בעקבות המצב הביטחוני וירי הרקטות, פסיכולוגים מומחים ממליצים להורים כיצד לפעול עם הילדים על מנת להרגיע אותם ולמנוע חרדה. בנוסף, בארגון "בטרם" פרסמו המלצות למניעת פגיעות במהלך הריצה והשהייה במקלטים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ד"ר דויד סנש , פסיכולוג קליני ומרצה במכללת לוינסקי, ממליץ על שלושה דברים. לדברי סנש, דבר ראשון - על ההורה להיות מאוזן ורגוע עד כמה שניתן, תוך כדי הכלת מצבו הרגשי של הילד.
בנוסף ממליץ ד"ר סנש על תיווך המציאות לילד. לדבריו, המציאות שמגיעה דרך אמצעי תקשורת לא מגיעה בתכניות לילדים, ועל כן מוטל על ההורים לתרגם לילדים את המצב בשפה שמותאמת אליהם. ד"ר סנש ממליץ כי יש להסביר שיש מצב של סכנה, "ולא סתם להגיד יהיה בסדר כי זה גם לא עובד עם מבוגרים".
ניתן לייצר פעילות בבית, לא סביב הטלוויזיה
מומלץ לשדר הרגשה "ששומרים עלינו עד כמה שאפשר, לחבק את הילד ולהבטיח שמדובר במצב זמני. לא כדאי לפרט יותר מדי, אלא לענות בצרוה נכונה.
הדבר השלישי עליו הוא ממליץ הוא שמירת סדר יום מאולתר. "אם אין בית ספר או גן", מסביר ד"ר סנש, "ניתן לייצר פעילות בבית, לא סביב הטלוויזיה, אלא להסיח את דעתם. אפשר לצייר או להכין משהו - כל פעילות שנותן ביטוי למה שהם מרגשים".
הילה קלעי נובוטני, פסיכולוגית חינוכית מומחית שעובדת בשירות הפסיכולוגי החינוכי בגן יבנה ובקליניקה פרטית באשדוד, הסבירה גם היא כיצד יש לנהוג עם ילדים בזמן זה. "קודם כל מרבים במגע פיזי, לחבק, לתת יד. להיות נוכח פיזית וגם לחזור על זה במילים, בדיבור: 'אנחנו פה, אנחנו איתכם'". נובוטני מספרת כי ילדים לעיתים מגיבים בתגובות פיזיות של רעד או בכי, אך מדובר לדבריה במצב טבעי.
לאפשר לילדים לבטא את הרגשות שלהם
במקרה כזה ניתן להסביר לילדים שזו הדרך של הגוף שלהם להתמודד ומותר להם לבכות. בנוסף להורה כדאי לתת דוגמא אישית ולאפשר לעצמו להגיב בדרכים שונות למצב. יש להדגיש את העובדה שהאזעקה מגנה עלינו ומסמנת לנו מתי צריך לגשת למרחב המוגן.
בנוסף מדגישה הילה כי חשוב מאוד להימנע מחשיפה מוגברת לדיווחים בתקשורת. "חשוב לאפשר לילדים לבטא את הרגשות שלהם במשחק, בציור. יש ילדים שיבחרו להשמיע את קול האזעקה בקולם – זה מייצר אצלם תחושה של שליטה, אפשרו להם את זה אם זה לא מלחיץ את האחים שלהם או ילדים אחרים בסביבתם".
רצוי לעשות עם הילדים פעילות פיזית: "אפשר להמציא ריקוד לשהייה בתוך המרחב המוגן, אפשר להשתמש בשהייה במרחב המוגן כדי לחזק את הקשרים המשפחתיים: לספר בדיחות, לשיר שירים יחד, להצטלם", ממליצה הילה.
אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים, מסבירה כי ברגעים קשים אלו חשוב לשים לב לסכנות בדרך ולעשות הכול על מנת להגיע בבטחה למרחב המוגן, בלי פגיעות מיותרות.
המלצות ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים למניעת פגיעות:
- את המסלול למרחב המוגן צריך לפנות מכל רהיט או חפץ שעלול לעכב או להכשיל במהלך הריצה אליו
- כשסוגרים את הממ"ד צריך להרחיק אצבעות למניעת טריקת הדלת
- יש לוודא כי במרחב המוגן אין חפצים קטנים ומסוכנים שאינם מתאימים לסביבתם של פעוטות
- דאגו שבממ"ד יהיו משחקי קופסה שאהובים על הילדים