פיגוע הרחפנים שסיכל צה"ל בתחילת השבוע בלב סוריה הוא התרחיש שממנו הזהירו במערכת הביטחון בשנים האחרונות. אחרי הרקטות, הטילים והמנהרות, האיומים הבאים בהתמודדות מול ארגוני הטרור והכוחות האיראניים הם כלי טייס זעירים וזולים - הרחפנים.

לארגוני הטרור היום קל יותר מתמיד להתחמש במגוון רחב יחסית של רחפנים לעבודת איסוף מודיעין, תצפית, צילום וגם ככלי לחימה של ממש. מהשלכת רימונים, דרך תקיפת מטרות ואפילו "טיסות התאבדות" אל אוכלוסיות חפות מפשע כמו טייסי הקמיקזה - כל אלה הופכים את הכלי המעופף לפצצה חכמה וחמקנית במערכה העתידית מול האויב.

מערכות Drone Guard
מערכות Drone Guard של אלתא תעשייה אווירית

"לרחפן יהיה מקום חשוב בתמונת הניצחון במלחמה העתידית", אמר לחדשות 12 תא"ל (במיל') שחר שוחט, סגן לשיווק ופיתוח עסקי בחטיבת ההגנה האווירית ברפאל. "לרחפן מקום חשוב הן באיסוף המודיעין של הלוחמים בשטח ובעורף והן ככלי נשק של ממש. אפשר לראות בקלות איך מחברים רימון או פצצת מרגמה לרחפן ובעזרת המצלמה נעמדים מעל המטרה ומשחררים חומר נפץ, עד כדי רחפן מתאבד שהמפעיל שלו גורם לו להתנגש באירוע".

לדבריו של שוחט, איום הרחפנים מדפק על הדלתות שלנו כבר הרבה מאוד זמן ומאיים על העולם כולו: "אם זה נחיתות ביפן על ביתו של ראש הממשלה, ואם זה נחיתות בתוך הבית הלבן ואם נחיתות של רחפנים על השולחן של הקצנלרית אנגלה מרגל בשיאו של מסע בחירות". שוחט הוסיף כי אותו אירוע היה צריך להיות צלצול ההשכמה כדי להבין לאן הולך עולם הרחפנים: "מתרבות פנאי של צילומי טבע וחתונות של ידוענים ועד לידיהם של ארגוני הטרור".

DRONE DOME רפאל
DRONE DOME רפאל

שוחט מספר כי ארגוני הטרור אימצו במהירות את הכלי הזעיר: "מדובר בטכנולוגיות פשוטות, זמינות, זולות, קלות לתפעול מה שמאפשר יחסית מהר מאוד להפוך אותם למשהו אחר לגמרי. מכאן המרחק מאוד קצר להשתמש בהם כנשק מונחה-מדויק לעניים".

על ההתחמשות של הצבאות והארגונים באזור במגוון של רחפנים קטלניים הוסיף שוחט: "רואים את זה אצל החות'ים בסעודיה, רואים את זה בסוריה כבר בתוך מלחמת האזרחים בקרב על סוריה וראינו את זה גם ברצועת עזה בשלושה-ארבעה חודשים האחרונים - הייתה הטלה של פצצת מרגמה שנפלה פחות מ-10 מטרים מטנק של צה"ל ולמזלנו לא היו נפגעים ישראלים".

רחפנים מתאבדים? "עניין של זמן"

DRONE DOME רפאל
DRONE DOME רפאל



שוחט טוען כי השימוש ב"רחפנים מתאבדים" הוא רק עניין של זמן: "עדיין לא השתמשו בזה אולי בגלל שלא הייתה הזדמנות, אבל הדבר הזה קיים ומי שלא מבין את זה ומתחיל להיערך לדבר הזה, יסבול מפער במלחמה הבאה". שוחט אומר כי בנושא "האיום הזעיר" ישראל יחסית מתקדמת ביחס למדינות אחרות - "אבל עדיין אסור לה לחלום והיא צריכה להמשיך ולהיערך כי יש לנו קברת דרך ללכת".

