עוד בעיצומה של המתקפה האיראנית חסרת התקדים, הבהירו בישראל שתהיה תגובה עוצמתית. בעולם סיקרו את התקיפה באופן נרחב, ארה"ב התייצבה לימינה של ישראל והרמטכ"ל הבהיר שישראל היא זו שתבחר מתי וכיצד לגבות את המחיר - והדיונים בנושא נמשכים ביתר שאת.
מהדיונים שהתקיימו ביממה האחרונה ניתן להסיק שהפור נפל באופן סופי - ותהיה תגובה. צה"ל הציג והמליץ את דרכי פעולה אפשריות, וככל הנראה נראה כמה מהן קורמות עור וגידים בימים הקרובים. זאת לרבות התיאום עם האמריקנים, והתייצבותם האיתנה לצד ישראל. לבטח שותפים להגנה, אך לא בהכרח שותפים להתקפה.
במערכת הביטחון החלו להיערך - הן בהיבט האופרטיבי והן בהיבט של השמירה על מערכות היחסים עם בנות הברית והקואליציה האזורית, שאיתן עבדנו אמש - ועוד נעבוד בעתיד. ברית "אנטי-איראנית". נדגיש כי ללא קשר להכנות הללו, חיל האוויר ממשיך לפעול לאורך כל המזרח התיכון. בהמשך ובמקביל לפעולה הקרקעית בלבנון.
הדיונים נמשכים כאמור גם הערב, ליל ראש השנה, בכל הדרגים. בדרג המדיני - התייעצויות חריגות לכל אורך היום בקריה שבתל אביב. ראש הממשלה נתניהו נועץ עם ראשי ארגוני הביטחון ובכירי מערכת הביטחון, וכמותו עשה גם שר הביטחון מוקדם יותר היום.
הניסיונות לצרף את כל חלקי הפאזל ולכלל את תמונת המצב נעשים על רקע ישיבת קבינט לילית, שארכה כ-4 שעות בבונקר בתת-קרקעי בי-ם. בהחלטה שקולה, ישראל החליטה לחכות עם התגובה ולתאם את צעדיה עם השותפה האסטרטגית הגדולה ביותר שלה - ארה"ב. האפשרויות רבות, אך השרים וראשי מערכת הביטחון היו בתמימות דעים וסברו כי התגובה חייבת להיות עוצמתית ולהדהד בכל רחבי המזרח התיכון.
לחץ בזירה הבינ"ל
במקביל למחשבות על התגובה האפשרית, בישראל מנסים "לנצל" את התקיפה האיראנית כדי לדחוק בקהילה הבין-לאומית להטיל סנקציות על טהרן שישתקו את תפקודה, לשכנע את המערב להעמיק את הבידוד של משטר האייתולות ולהבטיח שהעולם יראה במשמרות המהפכה ארגון טרור.
זה כמובן לא הניסיון הראשון לבודד את איראן. מאמציה של ישראל לא נשאו פרי בשנה האחרונה, וגם לא אחרי מתקפת הטילים האיראנית הראשונה ב-14 באפריל. למרות זאת, במשרד החוץ ובמטה לביטחון לאומי מאמינים כי זו שעת כושר - גם לעשות שינוי דרמטי במזרח התיכון וגם להפעיל מנופי לחץ כדי שאיראן תושפע גם מהלחצים של המערב.