הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי קיים היום (חמישי) הערכת מצב בצל משבר הקורונה והודיע על העלאת כוננות בצה"ל בשל התפשטות הנגיף. עוד הוחלט על שינויים במערכי ההסעות של החיילים, על הסבת כפר הנופש באשקלון למתקן אשפוז ועל ביטול אימוני המילואים עד אפריל. גיוסי גולני וגבעתי יתקיימו כמתוכנן ביום ראשון הקרוב. בצה"ל גם הודיעו על צעדים לסיוע להתמודדות האזרחית עם הנגיף.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במסיבת עיתונאים טלפונית עדכן דובר צה"ל, הדי זילברמן, כי בשעה זו נמצאים 5,600 חיילי צה"ל בבידוד ו-10 מתוכם נבדקו ונמצאו חיוביים לנגיף. על אף המשבר, בשלב זה אין פערים בכשירות בכל היחידות בצבא.
סיוע למרחב האזרחי
צה"ל יקצה מאות מורות חיילות למערכת הבריאות על מנת לתמוך בצוותי הרפואה על ידי טיפול ושמירה על ילדיהם. 20 גנונים מתוכננים להיפתח ולפעול ברחבי הארץ שם יעבירו לילדים שיעורים במהלך היום. הראשון ייפתח כבר ביום ראשון בתל השומר – כל זאת על מנת לאפשר לרופאים לעבוד.
פיקוד העורף כבר החל לסייע בהפעלת מוקד טלפוני משותף עם מד"א, ובניהול המלונית שנפתחה במלון בתל אביב שבה ניקלטו עד כה 115 חולים קלים. בנוסף, הפיקוד מפעיל פורטל חירום לאומי שנותן מידע ושירותים בנושאים רבים הנוגעים לקורונה.
צה"ל גם יסייע בניוד בדיקות הקורונה ובהפעלת מרכזי ה"היבדק וסע" של מד"א: בין השאר יוקצו מאה רכבים להסעת בדיקות למעבדות. בנוסף יינתן סיוע של יחידות טכנולוגיות בפתרונות למשרד הבריאות. היחידה הטכנולוגית של אמ"ן עובדת על שורה של פיתוחים כדי לסייע למשרד.
בנוסף, נפתח היום מבצע של התרמות דם בצה"ל, והיעד – 7,000 מנות דם. חיילי צה"ל המוכשרים לדבר עוסקים בימים בייצור מסכות מגן לצוותי הרפואה ומיגון לנהגים ברכבים המסיעים חולים.
בטווח הארוך הפעילות של צה"ל תלויה בהתפתחות המשבר. הצבא נערך להתרחבות התחלואה בשורה של נושאים: בסוגיית הטיהור – פיקוד העורף יחד עם גדודי האב"ך יעסקו בטיהור מרחבים גדולים, צוותים רפואיים יופנו לסייע לבתי החולים, ביניהם חובשים ואלונקאים.
גם בנושא הסיוע לאזרחים ותיקים ותמיכה ברשויות המקומיות בצה"ל מגבשים צעדים עתידיים. אם יוחלט על סגר, כוחות צבא יסייעו למשטרת ישראל - חיילים יעזרו לשוטרים בסגירת אזורים.
ההתמודדות בתוך צה"ל
היום פורסמה בצה"ל פקודת מבצע תחת השם "קרן אור", ובה ירוכזו כל הפעולות של הצבא בנושא הקורונה. ראשית, למפקדים הבכירים הובהר כי יש לוודא שכל ההנחיות יורדות למטה, "עד החייל האחרון", ובפרט - הידוק ההוראה להימנעות מהתקהלויות. לשם וידוא ביצוע ההוראות, מבקר צה"ל כבר ערך ביקורות פתע ב-40 בסיסים.
עוד הוחלט על מעבר לעבודה ב"שיטת הקפסולה", בעיקר ביחידות הקריטיות כמו טייסות הקרב, טייסים, מכונאים ופקמ"ציות. בשיטה זו ישנן שתי משמרות קבועות שעובדות בנפרד ונשמרות מבודלות זו מזו, על מנת למנוע הדבקה גורפת של היחידה.
בצה"ל יצמצמו מעתה נסיעות חיילים בתחבורה ציבורית, ולשם כך נבנה מערך היסעים חלופי שבו בכל אוטובוס ייסעו רק 25 חיילים בצורת ישיבה מוצלבת בכדי למנוע מגע. כפר הנופש אשקלון יוסב למתקן אשפוז לחיילים שנדבקו בנגיף ומצבם קל, והוא ייפתח כבר ביום שישי בבוקר וינוהל על ידי חיל הרפואה.
בנוגע לגיוס גבעתי וגולני שאמור להיערך ביום ראשון הקרוב – הגיוס יימשך כמתכונן עם התאמות ייעודיות למניעת צפיפות והדבקה. כדי להבטיח זאת צה"ל ישתף פעולה עם משטרת ישראל שתעמוד מחוץ לבקו"ם, והגיוס יתרחש בחמישה מוקדים נוספים, ביניהם מקווה ישראל, הכפר הירוק ולטרון. שעות הגיוס ידורגו כדי למנוע צפיפות.