צה"ל הציג היום (שישי) בפני בני משפחתו של לוחם משמר הגבול סמל-ראשון בראל חדריה שמואלי ז"ל את ממצאי תחקיר התקרית שבה נפצע אנושות מירי מחבל מטווח קצר בצפון הרצועה ומת מפצעיו כעבור תשעה ימים שבהם נאבק על חייו בבית החולים. לפי מסקנות הביניים שהוצגו לרמטכ"ל אביב כוכבי, הכוח ומפקדיו נערכו ופעלו כנדרש - אך נכון היה לפרוס ולהפעיל את הכוחות באופן שונה מרגע הגעת ההמון האלים לקיר המגן. בצה"ל אמרו לאחר פרסום התחקיר כי הם הופתעו מנוכחותו של המחבל החמוש סמוך לגדר, וציינו כי העדיפו להימנע מאירוע עם נפגעים רבים שהיה מוביל להסלמה.
מהתחקיר עולה כי "נוהל הקרב וההערכות המבצעית להתפרעויות האלימות בוצעו בצורה יסודית ומקיפה וכללו תגבור של כוחות כשירים ומאומנים ובהם קלעים וצלפים. עוד עולה כי נכון היה לפרוס ולהפעיל את הכוחות באופן שונה מרגע הגעת ההמון האלים לקיר המגן. לצד זאת, לא נמצא כל פער ביחס להוראות הפתיחה באש, והן לא שונו בשום שלב לפני האירועים או במהלכם. הרמטכ"ל קבע כי ההוראות אפשרו את ביצוע המשימה המבצעית והסרת כל איום מסכן חיים. עוד נמצא כי גם באירוע זה בוצע ירי משמעותי בתגובה להתפרעויות".
לפי ממצאי התחקיר, במהלך האירועים המפקדים נכחו בקו המגע ופיקדו על הכוחות מלפנים. הרמטכ"ל הדגיש כי "מפקדי צה"ל הולכים בראש חייליהם ומובילים אותם בקרב וכך גם באירוע זה". מצה"ל נמסר כי הרמטכ"ל הנחה להמשיך בתהליכי התחקור עד להשלמת התחקיר המלא. כמו כן, כוכבי הנחה "ליישם את הלקחים שהופקו בשלב זה ולהנחילם עד לאחרון המפקדים והלוחמים בשטח".
בצה"ל מסרו כי "הלקחים והמסקנות שהוצגו בשלב זה הם חלק מתהליך התחקור שהחל מיד לאחר האירוע ויימשך עד להשלמתו באופן יסודי, נוקב ומעמיק, כמצופה מכל תחקיר בצה"ל. צה"ל ממשיך בהערכות להתפרעויות אלימות נוספות ופעולות טרור אפשריות בימים הקרובים, תוך יישום הלקחים שהופקו בשלב זה. צה"ל מוסיף להשתתף בצער המשפחה ולנחמה".
לאחר פרסום התחקיר הוסיפו בצה"ל כי הם ידעו מראש על ההפגנה שעומדת להתקיים ונערכו לקראתה. הכוחות תוגברו. במהלך האירוע האלים הסמוך לגדר פגעו לוחמי צה"ל ב-40 פלסטינים, 2 מהם נהרגו. בצה"ל הוסיפו כי מדובר באירוע מבצעי שכלל אויב שנטמע באוכלוסייה אזרחית. התחקיר העלה כי פינויו של בראל ז"ל היה מהיר. בנוסף, הודו בצה"ל כי הם הופתעו מנוכחותו של המחבל החמוש סמוך לחומה.
חלק מלקחי התחקיר כבר יושמו בהפגנות שהגיעו לאחר האירוע. על פי מסקנות הביניים, הנהלים היו נכונים ושלמים. מפקד החטיבה היה קרוב מאוד לחולייה של בראל. 150 פלסטינים התקרבו אל הגדר, כשבשעות הערב המוקדמות החלו גם ניסיונות לגנוב נשק מהלוחמים. בצה"ל ציינו כי הם רצו להימנע מאירוע עם נפגעים רבים, שהיה מביא להסלמה.
