המורדים הסורים ממשיכים להתקדם ולכבוש ערים נוספות, לראשונה מתחילת מלחמת האזרחים הם השתלטו גם על העיר חמאה. בישראל מזהים כי צבא סוריה עשוי לעמוד בפני קריסה ונערכים בהתאם. במערכת הביטחון קיימו היום (חמישי) דיון מיוחד בנושא. בישראל הופתעו מחולשתו של הצבא הסורי, שמאבד עיר אחר עיר. מהמידע שיש בידי ישראל עולה כי צבא אסד כשל מקצועית ופיקודית ולא מצליח להתמודד עם ארגוני המורדים שנוגסים בשטחה של סוריה.

התקדמות המורדים בסוריה (אינפוגרפיקה: חדשות 12)
התקדמות המורדים בסוריה | אינפוגרפיקה: חדשות 12

במערכת הביטחון חוששים מנפילת נשק אסטרטגי בידי המורדים, ובצה"ל נערכים לכך. ישראל העבירה מסר חמור לאיראן ודרשה שלא תשלח כוחות ולא תעביר נשק לצבא אסד, מחשש שיעבור לחיזבאללה. לא ברור כיצד תפעל איראן ואם תמשיך להימנע מהתערבות אקטיבית או תסייע לסוריה. בתוך כך, חיזבאללה שלח מאות מאנשיו לסוריה וישנה דריכות שיא בצה"ל לכל אפשרות וגם לקריסת סוריה.

הכוחות הלוחמים בסוריה
הכוחות הלוחמים בסוריה

מוקדם יותר הערב, שר הביטחון ישראל כ"ץ והרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי, קיימו הערכת מצב עם חברי פורום המטה הכללי בנושא ההתפתחויות בסוריה. בדובר צה"ל הבהירו: "צה"ל עוקב אחר האירועים ונערך לכל תרחיש בהתקפה ובהגנה. צה"ל לא יאפשר איום סמוך לגבול סוריה-ישראל, ויפעל לסכל כל איום על אזרחי מדינת ישראל".

הקבינט המדיני -ביטחוני, שהיה אמור להתכנס מוקדם יותר היום, נדחה בשל ההתפתחויות בסוריה. למרות כל זאת, הקבינט צפוי להתכנס בשעה 21:00 בערב, וישנה אופטימיות זהירה בקרב גורמים ישראליים ואמריקנים בנוגע לעסקה לשחרור חטופים בשל איתותים מהמתווכות כי ייתכן והפעם חמאס מוכן לדבר על עסקה חלקית.

מלחמת האזרחים בסוריה: התפתחות המתקפה של המורדים הסורים

מתקפת הפתע, שנוהלה בידי הארגון הסלפי-ג'יהאדיסטי היאת תחריר א-שאם, תחת פיקודו של אבו מוחמד אל-ג'ולאני – תוכננה במשך 4 שנים. ארגון הטרור הכין עצמו למתקפה תוך בניית כוח משמעותי של כטבמ"ים, חלק גדול מהם בייצור עצמי. המורדים רצו לתקוף עוד בחודש אוקטובר, אך הטורקים עצרו אותם ולכן החלו רק בשבוע שעבר את המתקפה.

מורדים ברחבי חלב סוריה (צילום: OMAR HAJ KADOUR, getty images)
המורדים הסורים בעיר חלב | צילום: OMAR HAJ KADOUR, getty images

במתקפה זו הפתיעו המורדים את הצבא הסורי ואת הדיביזיה ה-25, הכוחות מיוחדים של הצבא, שהגנו על העיר חלב - בירת המסחר של סוריה. המורדים איגפו את העיר והגיעו מאזורים לא צפויים והשתלטו גם על העיר חמאה, שם הצבא הסורי לא מסוגל להגן על כוחותיו.

הלחימה בסוריה (צילום: MUHAMMAD HAJ KADOUR/ AAREF WATAD/AFP via Getty Images)
מתקפת הפתע של המורדים הסורים | צילום: MUHAMMAD HAJ KADOUR/ AAREF WATAD/AFP via Getty Images

כמו כן, לא מזוהה התערבות משמעותית של חיל האוויר הרוסי ושש ספינות המלחמה הרוסיות שעגנו באזור, הוצאו מסוריה ונשלחו חזרה לים, ייתכן בשל חשש מפגיעת כטב"מים בספינות.

עד כה, כבשו המורדים שבעה בסיסי תעופה של חיל האוויר הסורי, עם טייסות שלמות על המסלולים. יתרה מכך, הם כבשו את המפעל הענק של התעשיות הצבאיות הסוריות, מצפון מזרח לחלב, ותפסו שם כמויות אדירות של נשק כולל מערכות הגנה נגד מטוסים. בהתאם לכך, במידה והמטוסים הרוסים שנמצאים באזור יפעלו במרחב, הם עלולים להגיע למצב כי סוללה רוסית שהם סיפקו לאסד - תירה עליהם.

הנשק האסטרטגי שבידי צבא סוריה

משטרו של אסד עשה שימוש נרחב בנשק כימי נגד אזרחים במהלך מלחמת האזרחים. באוגוסט 2013, לאחר תקיפה כימית קטלנית באזור רותה שבקרבת דמשק, שקל נשיא ארה"ב דאז ברק אובמה תקיפה צבאית נרחבת בסוריה. בעקבות התערבות רוסית הושג הסדר בין-לאומי לפירוק מאגרי הנשק הכימי הסורי, במסגרתו פונו כ-1,300 טון של נשק כימי מהמדינה. "הם מסרו חלק מהמאגרים והסתירו כמות מסוימת שלא דיווחו עליה, והמשיכו להשתמש בה", הסביר ד"ר יהושע קליסקי, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי.

ואכן, ב-2017 דווח על שימוש בגז סארין נגד אזרחים בצפון-מערב סוריה, שגרם למותם של כמאה בני אדם. שנה לאחר מכן, באפריל 2018, תקפו ארה"ב, בריטניה וצרפת ביותר ממאה טילים מטרות הקשורות לתוכנית הנשק הכימי הסורית, לאחר שדווח על שימוש בגז חרדל וכלור נגד אזרחים. ארגון הבריאות העולמי דיווח אז על כ-500 נפגעים מההתקפה.

מתקן "סרס" מדרום לאל-ספירה (צילום: מרכז עלמא)
מתקן "סרס" מדרום לאל-ספירה | צילום: מרכז עלמא

על פי דוח של מרכז המחקר עלמא, האתר שעליו השתלטו המורדים במערב חלב, באזור "אלראשדין", משמש כענף 340 של מכון 4000 של סרס, והוא אחראי על מחקר ופיתוח טילים והמחלקה המכנית. בנוסף, כ-20 ו-25 קילומטר מדרום-מזרח לחלב נמצאים שני אתרים אסטרטגיים נוספים: הראשון, ליד אל-ספירה במתחם מפעלי הביטחון, שימש עד מלחמת האזרחים כאתר מרכזי של מכון 3000 לייצור ואחסון חומר כימי, כולל גז סארין. האתר השני, המכונה "סולימאן", קשור ככל הנראה למכון 4000 לטילים ולאווירונאוטיקה. לפי הדוח, לא ידוע אם האתר באל-ספירה עדיין משמש לאחסון חומרים כימיים.