פרטים חדשים: כך פעלה רשת הריגול שהעבירה מידע רגיש לאיראנים. רשת הריגול הרחבה והמשמעותית, שבמסגרתה פעלו ישראלים יהודים, תושבי חיפה, נחשפה אתמול (שני) על ידי המשטרה ושב"כ. במהדורה המרכזית חשפנו פרטים חדשים על פעולותיה של הרשת, על הקשר של המפעילים האיראנים עם החשודים – ועל הדברים שאמרו החשודים בחקירתם במשטרה.

החשודים - שבעה בסה"כ, שניים מהם קטינים - פעלו במשך שנתיים מדירה בחיפה ששימשה אותם כחמ"ל לכל דבר. הם ביצעו כ-600 משימות, ועבור ביצוען שולמו להם מיליוני שקלים. במשטרה אמרו כי "מה שמיוחד בתיק הזה הוא היקף הפעילות".

ישראלים חשודים בריגול לאיראן (צילום: reuters)
ישראלים חשודים בריגול לאיראן | צילום: reuters
חיפה (צילום: 123rf)
רשת הריגול פעלה בחיפה. ארכיון | צילום: 123rf

"כשאנחנו פותחים את הניידים, יחד עם שירות הביטחון הכללי, אנחנו נחשפים לכמות החומר שהעבירה החולייה הזאת לגורמים איראניים - ואנחנו נדהמים מההיקפים", אמרו היום במשטרה. "פה נופל לנו האסימון שהחולייה הזאת גרמה להמון-המון נזק".

הרשת החלה לפעול לפני כשנתיים. אזיז ניסנוב, החשוד המרכזי, טס אז לביקור מולדת באזרבייג'ן. שם הוא גויס על ידי הסוכנים האיראניים, שביקשו ממנו להקים בישראל רשת ריגול. ניסנוב גייס עוד שישה אנשים, חלקם קרובי משפחתו, ויחד הם החלו לפעול.

משימות הריגול היו מגוונות וכללו צילומים, וכן מעקבים אחר בכירים במערכת הביטחון. אבל עם פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר המשימות נעשו אינטנסיביות יותר וממוקדות יותר. הם נדרשו בין היתר לצילום מיקומים של מערכות כיפות ברזל, בסיסים של חיל האוויר - כגון רמת דוד ונבטים - וכן בסיסים של חיל הים. בנוסף התבקשו לתעד את תחנת הכוח בחדרה וכן מתקנים ובסיסים רגישים ביותר.

תחנת הכוח אורות רבין (צילום: גיל יערי, פלאש 90)
תחנת הכוח אורות רבין בחדרה, ארכיון | צילום: גיל יערי, פלאש 90

באחת המשימות חברי הרשת נסעו בגליל כדי לצלם בסיסים רגישים במסווה של טיול ג'יפים. ליד צומת גולני ראו את בלון התצפית הגדול של חיל האוויר שמוקם באזור. הם צילמו את המיקום המדויק באמצעות מצלמות מיוחדות, שנשלחו אליהם על ידי המפעילים שלהם. הצילום נשלח וכעבור חודש כטב"ם של חיזבאללה פגע פגיעה מדויקת באתר.

המידע המודיעיני שהגיע לידי חוקרי שב"כ והמשטרה הוביל אותם אל שבעת החשודים. אחרי מעקב סמוי התקבלה החלטה לבצע מעצר. בשל מסוכנותם של חברי הרשת - שב"כ והיחידה הארצית לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית (יאחב"ל) שלחו למשימות המעצר צוות טקילה – צוות של ימ"מ ושב"כ שנועד להתערבות מהירה במצבי חירום.

החקירה הרגישה התנהלה במשך 35 ימים תחת צו איסור פרסום גורף, מבלי שניתן לחשודים להיפגש עם עורכי דין. בין היתר עלה כי האיראנים הפעילו את הרשת בצורה שיטתית באמצעות אפליקציות סמויות, שבאמצעותן המפעילים נתנו הנחיות בשפה הרוסית תוך שימוש בקודים, וכך פורט מה לבצע וכיצד.

האתר הרגיש שהותקף ע"י כטב"ם של החיזבאללה (צילום: אבי אריש רחף צילום פרויקטים)
האתר הרגיש שהותקף ע"י כטב"ם של החיזבאללה באזור צומת גולני | צילום: אבי אריש רחף צילום פרויקטים

באחד המקרים הנחה הסוכן האיראני את אחד החשודים: "אני מבקש ממך שתשכור מכונית, תתקין עליה מצלמת גו-פרו ותחנה אותה בבסיס צבאי שאת פרטיו אשלח לך בהמשך. יש תחנת דלק שצופה לעבר הבסיס. תחזור אחרי שלושה ימים ותיקח את המכונית. אני רוצה לדעת את סידורי האבטחה. אבל תעשה את זה בזהירות שלא יעלו עליך. אתה בן אדם מאוד חשוב לי". החשוד משיב: "אין בעיה, אל תדאג, אני שומר על עצמי".

בנוסף, אחד החשודים נשאל בחקירתו – איך הוא מסביר את הבגידה במדינה? הוא השיב: "גדלתי במשפחת אומנה. המדינה לקחה ממני את המשפחה שלי. כשהייתי זקוק לעזרה, המדינה לא הייתה שם בשבילי. המדינה דפקה אותי. נשארתי בלי שום אגורה. הייתי זקוק לכסף".

"המעשים שלך פגעו בתשעה מיליון אנשים", הקשה החוקר. החשוד השיב: "אני אוהב את עם ישראל. מתחרט ומצטער על זה שפגעתי בעם ישראל. אבל עשיתי את מה שעשיתי בגלל המדינה שהפקירה אותי".

היום הודיעו שב"כ והמשטרה לבית המשפט שסיימו לחקור את חברי רשת הריגול. בימים הקרובים הפרקליטות צפויה להגיש נגדם כתב אישום חמור, בגין סיוע לאויב בעת מלחמה, עבירה שהעונש עליה הינו מיתה או מאסר עולם. מעצרם הוארך עד לדיון הבא.