בצה"ל טוענים כי אין פגם בהוראות הפתיחה באש, ודוחים את המחאה הציבורית בנושא. הרמטכ"ל הדגיש כי ההוראות מאפשרות ירי במקרה של סכנת חיים, מה שמאפשר ללוחמים, לטענת צה"ל, לבצע את תפקידם. התחקיר מצא כי בראל עצמו חש בסכנת חיים וירה יחד עם חבריו לעבר הפלסטינים.
עם זאת, הלוחמים חשו שאין טעם לשהות במיקום שבו שהו בגדר, וכי היה נכון להזיזם למקום אחר. הדבר ייבדק וייחקר, כך אמרו בצה"ל. כמו כן תיבדק סוגיית התשתית, ומיקומו של החרך ייבחן. בצה"ל הסכימו כי הם יידרשו לשנות את הנהלים ואת מיקומם של החרכים בחומה.
כלל המפקדים - מג"ד, מח"ט, מאו"ג, מפקד פיקוד הדרום, הרמטכ"ל ושר הביטחון - ביקרו את המשפחה ושוחחו עמה. המפגשים היו טעונים. בצה"ל ציינו כי בראל ז"ל היה לוחם ותיק ומקצועי.
התחקיר הוצג לבני המשפחה על ידי מפקד פיקוד הדרום אלוף אליעזר טולדנו, מפקד אוגדת עזה תא"ל נמרוד אלוני ומפקד החטיבה הצפונית אל"ם יואב ברונר. בצאתו מבית המשפחה אמר אלוף טולדנו: "ביקרנו את המשפחה, באנו להשתתף בכאב העצום".
עו"ד רן כהן רוכברגר, שמייצג את המשפחה השכולה, אמר כי "המשפחה בסערת רגשות גדולה. מתוסכלת, כואבת, מאוכזבת ופגועה, לא מקבלת את הממצאים של התחקיר, לא את המסקנות המתהוות, בוודאי שלא את השורה התחתונה שלפיה אף אחד מהפקודים לא ייתן את הדין ולא ייקח אחריות".
"צריך לזכור, בראל לא נפל במסגרת פעילות מבצעית בתוך עזה לטיהור קני מחבלים - הוא נפל בעומדו בשטח ישראל מאחורי חומת בטון אל מות הפרת סדר", המשיך עו"ד רוכברגר. "היערכות מתאימה מקדימה וטיפול נכון, ראוי וסביר היו יכולים למנוע את הטרגדיה הנוראה. לכן אנחנו מבקשים ותובעים מהצבא לא להסתפק בתחקיר פנים צבאי. אנחנו עומדים על זה שמה שיקרה זו ביקורת נוקבת ושקופה שתיעשה באמצעות ועדת חקירה צבאית, מקצועית ואובייקטיבית. רק כך יוסקו המסקנות הנכונות והראויות, גם בצד האישי וגם בצד המערכתי".
עו"ד רוכברגר אמר כי "לא מדובר בכשל נקודתי טקטי אחד שנוגע להוראות הפתיחה באש בזמן האירוע. מדובר כפי שאנחנו הבנו בכשל שקדם לאירוע בהיערכות המקדימה של הכוחות, בהעברת הנהלים וההנחיות וגם תוך כדי האירוע, בראש ובראשונה בהעמדת כוח לא נכון למשימה הזאת אל מול המוני פורעים צמודי גדר כשבראל עומד בטווח אפס משם ולא מסוגל לתת מענה לאיום הקשה הזה. האיומים האלה לא טופלו כפי שצריך ומתחייבת הסתכלות ביקורתית כללית לא רק בהקשר הזה, אלא בהקשרים רחבים יותר וגם הסקת המסקנות המתחייבות".