צביקה ירום, מנהל מפעל יבשה באלתא, התעשייה האווירית, אומר כי: "רחפני התקיפה מסוכנים, אך לא מהווים איום קיומי על מדינת ישראל". לדבריו, "איום הרחפנים לא החל אתמול ולא לפני יומיים, זה איום שאנחנו נערכים אליו שלוש-ארבע שנים". ירום הוסיף כי האיום מבוסס בבסיסו על טכנלוגיה אזרחית וארגוני הטרור עושים על אותם רחפנים מניפולציות פשוטות והופכים אותם לנשק תקיפה מן המניין שיכול להיות מסוכן: "היום כמעט כל ילד יודע להפעיל רחפן ואין שום סיבה שמישהו רע, שרוצה לעשות דברים רעים לא יפעל לשם כך- בגלל כל המאפיינים האלה הוא הופך לאיום זמין ורלוונטי". 



לדבריו של ירום החברה שבה הוא עובד מתעסקת כבר שלוש שנים באיומים מהסוג הזה: "היום יש לנו מערכת שמטפלת ברחפנים כאלה. האתגר הכי גדול הוא לגלות ולאתר רחפנים מכל הסוגים". ירום סיפר כי כתעשייה ביטחונית התפקיד שלהם הוא לדעת תמיד לאן האיומים הולכים ולנסות לייצר פתרונות. "התפתחות הטכנולוגיה האזרחית מייצרת הזדמנויות ואתגרים לשני הצדדים", הוסיף.

תא"ל (מיל') שחר שוחט, סגן לשיווק ופיתוח עסקי, חטיב
תא"ל (מיל') שחר שוחט, סגן לשיווק ופיתוח עסקי, חטיבת הגנה אווירית

גם בעזה הבינו שמדובר בכלי נשק מסוכן, חכם וזול ולכן מיהרו להתחמש ברחפנים. רק בחודש מאי האחרון סערו הרוחות לאחר שקצין במעבר ארז הצליח לסכל הברחת ענק אל תוך הרצועה. ב"חכתו" של הקצין נתפס דג שמן במיוחד שכלל 172 חבילות דואר לרצועת עזה שהכילו ציוד לנשק, רחפנים, ציוד צלילה וציוד תקשורת שהיו עלולים לשמש לצרכי טרור והוזמנו באינטרנט.

דוגמא לרחפן שנתפס בשקי הדואר שמועברים לרצועת עזה
דוגמא לרחפן שנתפס בשקי הדואר שמועברים לרצועת עזה



סיכל הברחת האמצעים החשודים אל תוך ליבה של רצועת עזה הוא בדיוק מה שמנסים לקדם במנהלת התיאום והקישור לרצועה  (רמת"ק). אחת לחודש בקירוב, מתבצע "מבצע דואר", במסגרתו אוספים חבילות שתושבי עזה מזמינים מאתרים מוכרים מחו״ל (כמו EBay ו-Alli express), שמגיעות לבסוף אל נמל אשדוד. שם מתבצע מיון וסינון ראשוני של המוצרים שהוזמנו, שמגיעים לאחר מכן למעבר ארז.

"ארגוני הטרור ברצועה עסוקים מבוקר עד ליל בהתעצמות צבאית ובניתוב המשאבים לצרכי טרור", אמר לחדשות 12 אל"ם איאד סרחאן, ראש מנהלת התיאום והקישור לעזה. לדבריו, על פניו מדובר בצעד אזרחי חיובי אשר מקל על התושב הממוצע, אך בניסיונות הברחות אלו ארגוני הטרור מונעים ממנו זאת.

ראש מנהלת התיאום והקישור לעזה (רמת"ק) אל"ם איאד סר
ראש מנהלת התיאום והקישור לעזה (רמת"ק) אל"ם איאד סרחאן



"רק מתחילת השנה תפסנו והחרמנו 414 חבילות דואר בעלות מוצרים דו-שימושיים העלולים לשמש לצרכי טרור, על פני חמישה מבצעי דואר שערכנו", אמר סרחאן והוסיף כי הם ימשיכו לבצע את מבצעי סיכול ההברחות כדי למנוע כל ניסיון של פגיעה באזרחי המדינה.

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום