מלחמת "חרבות ברזל" ועימותים נוספים בעולם מביאים מדינות שונות במזרח התיכון להגדיל את תקציבי הביטחון שלהן, כשהאחרונה שבהן היא טורקיה. לצד זאת, רוסיה שיגרה טיל שיוט למרחק של יותר מ־1,000 ק"מ, ובריטניה מפנה תקציבים לשיפור היכולות של כלבי הצבא שלה. על כל זאת ועוד - בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

חברת החימושים המשוטטים הישראלית שתגן על משוריינים

חברת החימושים המשוטטים (כטב"מים מתאבדים) הישראלית ספיר UAV חשפה בתערוכת AUSA את מערכת ההגנה מפני כטב"מים "וייפר I". המערכת מסוגלת להתמודד עם איומים שונים של תקיפות גובה, בהם כטב"מים וחימושים משוטטים. בה בעת, ניתן להשתמש בה בפלטפורמות שונות, תוך שהיא יעילה לכוחות שנמצאים בתנועה וללחימה אורבנית.

תקציב הביטחון של מדינת ישראל עמד בשנת 2024 על 117 מיליארד שקל (כ־31.7 מיליארד דולר), וצפוי לצמוח אף יותר בשנה הבאה. אולם, על אף המלחמה, הוא לא צפוי להתקרב לכ־1.603 טריליון לירות טורקיות (כ־47 מיליארד דולר) שמעוניין ממשל ארדואן להשקיע בתקציב הביטחון 2025 של טורקיה - הגבוה ביותר אי פעם. 17.5% יותר מתקציב הביטחון של 2024.

סגן הנשיא ג'בדט יילמאז סיפר בתדרוך כי הממשלה באנקרה מתכוונת להקצות, בין השאר, 913.9 מיליארד לירות (26.8 מיליארד דולר) עבור הוצאות צבאיות; 694.5 מיליון לירות לביטחון פנים, שכולל את המשטרה ואת סוכנות הביון; וכן 165 מיליארד לירות לקרן התמיכה בתעשייה הביטחונית המקומית, שהולכת ותופסת בשנים האחרונות מקום מרכזי יותר בשוק העולמי.

מיזם דגל שהשיקה אנקרה באוגוסט האחרון הוא "כיפת פלדה", כשהדמיון בשם לכיפת ברזל, ככל הנראה, אינו מקרי. כיום, לפי מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI), טורקיה מדורגת במקום ה־11 בטבלת היצואניות הביטחוניות בעולם - שני מקומות בלבד מתחת לישראל. במהלך 2019־2023, זינק שיעורה של טורקיה מתוך הסחר העולמי באמל"ח ל־1.6%, לאחר שעמד על 0.7% בין 2014־2018. לצורך ההשוואה, בתקופה זו שיעורה של ישראל ירד מ־3.1% ל־2.4%.

החברה המקומית שמובילה את מיזם כיפת פלדה היא יצרנית האלקטרוניקה הצבאית אסלסאן, כשגופים מקומיים נוספים, כמו חברת הטילים רוקטסאן, חברת המכאניקה MKE ומכון המחקר טוביטאק, משתלבים בפרויקט. השילוביות בין הזרועות מיועדת לחבר מוצרים רבים מתוצרת טורקית, החל מאלקה, שמיועדת לטובת כטב"מים בטווח 1.5 ק"מ, ועד סיפר ל־100 ק"מ, לכדי מערך מסודר.

אוקראינה משיקה: כטב"ם שמסוגל להטיל חמישה חימושים

מלחמת רוסיה־אוקראינה ככלל, והתעשייה הצבאית האוקראינית בפרט, מציגים לעולם חידושים בעולם הכטב"מים כדבר שבשגרה, אך לאחרונה הציגו בקייב מוצר חדש שעשוי להתגלות כיעיל במיוחד: רחפן כבד בעל כושר נשיאה גבוה ותוף שמסוגל לשאת חמישה חימושים. כך, ממצב שהיה מוכר במסגרתו היו לוקחים רחפנים, חלקם אזרחיים לחלוטין, כדי שיטילו חימוש אחד - כעת האוקראינים מגבירים את היעילות. 

 אתגר שיידרשו האוקראינים לפתור במשימותיהם הוא מערכת האיזונים בין משך הפעילות למשקל הכלי. ככל שרחפן נושא יותר משקל, משך הפעילות שלו מתקצר. מנגד, אם רחפן אחד מיועד להטיל חמישה חימושים בתא שטח קטן - זהו עשוי להיות פתרון מיטבי. בה בעת, הכטב"ם החדש עשוי לשמש בתור מל"ט מתאבד בעל עוצמה גבוהה.

אחת המטרות המרכזיות של התעשייה הביטחונית האוקראינית, היא יצירת אמצעים זולים.רק לאחרונה, חברת UMS חשפה את החימוש המשוטט החדש מתוצרתה, "סטיק M12", שמסוגל לטוס לטוח של כ-70 ק"מ ובמשך יותר משעה. עם זאת, הסיפור הגדול מאחורי המל"ט החדש הוא תג המחיר שלו: 100 אלף הריבניה אוקראיני (כ־9,100 שקל) בלבד. המטרה הזו לא פסחה על הרחפן החדש, בו מנגנון התוף מודפס בתלת־ממד - מה שמבטיח עלויות חלפים נמוכות.

