ישראל מתמודדת עם "מחסור מתמשך" בטילי יירוט, ומנסה לחזק את ההגנה האווירית שלה, כך דווח היום (שלישי) ב"פייננשל טיימס". בכירים בתעשיית הנשק, פקידי צבא לשעבר ואנליסטים ששוחחו עם העיתון הבריטי טוענים שישראל מחזקת את ההגנה האווירית - במסגרת היערכות לתקיפה איראנית.
לפי הדיווח, ארה"ב פועלת כדי "לסגור פערים" בהגנה האווירית של ישראל, ולכן גם הודיעה על פריסת המערכת נגד טילים - THAAD, בשטח ישראל. את אותה מערכת צפויים לתפעל חיילים אמריקנים.
"בעיית התחמושת של ישראל - חמורה", סיפרה דנה סטרול, פקידה אמריקנית לשעבר. "אם איראן תגיב למתקפה ישראלית, וגם חיזבאללה יצטרף - ההגנה האווירית של ישראל תימתח". לדבריה, גם מאגרי התחמושת של ארה"ב מוגבלים: "ארה"ב לא יכולה להמשיך לספק גם לאוקראינה וגם לישראל תחמושת באותו הקצב. אנחנו מתקרבים לנקודת מפנה".
מנכ"ל התעשייה האווירית, בועז לוי, הסביר שכדי לשמור על קווי הייצור - המפעלים בארץ פועלים ללא הפסקה. "חלק מהקווים שלנו עובדים 24 שעות, שבעה ימים בשבוע", הודה. "המטרה שלנו היא לעמוד בכל ההתחייבויות שנתנו". הוא הבהיר כי הזמן הנדרש לייצר טילי יירוט הוא "לא עניין של ימים", וסיפר: "זה לא סוד שאנחנו צריכים לחדש את מלאי התחמושת".
ההגנה האווירית של ישראל היא תלת-שכבתיות, ועד כה מערכות ההגנה הצליחו ליירט את רוב הכטב"מים והטילים שנורו על ידי איראן ושלוחותיה לעבר המדינה.
מערכת כיפת ברזל מתמודדת עם רקטות של חמאס וחיזבאללה, ומערכת קלע דוד מסייעת ביירוט רקטות כבדות נוספות שמשגר חיזבאללה. מערכת החץ בולמת טילים בליסטיים מאיראן ומתימן.
בחודש אפריל טען צה"ל כי שיעור היירוט של המתקפה האיראנית הראשונה - עמד על 99%. עם זאת, במתקפת הטילים האחרונה מאיראן, שבוצעה בתחילת החודש, אחוזי היירוט שהושגו היו נמוכים יותר.
סוללת THAAD שתספק ארה"ב נועדה להפיל טילים בליסטיים. היא תפעל יחד עם מערכת חץ הישראלית. המהלך יחזק את ההגנה האווירית של ישראל, אם איראן תחליט לתקוף פעם נוספת. ממשלת ישראל נערכת לתקוף את איראן בתגובה על ירי הטילים - והאיראנים הזהירו שכל פעולה תגרור תגובה מצידם.
המתקפה של איראן - וההחלטה לתעדף את היירוטים
אנליסטים ששוחחו עם העיתון טענו שאנשי ההגנה האווירית ותוכנת בינה מלאכותית נאלצו לבחור על אילו אזורים להגן. "במהלך המתקפה האיראנית הייתה תחושה שצה"ל שומר על כמה מיירטי חץ למקרה שאיראן תירה גל נוסף לעבר תל אביב", טען אהוד עילם, חוקר לשעבר במשרד הביטחון. "זה רק עניין של זמן עד שלישראל ייגמרו המיירטים והיא תצטרך לתעדף את אופי פריסתם".
גם הטילים של חיזבאללה עלולים לאתגר את ישראל
"אנחנו עדיין לא ראינו את היכולת המלאה של חיזבאללה", סיפר לעיתון אסף אוריון, מח"ט לשעבר. "הוא ירה רק עשירית מיכולת השיגור המשוערת שלו לפני המלחמה. זה נובע מכך שחיזבאללה החליט שלא להצטרף לגמרי למלחמה, וחלק נובע מהתקיפות של צה"ל. עם זאת, לחיזבאללה יש מספיק נשק כדי לצאת למבצע עוצמתי".
לאחר פרסום הדיווח, יו"ר ארגון עובדי התעשייה האווירית יאיר כץ פרסם הודעה שבה כתב: "הכותרת שפורסמה הבוקר בפייננשל טיימס לא נכונה. יש לישראל מלאי טילי יירוט שיכול להספיק למלחמה לאורך זמן ממושך - במגוון זירות. אינני יודע מי עומד מאחורי הכתבה, אני כן יודע שהוא חסר אחריות במקרה הטוב או מחפש להחליש את מדינת ישראל במקרה הרע. מפרוץ המלחמה עובדות ועובדי התעשייה האווירית והתעשיות הביטחוניות האחרות, עובדים 24/7 כדי לספק לצה"ל תחמושת הגנתית והתקפית לצורכי המלחמה ונמשיך לעשות זאת ככל שיידרש".