שיגור הטיל הבליסטי מתימן הבוקר (ראשון) הוביל לאזעקות ברחבי ערי המרכז, וגרם למאות אלפים להיכנס לממ"דים, לראשונה אחרי חודשים. נראה שזהו ניסיון נקמה של החות'ים על הפגיעה בנמל חודידה כפי שאיימו לעשות בשבועות האחרונים.

הטיל יורט באוויר באמצעות מערכת חץ, ולאחריו שוגרו מיירטים נוספים של כיפת ברזל כדי ליירט חלק משבריו, והם שגרמו למרבית קולות הנפץ החזקים שנשמעו במרכז. כך, באמצעות הגנה דו-שכבתית, מנסים בצה"ל להתמודד עם טילי קרקע-קרקע.

כוחות הביטחון בזירת הנפילה הבוקר באזור בן שמן  (צילום: יואב דודקביץ', TPS)
זירת נפילת הטיל, הבוקר | צילום: יואב דודקביץ', TPS
כוחות הביטחון בזירת הנפילה הבוקר באזור בן שמן  (צילום: יוסי אלוני, פלאש 90)
לא היו נפגעים, זירת הנפילה | צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

טיל קרקע-קרקע דורש היערכות שונה מבחינת הגנה אווירית. ייתכן שהיירוט הראשון יחטיא, ולכן נדרשות שכבות הגנה נוספות שמפצות על שכבת ההגנה הראשונה. אלו מיירטות את השברים מחשש לנזק, או את הטיל עצמו אם היירוט הראשון לא צלח.

האיום החות'י, שעות לפני הירי: "נפתיע בימים הקרובים"

תימן נמצאת במרחק של כ-2,000 ק"מ מישראל. הטווח של הטילים הוא 2,000-1,900 ק"מ לערך, וייתכן שכדי שהטיל יגיע ליעדו בישראל הפחיתו את המשקל של ראש הנפץ. כך אפשר להוסיף דלק ולמקסם את הטווח שלו, מה שהופך אותו להרבה פחות קטלני.

נזקי נפילת שברי מיירט ברכבת מודיעין (צילום: לפי סעיף 27 א')
שבריי מיירט בתחנת רכבת בפאתי מודיעין, הבוקר | צילום: לפי סעיף 27 א'

מאז התקיפה בנמל חודידה לא פסקו הניסיונות של החות'ים לתקוף את ישראל, וגם באופן פומבי הם הכריזו שוב ושוב על כוונתם להגיב. שר ההגנה התימני של החות'ים אמר אמש: "מזהירים את אויבינו שהימים הקרובים יביאו להפתעות שהם לא מצפים להן".

בשבועיים האחרונים האמריקנים תקפו לפחות ארבעה טילים בליסטיים וחמישה כטב"מים ששוגרו מכיוון תימן לעבר ישראל. ארה"ב מעורבת במידה רבה בחזית למול החות'ים, לא רק מספקת מעטפת הגנה אווירית, אלא גם מבצעת פעולות התקפיות באופן שוטף.

טיל קרקע קרקע שוגר מתימן (צילום: לפי סעיף 27 א')
שמי המרכז, היירוט | צילום: לפי סעיף 27 א'

 

חלקים מהמיירטים נפלו בשטחים פתוחים, ובעקבות זאת שרפה פרצה סמוך ליישוב כפר דניאל שבאזור רמלה. ארבעה צוותי כיבוי מתחנת איילון פועלים להשתלטות על הלהבות. שברי יירוט נוספים נפלו בתחנת רכבת פאתי מודיעין, לא היו נפגעים.

בפיקוד העורף לא שינו את ההנחיות במרכז והלימודים יתקיימו כסדרם. גם לוח הטיסות בנתב"ג, שבמרחק קילומטרים בודדים ממנו נפלו השברים, לא השתנה באופן משמעותי. במהלך היום צפויים לעבור בנמל התעופה כ-62 אלף נוסעים ב-375 טיסות שונות. 

נפילת הכטב"ם מתימן בתל אביב (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
נפילת הכטב"ם בתל אביב, לפני כחודשיים | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90
נפילת הכטב"ם מתימן בתל אביב (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
זירת פגיעת הכטב"ם בתל אביב | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

פגיעת הכטב"ם הקטלני בת"א

שיגור הטיל הבליסטי שונה במידה רבה מזה של הכטב"ם החות'י שפגע בתל אביב וגרם למותו של יבגני פרדר בן ה- 50, לפני כחודשיים. הכטב"ם מאפשר שליטה טובה יותר במסלול האווירי, עד כדי שינוי נתיב החדירה ב-180 מעלות, מה שטיל בליסטי לא מסוגל לבצע.

גם בפגיעת הכטב"ם הקטלנית לפני כחודשיים הייתה מעורבות אמריקנית. ארה"ב יירטה אז ארבעה מבין חמשת הכטב"מים ששוגרו לעבר ישראל. הכטב"ם החמישי הוא זה שחצה את הגבול ממערב והוביל לפיצוץ הקטלני. מאז התיאום המשיך להיות הדוק ביותר.

הפרטים בכתבה אושרו לפרסום בידי הצנזורה.