רוסיה שיגרה מספינה טיל שיוט למרחק 1,300 ק"מ 
 

הפריגטה הרוסית אדמירל קסאטונוב ביצעה תרגול של שיגור טיל השיוט קליבר לעבר מטרה בחוף בים ברנץ, שבמערב המדינה. במסגרת התרגיל, עבורו סגרה רוסיה שטחים נרחבים באוקיינוס הצפוני לתנועת ספינות ומטוסים אזרחיים, פגע הטיל ביעד בבסיס צ'יז' שבמחוז ארכנגלסק. לא בכל יום מבצעת רוסיה שיגורים של טילי קליבר, שהשימוש המבצעי הראשון בהם היה ב־2015, במסגרת מלחמת האזרחים בסוריה.

סדרת הטילים נחשבת לאחת המתקדמות ביותר של מוסקבה, ומיועדת לפגיעה בספינות מלחמה ובצוללות. לצד זאת, כפי שמשתקף מהתרגיל הרוסי, קליבר יכולים לפגוע גם במטרות ארוכות־טווח בחוף. במסגרת הסדרה יש דגמים שונים של טילים, בעלי מגוון טווחים: החל מ־650 ק"מ ועד ל־1,500 ק"מ. בהתחשב בתכונות טילי השיוט שהם מתמרנים, קשה למערכות מכ"ם לזהות טילי קליבר, כי הם עוקפים אותם.

באתר בולגריאן מילטארי מציינים כי טילי קליבר נושאים מערכות ניווט מגוונות, GPS ואינרציאלי כאחד. מערכת ניווט אינרציאלית מודדת את התאוצה ומהירות הזווית כדי להבין את המיקום, ומאפשרת ניווט גם ללא תקשורת לווינית. מדובר במערכת שמשתמשים בה גם בצוללות: גירוסקופ מודד את הזווית, במד תאוצה ובמגנומטר, שבוחן את הכיוון ביחס לשדה המגנטי של כדור הארץ.

בד בבד, ספינת אדמירל קסאטונוב היא מהמתקדמות ביותר של הצי הרוסי, באורך 130 מטרים וברוחב 16 מטרים. היא מסוגלת לשוט בים סוער ובתנאים שונים - דרישה מהותית במקרה של מוסקבה. אדמירל קסאטונוב מסוגלת להגיע למהירות של 29 קשר (כ־54 קמ"ש), ובעלת טווח פעילות של כ־4,500 מייל ימי (כ־ 8,334 ק"מ).

יונדאי החלו בבניית ספינת הגנה אווירית חדשה

זרוע התעשייה הכבדה של תאגיד יונדאי הדרום־קוריאני הודיעה בשבוע שעבר על תחילת בנייתה של משחתת ההגנה האווירית השלישית והאחרונה, אותה היא מייצרת עבור סיאול. מסירת הספינה לצי הדרום־קוריאני צפויה להתבצע בשלהי 2027. בטקס ההשקה נכחו בכירי מערכת הביטחון המקומית, בהם נציגים משורות זרוע הרכש והפיתוח של משרד ההגנה הדרום־קוריאני (DAPA).
 
הספינה משתייכת לסדרת KDX-III גרסה II, הגדולה ביותר במספנות המקומיות. אורכה 170 מטר, רוחבה 21 מטר ומשקלה כ־8,200 טון. הספינות מהסדרה מסוגלות להגיע למהירות של 30 קשר (כ־55 קמ"ש), בעזרת ארבעה מנועים. הספינות החדשות כוללות יכולות משופרות נגד טילים, ואמצעים איכותיים יותר ללוחמה נגד צוללות.
 
התעשייה הצבאית הדרום קוריאנית היא אחת מהמוצלחות ביותר במזרח הרחוק. קבוצת האנווה, שנחשבת ליריבה הגדולה של יונדאי, החלה בחודש יולי את הייצור ההמוני של מערכת ההגנה האווירית בלייזר "בלוק I", לקראת פריסת המערכת עוד השנה. את הלייזר מייעדים בסיאול לצורך הגנה מפני איום רקטות וכטב"מים צפון קוריאניים.
 
כל יירוט מתבצע במשך כ־20־10 שניות, "מטגן" את המטרה באמצעות קרן של כ־700 מעלות צלזיוס, ומפיל אותו. יתרון בולט של הלייזר הוא העלויות. בזמן שלדוגמה, יירוט באמצעות כיפת ברזל מוערך בכ־30 אלף דולר, יירוט של בלוק I מוערך בכ־1.5 דולר בלבד.

בריטניה משדרגת את כלבי הצבא שלה במיליוני פאונד בריטניה החליטה להעניק חוזה בסך 3.1 מיליון פאונד (כ־4.07 מיליון דולר) לחברת וון וולף K9, לטובת שדרוג הציוד לכלבי המלחמה שלה - כך מדווח בדיפנס פוסט. יותר מ־500 כלבים מופעלים על־ידי גופים שונים בבריטניה, בהם הצבא, חיל האוויר והמשטרה, לטובת משימות שונות: החל מגישוש ועד פעילות בחזית עם כוחות מתמרנים.

במסגרת החוזה החדש, שיתפרש על פני חמש שנים, עם אופציה לשנתיים נוספות, יסופקו לכלבים משקפי הגנה, ציוד הגנה על שמיעה, ומגני כפות רגליים עבור מזג אוויר קיצוני ורסיסים. מעבר לכך, יסופקו למערכים שמפעילים את הכלבים אפודי קירור לטובת הפעלה בזירות חמות, ציוד ציפה לים, ורתמות חיבור ללוחמים לטובת משימות צניחה. כמו כן, דאגו לכלבים גם לצעצועים, שיסייעו לשמירה על כושר.