התפתחות דרמטית בזירה הצפונית: בדיון ביטחוני דחוף שהתקיים שלשום בלשכת ראש הממשלה, הוצגה הערכת מצב מקיפה של גופי המודיעין על הלחימה של המורדים במשטר אסד והשלכותיה האפשריות על ישראל: תשתיות איראניות מרכזיות בסוריה נפגעו קשות ונפלו לידי המורדים, וארגון חיזבאללה נאלץ להסיט משאבים ותשומת לב משמעותית לטובת הגנה על משטר אסד - התפתחויות המעלות את הסבירות לשמירה על השקט בגבול הצפון. כך פרסמנו אמש (מוצאי שבת) לראשונה בחדשות סוף השבוע.

על פי הערכת המודיעין שהוצגה לדרג המדיני, הנסיבות החדשות שנוצרו בשטח מובילות להערכה כי חופש הפעולה הישראלי בזירה הסורית צפוי להתרחב. המכה שספגו התשתיות האיראניות, יחד עם הצורך של חיזבאללה להקצות כוחות לחימה להגנת המשטר הסורי, משפיעים באופן ישיר על יכולת הארגון לפעול נגד ישראל ומגבירים את המוטיבציה שלו לשמור על הסכם הפסקת האש.

מורדים סורים משתלטים על חלב (צילום: AP)
מורדים סורים משתלטים על חלב | צילום: AP

עם זאת, בצד ההתפתחויות החיוביות, מזהירים גורמי המודיעין מפני תרחיש של קריסת המשטר הסורי. תרחיש כזה, על פי ההערכות, עלול להוביל לכאוס שממנו יתפתחו איומים צבאיים חדשים כלפי ישראל. "קריסת המשטר הסורי עלולה גם לייצר אנדרלמוסיה", אמרו גורמי המודיעין לדרג המדיני.

במקביל, עולה מן הדיון כי רוסיה מגבירה את מעורבותה במשבר ומשקיעה משאבים רבים בניסיון לשמר את שלטון אסד, כולל הפעלת לחץ על טורקיה לרסן את המורדים ושיגור גנרלים בכירים לפיקוד על הקרבות. גם איראן, מצידה, ממשיכה לשלוח כוחות לסיוע למשטר הסורי.

נשיא סוריה בשאר אל אסד (צילום: רויטרס)
נשיא סוריה בשאר אל אסד | צילום: רויטרס

ההתפתחויות המשמעותיות בזירה הסורית, שהשלכותיהן ניכרות גם במישור הבין-לאומי, מסמנות נקודת מפנה אפשרית במערך הכוחות האזורי. אולם, על אף המגמות החיוביות עבור ישראל בעת הנוכחית, מדגישים גורמי המודיעין כי בתרחיש קיצון עלולה המציאות להתהפך ולהציב אתגרים חדשים בפני ישראל.

חשש בישראל: יכולות אסטרטגיות של משטר אסד עלולות ליפול לידי המורדים הסורים

בדיון הביטחוני הדחוף שהתקיים בלשכת ראש הממשלה, עלתה סוגיה מדאיגה נוספת המחדדת את רגישות המצב בסוריה: החשש מנפילת יכולות אסטרטגיות של המשטר הסורי לידי המורדים. הדיון התקיים על רקע התפתחויות דרמטיות בשטח, כאשר העיר חלב נפלה לידי כוחות האופוזיציה וקיים חשש להתמוטטות ערים נוספות - בעוד נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, שוהה במוסקבה הרחק מדמשק. במוקד הדאגה הישראלית עומדת האפשרות שמאגרי נשק אסטרטגיים של המשטר, ובהם שרידים של נשק כימי, יפלו לידי הכוחות הלוחמים במשטר.

נוכח התפתחויות אלו, נערכים בצה"ל ובמערכת הביטחון לתרחיש שבו תידרש ישראל לפעול באופן עצמאי אל מול איומים מתהווים, גם אם בשלב זה מוקדם להעריך את כיוון התפתחות האירועים.

במקביל, לחדשות 12 נודע שעל פי הערכות גורמי הביטחון, צפוי המשטר הסורי לפתוח את שעריו מחדש בפני כוחות איראניים משמעותיים, שמרביתם עזבו את המדינה בשנים האחרונות, כחלק מניסיון של אסד לייצב את שלטונו המתערער.

מורדים סורים משתלטים על חלב (צילום: AP)
מורדים סורים משתלטים על חלב | צילום: AP

המשבר המתפתח בסוריה מחייב תיאום הדוק והידוק שיתוף הפעולה בין ישראל לבין ארצות הברית ופיקוד המרכז האמריקני. גם בצד האמריקני ניכרת היערכות מוגברת לקראת התפתחויות אפשריות בזירה. האפשרות לנפילת נשק אסטרטגי לידיים לא רצויות, יחד עם הכוונה להגביר את הנוכחות האיראנית בסוריה, מייצרים תמונת מצב מורכבת המחייבת ערנות מיוחדת מצד כל הגורמים.

מפת השליטה בצפון סוריה
מפת השליטה בצפון סוריה

מי נגד מי במלחמת האזרחים בסוריה? מפת הכוחות המעורבים

במלחמת האזרחים בסוריה ניצבים זה מול זה שני מחנות עיקריים. בצד התומך במשטר אסד פועלים שלושה כוחות מרכזיים: רוסיה, המהווה את הגורם המשפיע ביותר ואף התחייבה לספק סיוע אווירי נגד המורדים; איראן, המפעילה כעשרים מיליציות שיעיות; וארגון חיזבאללה, הנמצא בסוריה מאז פרוץ הלחימה ב-2011. מנגד, בחזית המורדים נלחמים ארגון תחריר א-שאם (אל-קאעידה), המורדים הסורים, כוחות דאעש וכוחות כורדיים. הכוחות המורדים נהנים מתמיכה טורקית.

התזמון הנוכחי של התקפת המורדים נובע מניצול הזדמנות: איראן וחיזבאללה עסוקים בזירות אחרות, עד לאחרונה בעימות עם ישראל. ואולם, בעוד שבעבר התפיסה בישראל תמכה בהפלת משטר אסד במטרה להחליש את הציר האיראני, כיום המצב מורכב יותר.

הכוחות הלוחמים בסוריה
הכוחות הלוחמים בסוריה
התקדמות המורדים נגד אסד -  האינטרס הישראלי
התקדמות המורדים נגד אסד. מה האינטרס הישראלי?

החשש הוא שנפילת המשטר תוביל לשלוש תוצאות בעייתיות: האחת, השתלטות של ארגוני טרור כמו דאעש ואל-קאעידה על שטחים הסמוכים לרמת הגולן; השנייה, דחיפת אסד בחזרה לחיק איראן, למרות שבשנה וחצי האחרונות נצפתה דווקא התרחקות שלו מהציר השיעי בזכות התמיכה הרוסית; והשלישית, והמדאיגה ביותר - התפוררות השלטון בסוריה באופן שיערער עוד יותר את היציבות במזרח התיכון.