אתמול בלילה הופר באופן חריג השקט היחסי שנשמר לאורך התקופה האחרונה ביהודה ושומרון, כשדביר שורק, החייל ותלמיד הישיבה בן ה-19, נרצח בדקירות על רקע לאומני באזור גוש עציון. בצל החשש מפיגועים דומים נוספים בעתיד, אמש (חמישי) שודרה ב"מהדורה המרכזית" כתבה על המאמצים לסיכול הטרור שממשיכים להתקיים כל העת ביהודה ושומרון.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מדי לילה, בזמן שבישראל כולם ישנים, גדוד 890 של הצנחנים נמצא בדרך לעוד מבצע מעצרים של מבוקשים בחברון. אחד מהמבצעים האחרונים התרכז בלב שכונת ג'בל ג'והר, אחת השכונות האלימות והעניות ביותר בעיר שחיים בה כ-15 אלף תושבים.
הכניסה אל בתי המבוקשים נעשית בשכונה הזאת ברגל, מה שמצריך הרבה מאוד דריכות ועירנות לקראת ירי צליפה אפשרי או ניסיונות דריסה. לכן, על החיילים להתנייד רגלית כמה שיותר מהר ובזהירות.
השלב הראשון במבצע מעצרים כזה הוא כיתור הבית. חלק מהחיילים מאבטחים את המבנה מבחוץ, בעוד שאחרים מעירים את בני המשפחה ומתחקרים אותם. במקביל, מתבצעות סריקות נגד אמל"ח או ראיות מפלילות נוספות בתוך שטחי הבית.
אחרי שכמה מבני המשפחה של המבוקש נתפסים ומתושאלים על ידי הכוחות באופן מהיר בשטח, הם נלקחים ומועברים לחקירת שב"כ שם יבדקו האם קיים רקע נוסף על האנשים הללו והאם הם שייכים לפעילות טרור שהתבצעה במרחב בזמן האחרון.
במסגרת השיטה שמפעיל פיקוד המרכז בתקופה האחרונה בכל השטח, הכוחות פועלים ומגיבים באגרסיביות נגד פעילי הטרור ויחד עם זאת, מאפשרים מרקם חיים איפה שניתן: לדוגמא, באמצעות הקטנת מספר המחסומים ותנועה חופשית יחסית לפלסטינים.
"כאשר יש לנו סיבות מודיעיניות ואחרות לעצור, לבדוק ולטפל באנשים פיזית, אנחנו עושים את זה", מסביר אל"מ שגיב דהן, מח"ט שומרון. "מה שיפה באירוע הזה, זה שאז הפלסטינים מבינים ומקבלים את זה וזה מקל עלינו בצורה כזו או אחרת. לא ויתרנו על הנוכחות הצבאית, אנחנו רק ממקמים אותה במקום שבו היא משפיעה באמת על הפעולה או על האירוע בשטח."
במסגרת השיטה החדשה, נעשה שימוש גם במערכות תצפית ומערכות מכ"מים שאוחזות את כל המרחב בצורה הרמטית. "אין לי צורך להוריד כוחות למטה שיעמדו בקו החיכוך, יש לי את התצפיות והמכ"מים שמסתכלים במרחב הזה ומנטרים את התנועה הזאת", מסביר רס"ן איתי גינת, מפקד פלוגה בסיירת חרוב. "כשהכוח הצבאי מגיע, הוא לא מגיע ישר לנקודה אלא מגיע מאיגוף ומכיל את האירוע. החיכוך פה הוא מינימלי."
ועדיין, מתקיימים באזור גם שיתופי פעולה בין השב"כ, הצבא ומנגנוני הביטחון הפלסטיניים במטרה לבלום את הניסיונות להקמת תשתיות טרור בגדה.
מבחינת ישראל מדובר בדילמה: האם לחזק את הרשות הפלסטינית כדי לאפשר לה שליטה טובה ביותר? שכן, רשות פלסטינית שלא תעסוק רק בהישרדות – תאתגר את ישראל מבחינה מדינית. אבל במערכת הביטחון לא יודעים מהי מפת האינטרסים, מה רוצה הממשלה ומהי המדיניות ולכן עוסקים במאמץ לשמירת השקט, לפחות עד שיוחלט אחרת.