצעית של החיל?
הכול עובד, אבל קצת יותר לאט
"חולקנו לשלושה סבבים כך שבכל סבב ישנה קבוצת אנשים שכוללת את כלל בעלי התפקידים ביחידה הנחוצים לביצוע המשימות", הסבירה הפקמ"צית מאיה מבסיס רמת דוד שבצפון. "בתום המשמרת, אנו מעבירים את ה'מקל' לסבב הבא, ללא מגע. אנחנו לא רואים אחד את השני והכל מתבצע דרך טלפונים נפרדים וחדרים שונים. אם מישהו מהקבוצה שלי יכנס לבידוד או יחלה בנגיף, רק סבב אחד יפגע ולא כל היחידה - כך נוכל להמשיך לפעול באופן שוטף".
מאיה מתארת בעצם את שיטת הקפסולה שהונהגה בטייסות בצל משבר הקורונה - שתי משמרות ובחלק מהמקרים שלוש משמרות, כך שהמשמרות לא פוגשות כלל אחת את השנייה. המשמרות בטייסות כוללת טייס וטכנאי בקפסולה נפרדת. אם יש תחלואה באחת המשמרות ניתן פשוט להחליף קפסולה כדי להמשיך תפקוד של היחידה הטקטית. בנוסף יש הקפדה יתרה על כל אדם במעגל - פקידת מבצעים, טכנאי, חמשית, והטייסים עצמם, כדי להישאר בריאים. כל יציאה לגיחה היא מבצע בפני עצמו, הכול עובד אבל קצת יותר לאט כדי לשמור על נהלים חדשים שנקבעו ומתורגלים מדי יום מחדש.
"התפשטות הנגיף אין משמעותו שפרץ שלום עולמי"
בנוסף המטוסים בטייסת יוצאים לבצע משימות שונות תוך שמירה גבוהה על היגיינה באמצעות עמדות חיטוי שהוגדרו, והמודעות לנושא גבוהה. "סדר העדיפויות שלנו ברור", הדגיש רס"ן חיים, הקצין הטכני בטייסת "הסילון הראשונה" ברמת דוד. "קודם כל שמירה על כשירות מבצעית, לאחר מכן מניעת התפשטות הנגיף ואחרי זה טיסות אימונים והסבה. הגדרנו מדיניות שקובעת איך לוחמי צוות-האוויר צריכים להגיע לדת"ק (דיר תת-קרקעי), לאיזה אנשים הם נחשפים, כיצד הטכנאי קושר אותם למטוס ואיך עליהם להתלבש ולהתארגן לפני ההגעה למטוס. השבוע ערכנו את יום הטיסות הראשון בשיטת העבודה הזו, אנו נתחקר, נלמד מכך ונשתפר מיום ליום".
"המדיניות שחיל-האוויר נוקט מגנה משמעותית על החיילים שלנו שסגורים במעין 'בידוד' בבסיס", המשיך חיים. "שמירה על הכשירות המבצעית חשובה מתמיד. אנחנו צבא והמשימה שלנו לא עוצרת לעולם. התפשטות נגיף הקורונה אין משמעותו שפתאום פרץ שלום עולמי. אנחנו חייבים לשמור על הכשירות הנדרשת ולהיות מוכנים כל הזמן".