מלחמת "חרבות ברזל" ועימותים נוספים בעולם מביאים מדינות שונות במזרח התיכון להגדיל את תקציבי הביטחון שלהן, כשהאחרונה שבהן היא טורקיה. לצד זאת, רוסיה שיגרה טיל שיוט למרחק של יותר מ־1,000 ק"מ, ובריטניה מפנה תקציבים לשיפור היכולות של כלבי הצבא שלה. על כל זאת ועוד - בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.
חברת החימושים המשוטטים הישראלית שתגן על משוריינים
חברת החימושים המשוטטים (כטב"מים מתאבדים) הישראלית ספיר UAV חשפה בתערוכת AUSA את מערכת ההגנה מפני כטב"מים "וייפר I". המערכת מסוגלת להתמודד עם איומים שונים של תקיפות גובה, בהם כטב"מים וחימושים משוטטים. בה בעת, ניתן להשתמש בה בפלטפורמות שונות, תוך שהיא יעילה לכוחות שנמצאים בתנועה וללחימה אורבנית.
החברה התל אביבית שהוקמה לפני כשבע שנים מפורסמת באמצעי שיגור הכטב"מים הייחודי שלה: קפסולה. תחילה, הקפסולה יועדה לשיגור מצוללת תוך כדי צלילה, במטרה שתצוף על פני המים - ואז תשגר את האמצעי בעת פקודה. כך, הצוללת שומרת על החשאיות, אבל המשוטט מאפשר ממד חדש של יכולות מודיעיניות והתקפיות.
התוצאה היא שכיום, משתמשים בכלים מתוצרת ספיר בים, בכוחות היבשה, ובכוחות השריון, כאשר שיטת הקפסולה מוגנת בכמה פטנטים. ספיר מתמחה בייצור מערכות חמושות, החל מדרג הלוחם הבודד ועד רמת הגדוד. זה מייחד אותו, משום שמרבית השחקנים בעולם מתרכזים בחימושים משוטטים ובאמצעי תצפית ששמים דגש על דרגי אוגדה ומעלה.
טורקיה תאשר את תקציב הביטחון הגבוה אי פעם
תקציב הביטחון של מדינת ישראל עמד בשנת 2024 על 117 מיליארד שקל (כ־31.7 מיליארד דולר), וצפוי לצמוח אף יותר בשנה הבאה. אולם, על אף המלחמה, הוא לא צפוי להתקרב לכ־1.603 טריליון לירות טורקיות (כ־47 מיליארד דולר) שמעוניין ממשל ארדואן להשקיע בתקציב הביטחון 2025 של טורקיה - הגבוה ביותר אי פעם. 17.5% יותר מתקציב הביטחון של 2024.
סגן הנשיא ג'בדט יילמאז סיפר בתדרוך כי הממשלה באנקרה מתכוונת להקצות, בין השאר, 913.9 מיליארד לירות (26.8 מיליארד דולר) עבור הוצאות צבאיות; 694.5 מיליון לירות לביטחון פנים, שכולל את המשטרה ואת סוכנות הביון; וכן 165 מיליארד לירות לקרן התמיכה בתעשייה הביטחונית המקומית, שהולכת ותופסת בשנים האחרונות מקום מרכזי יותר בשוק העולמי.
מיזם דגל שהשיקה אנקרה באוגוסט האחרון הוא "כיפת פלדה", כשהדמיון בשם לכיפת ברזל, ככל הנראה, אינו מקרי. כיום, לפי מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI), טורקיה מדורגת במקום ה־11 בטבלת היצואניות הביטחוניות בעולם - שני מקומות בלבד מתחת לישראל. במהלך 2019־2023, זינק שיעורה של טורקיה מתוך הסחר העולמי באמל"ח ל־1.6%, לאחר שעמד על 0.7% בין 2014־2018. לצורך ההשוואה, בתקופה זו שיעורה של ישראל ירד מ־3.1% ל־2.4%.