צה"ל מסר אמש (שני) למשפחות התצפיתניות מנחל עוז הקלטות קשר שבהן נשמעות בנותיהן במהלך היממה האחרונה טרם פרוץ המלחמה. אלא שלאחר ההעברה התברר כי מדובר בתיעוד חלקי. לדברי משפחות, נמסרו להן הקלטות משעות הערב שלפני המתקפה, והקלטות של שניות בודדות מלפנות בוקר: "מפח נפש עצום".
במשך תקופה ארוכה הבחינו התצפיתניות בנחל עוז בתנועות ופעילות חריגה על הגדר, כזו שעוקבת אחר כל צעד שלהן מן העבר השני של הגבול. הן אמרו לאורך התקופה שלפני 7 באוקטובר שצופים בהן, ושהמחבלים מתקרבים לגדר עם רכבים. המשפחות קיוו שההקלטות יסייעו לשפוך אור על שאירע במוצב לפני הטבח.
"ההרגשה היא שעבדו עלינו"
יגאל, אבא של התצפיתנית הדר כהן ז"ל, סיפר כי נמסר לו מידע חלקי: "קיבלנו הקלטות של הפסקלים - אבל רק מה שהצבא החליט לשלוח לנו ורק מ-6 באוקטובר מהבוקר עד חצות. הדר הייתה במשמרת ב-6 באוקטובר מ-20:00-24:00 ולא שומעים שום דבר. מ-7 באוקטובר לא העבירו לנו הקלטות, מלבד שתיים של כמה שניות".
"ההרגשה שצה"ל עבד עלינו", הוסיף כהן. "הרי התחקיר של צה"ל שפורסם היום - הצביע על כך שהתצפיתניות התבקשו לעשות בדיקה ושהן ביקשו מהלוחמים לא להיות על הגדר ואת זה לא שומעים את זה בהקלטות". משפחתה של תצפיתנית נוספת סיפרה כי קיבלה כ-10 הקלטות קצרות מאוד, בעיקר בדיקות קשר שלא מספקות מידע על שאירע בחמ"ל, מרביתן משעות שבהן בתם כלל לא הייתה במשמרת.
"שמענו את הקול של שי"
משפחתה של התצפיתנית שי אשרם ז"ל ששמעה אמש את ההקלטות לראשונה סיפרה: "שמענו את הקול של שי. שמענו אותה מדווחת במשמרת האחרונה שלה - ביום שישי ב-6 באוקטובר בשעות הבוקר - כמו שהיא עשתה במקצועיות ובאדיקות כל השירות שלה. שמענו אותה צוחקת אחרי שבפעם האחרונה שדיברנו איתה שמענו אותה בוכה ומפוחדת בבוקר 7 באוקטובר. חבל לנו שזכינו לשמוע את הקול שלה רק אחרי מאבק של יותר משנה כולל עתירה לבג"ץ".
"הדבר הכי חשוב עכשיו זה להחזיר את החברות של שי מהשבי: לירי, אגם, דניאלה, קרינה ונעמה וכל החטופות והחטופים מהשבי", הוסיפה משפחת אשרם. "אנחנו דורשים מהצבא להציג לנו את התחקירים מייד ואנחנו דורשים למנות ועדת חקירה ממלכתית. זה המעט שמגיע לנו. המעט שמגיע לתצפיתניות הגיבורות שלנו".
ברק לנדמן, אביה של התצפיתנית עדי לנדמן ז"ל, סיפר גם הוא: "בושה מה שהעבירו לנו - החזיקו אותנו כל היום. בסוף העבירו הקלטות עד 18:30 בערב יום שישי, ועוד 2 הקלטות של שניות בודדות מהשעה 4:47 בבוקר. בסוף לא זכינו, גם עכשיו - לשמוע את הקול של עדי. זה מאכזב ומכעיס וגורם לנו להבין שלצבא יש מה להסתיר. ההתנהלות מולנו היא פשוט מחפירה".
ההחלטה להעביר את ההקלטות התקבלה על רקע העתירה שהוגשה לבג"ץ לפני כחודשיים בידי הוריהן של התצפיתניות עדי לנדמן, מיה ויאלובו פולו, שירת ים עמר, שי אשרם, הדר מרים כהן, אביב חג'ג', שחף ניסני, רוני אשל, שיראל מור וים גלס ז"ל, שנפלו במוצב נחל עוז ב-7 באוקטובר. וכן הוריה של התצפיתנית נועה מרציאנו ז"ל, שנחטפה מהמוצב ונרצחה בשבי בעזה.
בעתירה שהגישו כנגד הרמטכ"ל ובכירים אחרים בצה"ל, דרשו ההורים כי יועברו לידיהם תיעודים (הקלטות וצילומים) מבוקר 7 באוקטובר, מהיממה שקדמה לשבת השחורה ומהמשמרת האחרונה של כל אחת מהן. לנוכח הטענות על העברת המידע החלקי הדגיש עורך דינן של המשפחות כי ימשיכו לברר את העתירה בבג"ץ.
בחדשות 12 שוחחנו עם הוריהן של התצפיתניות על המאבק לגלות את שאירע לבנותיהן בשעות האחרונות. ענת, אימה של התצפיתנית סמ"ר ים גלס ז"ל, שפיקדה על התצפיתניות, שיתפה שבתה לא הייתה רגועה עד לרגע שהייתה יוצאת מהבסיס - בעקבות הפרות הסדר הקיצוניות על הגדר: "היו נשקים על הגדר ובהתכתבויות איתה רואים שהיא אומרת לי - 'נראה אם אצא בכלל, עד שלא אדרוך מחוץ לש"ג לא אהיה רגועה'".
שרון אשל, אימה של סמל רוני אשל ז"ל, עוד הספיקה לדבר איתה על המצב החמור בגזרה עליה הייתה אמונה יחד עם חברותיה במוצב. "ביום רביעי בבוקר רוני נעמדה בכניסה לבית ואמרה לי שרותח שם ושהם יודעים עלינו הכול", שיתף איל, אביה של רוני ז"ל. "היא סיפרה על כשלים טכנולוגיים באמצעים שבהן היו אמורות להשתמש במקרה של התקפה, ואמרה שהחוליות הטכניות פשוט לא מגיעות - כי הן מפחדות".