כבר קשה לספור את החזיתות שישראל בכלל וצה"ל בפרט מתמודד איתן מאז שבעה באוקטובר בשנה שעברה. הצבא עבר מהשפלה כואבת לניצחונות מהדהדים, בעוד חטופים עדיין בשבי. ההתפתחויות המטלטלות שמשנות את המזרח התיכון מורכבות, ומעלות שאלות רבות. בימים האחרונים אספנו שאלות מעוקבי N12 ברשתות החברתיות - כתבנו הצבאי ניר דבורי השיב לשאלות נבחרות.
הודיה: האם להערכתך נראה תקיפה ישראלית-אמריקנית על מתקני הגרעין באיראן?
ישראל משלימה את ההכנות של חיל האוויר לתקיפה באיראן. אלה הכנות מודיעיניות ומבצעיות שכוללות אימונים ותרגולות. ישראל הייתה מעדיפה שארה"ב תטפל באיראנים בעצמה, ואם לא לבדה - אז יחד איתנו. לא בטוח שזה יקרה כי הנשיא הנבחר דונלד טראמפ כבר הצהיר שהוא רוצה לסיים את כול המלחמות. במצב הזה, ייתכן שלישראל יישאר חלון הזדמנויות קצר לתקיפה שבו איראן מוחלשת והשלוחות שלה במזרח התיכון מוחלשות. לכן אנחנו בתקופה של סימן שאלה גדול.
יובל: האם ההתפתחויות בסוריה מקרבות את סוף המלחמה או דווקא מרחיקות ויוצרות יעדים חדשים לצה"ל?
המצב בסוריה מאוד שברירי. מנהיג המורדים אבו מוחמד אל-ג'ולאני תפס את השלטון, אבל לא ברור האם יצליח לייצר משטר וממשל ולייצב אותו. ישראל מוכנה להסכים לחזור להסכם הפרדת הכוחות מ-1974, כלומר לסגת חזרה מהשטחים שנכנסה אליהם בגולן, אם יהיה מי שימשול בסוריה וימנע חדירה של טרור לשטחנו. בינתיים ישראל נשארת במרחב החיץ ובחרמון הסורי לתקופה ארוכה כדי לראות כיצד הדברים מתייצבים.
במצב הזה קשה מאוד לומר לאן הדברים הולכים. השאלה הגדולה היא מי יעזור לסוריה להשתקם ולתמוך בממשל החדש - האמריקנים או הטורקים והקטארים? לנו עדיף מאוד שאלה יהיו האמריקנים, אבל טראמפ כנראה רוצה מדיניות של בדלנות ולא בטוח שהוא ירצה לעזור. לישראל אין הרבה ברירות כאן.
יואל: כמה העסקה להשבת החטופים קרובה ואילו ויתורים כואבים יידרשו?
העסקה מתקרבת, אבל אנחנו לא יודעים אם היא תצא אל הפועל. התנאים לעסקה כבר די ברורים, השאלה היא אם ראש הממשלה בנימין נתניהו יכול להעביר אותה פוליטית בממשלה. כדי לקבל צריך לדעת לתת, ושני הצדדים צריכים להתפשר ולוותר. יהיו לעסקה מחירים כואבים מאוד, כי נאלץ לעצור את הלחימה, לצאת מהרצועה ולשחרר אסירים כבדים. מצד שני, נחזיר חטופים חיים הביתה. זו הצלת חיים וזה ערך שאנחנו חייבים לממש למען אלה שנחטפו.
מיה: מתי לדעתך חמאס ייפול סופית?
אין מישהו שיודע.
שירי: מה האינטרס של החות'ים בתימן לפעול נגדנו?
החות'ים הם חלק מציר הרשע האיראני, והם נשבעו להגן על עזה. זו הסיבה שהם שותפים ללחימה בישראל. בשנים האחרונות דווח בעולם כי משמרות המהפכה מפעילות את החות'ים ואף שלחו לתימן את אנשיהם כדי לאמן ולתפעל את המתקפות שלהם.
על פי הדיווחים, האיראנים הם גם אלה שמחמשים את החות'ים והם אף הגבירו את משלוחי הנשק מאז 7.10, בין השאר בכטב"מים, טילי שיוט וטילים בליסטיים.
ענת: למה חיילים שנלחמים בעזה חוזרים למקומות שכבר היו בהם, כשידוע שממלכדים שם מבנים?
חיילים נכנסים למבנים שונים משיקולים מבצעיים. בחלק מהמקרים הם נכנסים בגלל טעויות.
יובל: מה דעתך על דבריו של הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון על טיהור אתני ופשעי מלחמה שישראל מבצעת?
יעלון שגה באופן חמור כשדיבר על טיהור אתני. זה לא נכון וזה עושה נזק גדול מאוד לישראל בעולם, בעיקר כשמדובר במי שהיה רמטכ"ל ושר ביטחון. כשהוא אומר את זה זה משחק לידיים של מתנגדינו ואויבינו.
אסף: האם היה שלב במלחמה שנשק גרעיני היה על השולחן, כמו במלחמת יום הכיפורים?
באף שלב לא היה מצב שבו מישהו שקל להשתמש בנשק גרעיני או לא קונבנציונאלי אחר במלחמה הזו.
איתן: האם היה רגע שחשבת שצה"ל לא יצלח להחזיק מעמד בכל החזיתות?
היו רגעים שידעתי שזה יהיה קשה ומורכב להילחם בהרבה מאוד חזיתות. כשנלחמים במספר חזיתות במקביל אי אפשר לתפקד 100% בכל אחת מהן. מצב כזה עלול לגרום להתארכות המלחמה וליותר נפגעים. אבל אני מאמין והאמנתי שהצבא יודע לקום מהמשבר הנורא שפקד אותו ולהתאושש.
בעיניי, הדבר הגדול והחשוב ביותר אחרי הכישלון המחפיר ב-7.10 הוא היכולת של הצבא לאסוף את עצמו ולהתאושש ולהביא את ההישגים שצה"ל הצליח להביא במלחמה בצפון ובדרום.