לאחר האישור הרשמי שראש הלשכה המדינית של חמאס יחיא סינוואר שנחשב לאדריכל טבח 7 באוקטובר, חוסל בידי צה"ל ברצועת עזה, ובכך הצטרף לרשימת הארכי-טרוריסטים שחוסלו. אחיו מוחמד סינוואר מסומן כיורש הפוטנציאלי ומי עוד נותר? N12 עם הבכירים שנותרו.

בכירי חמאס בעזה

מוחמד סינוואר

דמות בולטת בחמאס בשל היותו אחיו של יחיא סינוואר שהתייצב לצידו והיה במעגל המרכזי והמשפיע של קבלת ההחלטות בשל הניסיון שצבר. המחבל האכזר צפוי לרשת את מקומו.

מוחמד סינוואר שימש בעבר כמפקד חטיבת ח'אן יונס של הזרוע הצבאית של ארגון הטרור והיה אחד מחוטפי גלעד שליט. בתיעוד שפרסם דובר צה"ל בחודש דצמבר, סינוואר שהוביל את פרויקט בניית המנהרה בצפון הרצועה, נראה נוסע ברכב בתוך מנהרת ענק שאותרה בצפון הרצועה ומגיעה עד למרחק של 400 מטרים בלבד ממעבר ארז.

מוחמד שבאנה

מפקד חטיבת רפיח בזרוע הצבאית של חמאס שנמנה בין הבכירים הבודדים שנותרו בדרג הצבאי בעזה. באוקטובר חוסלו שניים מבניו שהיו מחבלים בנוח'בה. בחודש מאי בוצע ניסיון לחסלו, כאשר הותקפה מנהרה שבה הוא שהה ככל הנראה במתחם תת-קרקעי, אך הוא ניצל.

עז א-דין אל-חדאד

מפקד חטיבת עזה, שנחשב לאחת מדמויות המפתח במערך הצבאי של חמאס. בחודש ינואר צה"ל פשט על ביתו שבדרג' תופאח - שם נמצאו תמונות שהעידו על קשרים עם מפקדים אחרים בארגון הטרור, בהם עם מפקד גדוד שאטי שחוסל.

בכירי חמאס בחו"ל

ח'אלד משעל

משעל בן ה-68 משמש כיום כמנהיג חמאס בחו"ל, וכן כיהן כראש הלשכה המדינית של חמאס במשך יותר מ-20 שנה, בין השנים 2017-1996. ישראל ניסתה להתנקש בעבר במשעל – אך ללא הצלחה.

בספטמבר 1997 ניסה "המוסד" לחסל אותו באמצעות הרעלה בירדן, אך הניסיון התגלה והמשתתפים במבצע החיסול נתפסו. כדי לשחרר אותם, הסכימה ישראל לתת למשעל סם שנוגד את הרעל, וכך הוא ניצל. האירוע הוביל לתקרית דיפלומטית חריפה בין ירדן לישראל.

חאלד משעל אחרי נסיון ההתנקשות בחייו (צילום: שי פרנקו)
ח'אלד משעל לאחר ניסיון ההתנקשות בחייו | צילום: שי פרנקו

ח'ליל אל-חיה

ח'ליל אל-חיה נחשב לסגנו של סינוואר בלשכה המדינית של חמאס ונחשב לאחת מהדמויות הבולטות שהובילו את המו"מ מטעמו. לאחרונה נפגש עם משלחת פת"ח בקהיר. רק בחודש שעבר הוא אמר כי "ללא נסיגה ישראלית מציר פילדלפי, פרוזדור נצרים ומעבר רפיח לא תהיה עסקה".

ח'ליל אל-חיה (צילום: reuters)
ח'ליל אל-חיה | צילום: reuters

מוסא אבו מרזוק

בכיר חמאס בחו"ל מוסא אבו מרזוק, שימש כראש הלשכה המדינית של חמאס בשנים 1995-1992 בעת שהותו בעמאן. בשנת 1999 אבו מרזוק גורש בשנית מירדן, עם שובו מאיראן. בהמשך הוא התגורר בדמשק ולאחר מכן, גר במשך תקופה בקהיר. על פי הערכות, הונו מוערך בכ-2-3 מיליארד דולר.

בריאיון לאתר החדשות אל-מוניטור שקיים מוסא אבו מרזוק בדצמבר, הוא הציע לכאורה שחמאס יכיר בישראל בעקבות אש"ף, כצעד לקראת סיום הפילוג הפנים-פלסטיני: "אנחנו מבקשים להיות חלק מאש"ף, ואמרנו שנכבד את ההתחייבויות שלו".

מוסא אבו מרזוק, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס
מוסא אבו מרזוק

בצל הסערה שעורר הריאיון, כמה שעות לאחר מכן הוא פרסם הבהרה שלפיה דבריו הוצאו מהקשרם, ש"ההתנגדות תימשך" ושחמאס לא תוותר על הזכויות של העם הפלסטיני. למרות שאבו מרזוק הגן בריאיון לאל-מוניטור על הפעולות של חמאס ב-7 באוקטובר, הוא אמר כי "חטיפת נשים וילדים הייתה טעות".

אוסאמה חמדאן

חמדאן משמש אף הוא כבכיר חמאס בחו"ל, שמרבה להתראיין לתקשורת ולהעביר את המסרים של ארגון הטרור. הוא נולד במחנה הפליטים אל-בוריג' שברצועת עזה, ובהמשך משפחתו עקרה לכווית - שם למד בתיכון, בהמשך הוא למד באוניברסיטת אל-ירמוכ שבירדן תואר ראשון בכימיה, ושם נחשף לסטודנטים הפלסטינים שתומכים באחים המוסלמים. ב-1994 החל לייצג את חמאס באיראן וב-1998 חזר ללבנון כנציג חמאס במדינה.