על רקע המתיחות הביטחונית של הימים האחרונים והתקיפות של חיל האוויר בסוריה, ועוד דיווחים על תקיפות מסתוריות בלבנון, בצה"ל חשפו היום (חמישי) פרטים חדשים על פרויקט דיוק הטילים בלבנון. בין היתר מפורטים דרכי העברת וייצור האמל"ח וכן האופן שבו פועל חיזבאללה כדי להקים אתרים עבור הפרויקט גם בקרבת מבנים אזרחיים.
על פי הפרסום מדובר בפרויקט ממודר ביותר, שרבים בלבנון ואף בתוך ארגון חיזבאללה עצמו לא מכירים את פרטיו. גם הנהגת ממשלת לבנון לא מודעת לפרויקט הסודי, שהחל כבר בשנת 2013 בחסות מלחמת האזרחים שהתחוללה בסוריה.
לפי הנטען, בשנתיים הראשונות לפרויקט העבירה טהרן טילים אירנים מדויקים ללבנון - דרך אדמת סוריה. רוב הניסיונות להעביר את האמל"ח המתקדם סוכלו בפעולות צבאיות ותקיפות מסתוריות, שחלקן יוחסו גם לצה"ל ולחיל האוויר הישראלי.
פרויקט אירני שמגיע ללבנון מהאוויר, מהים ומהיבשה
לאחר שכשלו בניסיונות להעביר את האמל"ח בציר היבשתי הארוך, החליטו בטהרן ובחיזבאללה שלא להעביר את הטילים בשלמותם מאירן, אלא להשתמש במקום בטילים שמיוצרים בסוריה ואותם להסב לטילים מדויקים. גם הניסיון הזה כשל, ולכן הוחלט על להעביר את פרויקט הסבת הטילים לאדמת לבנון.
לצורך הסבת הטילים על אדמת לבנון, החל חיזבאללה להכשיר אתרים ייעודיים באזורים שונים ברחבי המדינה. החומרים לתהליך ההסבה המסובך מגיעים ללבנון דרך 3 צירים שהכשירו האירנים: הראשון, ציר יבשתי - שבו שיירות עושות את דרכם דרך סוריה לאדמת לבנון; השני, הנתיב הימי - בעזרת אניות שמגיעות לנמל בביירות. הציר השלישי, האווירי - שימוש בטיסות אזרחיות מאירן לנמל התעופה הבין-לאומי בביירות.
בפועל, חיזבאללה מתקשה להתקדם עם הפרויקט הזה, ונכון לעכשיו לא מייצרים בלבנון טילים מדויקים, אך יש ניסיונות להמשיך לעשות זאת. בחודשים האחרונים נרשמה עלייה חדה בניסיונות להקים אתרים לייצור טילים מדויקים באתרים שונים ברחבי המדינה.
טיל מדויק - כזה המסוגל לפגוע במרחק של עד 10 מטרים מהמטרה
בפרסום של צה"ל הסבירו גם מה המשמעות של טיל מדויק וכיצד הוא שונה מהטילים הרגילים שנמצאים כבר היום בידי ארגון הטרור השיעי. על פי הדברים, טיל מדויק מוגדר כזה אם הוא מסוגל לפגוע במרחק של עד 10 מטרים מהמטרה המתוכננת.
התהליך החשוב בהליך ההסבה הוא ייצור המנוע - ואותו ניסו לייצר בלבנון. במסגרת ההליך לוקחים את חומרי הגלם ומערבבים אותם במערבל מיוחד ליציקה אחת ואז יוצקים את המעטפת של מנוע הטיל. את המערבל הזה מייצרים באירן במיוחד לפרויקט הזה.
בפרסום של צה"ל מופיעים גם ראשי הפרויקט המסווג ותפקידם. את התוכנית מובילים 4 מפקדים - 3 אירנים ופעיל חיזבאללה אחד. מי שעומד בראש הפרויקט הוא מפקד גיס לבנון בכוח קודס סרתיפ' (דרגה המקבילה לתת-אלוף) מחמד חסין זאדה חיג'אזי. הקצין הבכיר נמצא תחת פיקודו הישיר של קאסם סולימאני ומפקד בדרך קבע על הכוחות האירנים שמוצבים בלבנון.
לצידו של חיג'אזי פועלים שני קצינים בכירים נוספים במשמרות המהפכה: הראשון הוא מג'יד נואב - האחראי הטכנולוגי לפרויקט הדיוק. נואב נחשב למהנדס מומחה בתחום טילי הקרקע-קרקע והוא מבקר באתרים בלבנון באופן קבוע.
הקצין השלישי הוא עלי אצ'ער נורוזי – ראש אגף הלוגיסטיקה במשמרות המהפכה. נורוזי אחראי בין היתר על העברת הציוד והרכיבים הלוגיסטיים מאירן לסוריה ומשם לאתרים השונים של הפרויקט הסודי בלבנון.
המפקד הרביעי והאחרון הוא מפקד חיזבאללה בכיר בשם פואד שכר. שכר משמש כיועץ בכיר למזכ"ל ארגון הטרור וחבר בגוף הבכיר של הארגון. הוא פועל כבר יותר מ-30 שנים בחיזבאללה ולקח חלק בתכנון הפיגוע נגד כוחות המארינס האמריקנים בשנת 1983. הוא נכלל ברשימת המבוקשים של מחלקת המדינה האמריקנית.
על פי הפרסום - ממשלת לבנון מתעלמת מהדרישה של ישראל להפסיק את הפרויקט. מבחינת ישראל המשמעות היא גיבוי של הממשלה הלבנונית לפרויקט דיוק הטילים של חיזבאללה, ולכן ישראל רואה את לבנון כאחראית למה שקורה בשטחה.
אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום