אחרי מבצע "מגן צפוני", שנועד לסכל את איום המנהרות בצפון הארץ, הוקמה פלוגה מיוחדת של חיל ההנדסה שמטרתה למנוע הקמת מנהרות נוספות שיחדרו לישראל משטח לבנון. בשלב זה אמנם לא נותרו מנהרות חודרות באזור, אבל התכלית של הפלוגה היא כאמור מניעתית כדי להקדים תרופה למכה, והיא אמורה לשמור על ביטחון התושבים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במבצע עצמו נחשפו ונוטרלו כלל המנהרות, אך כבר במהלכו החלו בצה"ל לעבוד על מציאת פתרונות לאיום המנהרות לטווח הארוך. הפתרון הטוב ביותר שנמצא היה פיתוח יכולות מנהור על ידי קידוח. הקבלנים המומחים בתקופת המבצע היו אזרחים, אך בשלב זה אנשי פלוגת המנהור מפתחים את היכולות ברמה הצבאית.
אנשי הפלוגה משתמשים באמצעים טכנולוגיים על מנת לאתר מנהרות, ומנסים להגיע ליעד של אחיזה מלאה בקרקע. הפלוגה לומדת מהיכולות הקיימות בעזה בתחום הסיכול והמעקב ומתאימה את היכולות לאיתור מנהרות בפיקוד צפון עם השוני באויב, בקרקע ובסלע.
בראש הפלוגה, המורכבת מחיילים של חיל ההנדסה, עומד מ"פ. בשגרה ישנה מחלקה אחת שעוסקת בציוד מכני הנדסי וארגון המרחב, ומחלקה אחת עם יכולות תת קרקעיות שסורקת וממליצה על אזורים שיש לשים בהם אמצעים טכנולוגיים. בנוסף החיילים מתאמנים בקידוח.
מפקד הפלוגה, סרן משה אסרף, אמר : "הפלוגה הוקמה כחלק מהלקחים של מבצע "מגן צפוני". אני הייתי פה במבצע כקמב"ץ של אגף ההנדסה של האוגדה, והקמנו את הפלוגה הזאת על מנת שתהיה מסגרת שיודעת לתת מענה גם לצורכי הצמ"ה, הציוד המכני ההנדסי הכבד, וגם בצורכי המנהור. המטרה היא להקדים תרופה למכה ולייצר יחידה מקצועית בתחום שתתמחה בגזרה, באויב ובקרקע".