"הוראות הפתיחה באש חדות וברורות"
אמש הדף הרמטכ"ל כוכבי את הטענות והביקורות שלפיהן הוראות הפתיחה באש שניתנות לחיילים אינן ברורות וכובלות את ידיהם. "בימים אלו אנו משלימים תחקיר יסודי שהופך כל אבן, תחקיר שמבוסס על אמות מידה מקצועיות וערכיות בלבד", אמר בטקס חילופי מפקדי חיל הים. "במקרים רבים שבהם התפתחו אירועי אלימות והפעלת אמצעי לחימה לאורך הגבול, נפגעו מחבלים רבים על ידי חיילי צה"ל. החיילים והמפקדים מצוידים בכל הכלים ובהוראות הפתיחה באש חדות וברורות. כל טענה אחרת משוללת כל יסוד והיא אינה אלא שקר מוחלט".
"כל חייל הניצב בפני איום וסכנת חיים, בשגרה או בלחימה, רשאי, צריך ומחויב לפעול בחדות, לחתור למגע ולסכל את האיום", הדגיש כוכבי. "בשדה הקרב שוררים ערפל, התרחשויות פתאומיות וחיכוך. אין אפשרות לצפות כל אירוע. ההחלטות מתקבלות במהירות ובתנאים מורכבים ולא ניתן להימנע מטעויות. מסיבה זו ותוך גילוי מנהיגות ודוגמה אישית, המפקדים נמצאים לפנים. מפקדי צה"ל לא שולחים חיילים לקרב – הם יוצאים איתם ומובילים אותם! גם באירוע זה המח"ט והמפקדים הובילו מלפנים - ושהו עם החיילים בקו המגע עם האויב".
"לא נבטיח אפס שגיאות, אך אנו מחויבים למאמץ קבוע של תחקור ושיפור", אמר. "ארגון מצוין אינו חף מטעויות אבל מקיים תהליך למידה יסודי. זוהי חובתנו למקצוע, לביטחון, לחברה הישראלית, להורים, למשפחות ומעל לכל - לחיילים".
משפחת הלוחם דורשת ועדת חקירה
בני משפחתו של סמ"ר שמואלי שיגרו בתחילת השבוע מכתב חריף לרמטכ"ל כוכבי, מפכ"ל המשטרה רנ"צ קובי שבתאי, מפקד מג"ב ניצב אמיר כהן ומפקד פיקוד דרום אלוף אליעזר טולדנו, בו הם טענו שאירעו כשלים מערכתיים חמורים שהובילו למותו של יקירם – ודרשו הקמת ועדת חקירה צבאית שתבחן את המקרה.
"למרבה הצער, בני המשפחה לא קיבלו עד עתה תשובות לשאלות הנוקבות שהעלו, תוך שהמפקדים שנפגשים איתם אומרים להם להמתין לסיום התחקור, והם נאלצים להיות ניזונים מפרסומים בתקשורת ביחס לתחקירים שנערכו, לממצאים ולמסקנות שעלו בהם", ציינו פרקליטי המשפחה במכתב.
לטענת בני המשפחה, התחוללו "מחדלים משמעותיים חמורים בכלל הדרגים ביחס לכל שלבי הפעילות באירוע – בהיערכות המבצעית בנוהל הקרב לפני האירוע, במהלכו ואולי גם אחריו". לדבריהם, "התחקיר המתהווה בצה"ל כבר סימן וקבע את המסקנות והלקחים, כשהאחריות למחדלים תופנה לפיקוד בשטח, ככל הנראה לדרגי פיקוד נמוכים ובינוניים".
"המשפחה לא תשלים עם מסקנות שיפנו שוב את האחריות לש.ג. בלבד", צוין. "דרישת המשפחה היא שתיערך בדיקה נוקבת, אובייקטיבית ובלתי תלויה ושיוסקו כל המסקנות המתחייבות – גם ביחס לדרג הפיקוד הבכיר – ויינקטו צעדים פיקודיים משמעותיים וחריפים. הדרך הנכונה לבצע את הבדיקה האובייקטיבית היא ועדת חקירה צבאית".