אסיר ביטחוני בן 37 המשויך לארגון פת"ח מת הלילה (בין שני לשלישי) בבית החולים אסף הרופא כתוצאה ממחלת הסרטן בה לקה לפני כ-4 שנים. משירות בתי הסוהר נמסר כי האסיר, סמי אבו דיאק, הורשע ברצח 3 משת"פים באזור ג'נין. המשרד לענייני אסירים ברשות הפלסטינית האשים את ישראל ב"מדיניות של הריגה מכוונת ושיטתית" אותה היא מנהיגה בבתי הכלא, וקרא לתושבי הרשות לצאת במחאות המוניות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אבו דיאק, תושב הכפר סילאת אל-דאהר שליד ג'נין, ריצה 3 מאסרי עולם בגין גרימת מוות בכוונה, חטיפה, ירי לעבר אנשים וניסיון לרצח. הוא החל לרצות את מאסרו בספטמבר 2002. לפי המשרד לענייני אסירים, אבו דיאק סבל מסרטן ופנה לשב"ס מספר פעמים בדרישה לשחרורו בשל מצבו הרפואי - אך סורב. בעת שהותו בכלא עבר ארבעה ניתוחים ואף רותק לכיסא גלגלים. לטענת קרוביו, המסר האחרון שלו מהכלא היה: "אני רוצה להיות לצד אימא שלי ואהוביי, רוצה למות בזרועות אימא שלי ולא כשידיי ורגליי אזוקות מול סוהר שאוהב מוות ונהנה מהסבל שלי".
מספר פלגים ברשות הפלסטינית גינו את "הפשע הישראלי החדש", כלשונם וקראו להתקוממות נרחבת בתגובה. המשרד לענייני אסירים קרא ל"יום של זעם" - שישתלב עם זה המתוכנן היום בעקבות הצהרתו של מזכיר המדינה מייק פומפאו על חוקיותן של ההתנחלויות הישראליות. "עצרות המוניות זועמות צריכות להתקיים היום בכל הערים והעיירות, לגנות את הקונספירציה הישראלית-אמריקנית נגד אנשינו, גניבת האדמה. המחאות צריכות להיות בשמו של השאהיד סאמי אבו דיאק, שמותו הוא תוצאה של הריגה רפואית מכוונת", הצהירו ברשות.
צה"ל הנחה: איפוק מירבי
לקראת יום הזעם הצפוי היום ברשות הפלסטינית, בצה"ל הנחו את החיילים להפגין איפוק מרבי עד לנקודה שבה נשקפת להם סכנת חיים. ראשי המערכת הביטחונית לא רוצים הרוגים מיותרים בצד הפלסטיני ומבקשים להימנע מהתרחבות המהומות, אשר על פי ההערכות צפויות להיות מצומצמות. במקביל הרשות הפלסטינית שמארגנת את המחאה הכריזה על ביטול חלקי של הלימודים.
הצפי לקראת היום הוא התקבצות של אלפי בני אדם במרכזי הערים הפלסטיניות. משם חלקם ייצאו לנקודות החיכוך הקבועות, בחברון או בבית לחם, כדי להתעמת עם חיילים. אם כי מניסיון העבר לא אמורים להגיע לשם יותר מדי אנשים.
על מנת להגביר את עוצמת המחאה הכריזה הרשות הפלסטינית, שמארגנת את המחאה על ידי הפת"ח, על ביטול הלימודים בחלק מבתי הספר ומהאוניברסיטאות. למרות שלאף אחד בשטחים אין אינטרס "לשבור את הכלים", הרשות הפלסטינית משתמשת ביום הזעם כדי להתמודד עם הביקורת הפנימית על כך שלא הגיבה להצהרת ארה"ב על מעמדן החוקי של ההתנחלויות.
משה נוסבאום השתתף בהכנת הכתבה