סדרת הפיצוצים שאירעה אתמול (שלישי) בלבנון, בעיקר ברובע הדאחיה בדרום ביירות אך גם בדמשק, בבקעת הלבנון ובדרום המדינה, חשפה מבצע מורכב ומתוחכם שככל הנראה תוכנן במשך שנים. המבצע, המיוחס לישראל אך ללא נטילת אחריות רשמית, כלל פיצוץ סימולטני של מכשירי ביפר ומכשירי קשר של פעילי חיזבאללה, והותיר לפחות 9 הרוגים וכ-4,000 פצועים, מתוכם כ-400 במצב קשה.

גורמים המעורים בנושא ששוחחו עם N12 מסבירים כי מבצע מסוג זה, מורכב ככל הנראה משלושה שלבים עיקריים. השלב הראשון כולל איסוף מודיעין תשתיתי מקיף ומדויק על הרצון של פעילי חיזבאללה להצטייד במכשירים מסוג מסוים, תכלית המכשירים, מי עתיד להצטייד בהם, איפה יירכשו, איך תתבצע החלוקה ולמי יחולקו. זהו תהליך ארוך ומורכב שיכול להתפרס על פני חודשים רבים, ודורש דיוק רב כדי למנוע פגיעה באזרחים חפים מפשע.

פיצוץ ביפר בלבנון
פיצוץ הביפרים בלבנון

פעילות שכזו, נשענת על עבודה מודיעינית מורכבת ועדינה, שניתן להעריך כי נמשכה חודשים ארוכים. האתגר המרכזי הינו להשיג מידע מדויק ופרטני על רכישת וחלוקת מכשירי הקשר האזרחיים בידי חיזבאללה, תוך הבנה מעמיקה של אופן השימוש בהם.

ההערכה היא כי הגורם המבצע ערך מיפוי מדוקדק ומקיף של משתמשי מכשירי הקשר של חיזבאללה, תוך זיהוי נקודות תורפה ופגיעות ספציפיות ברשת הביפרים. הדיוק היה קריטי, שכן המטרה הייתה להבטיח שהפגיעה תהיה ממוקדת אך ורק בפעילי ארגון הטרור. כל טעות בהפצת המכשירים הממולכדים עלולה הייתה להוביל לפגיעה בחפים מפשע.

פצועים מגיעים לבתי החולים בביירות
פצועים מגיעים לבתי החולים בביירות

השלב השני, המתואר כ"תחבולה המבצעית המרכזית", כרוך בהטמנת חומר הנפץ במכשירי הקשר מבלי שאף אחד בשרשרת האספקה - מהרוכשים ועד למשתמשים הסופיים - יידע על כך. גורם ביטחוני לבנוני טען בשיחה עם רויטרס כי המוסד שינה את המכשירים במהלך הייצור והכניס אליהם לוח עם חומר נפץ הקשה לזיהוי. לפי דיווח ב"סקיי ניוז" בערבית, הפיצוץ נגרם מחומר נפץ PETN שהונח על סוללות המכשירים והופעל באמצעות העלאת טמפרטורה.

מכשיר הקשר של פעילי חיזבאללה
מכשיר הקשר של פעילי חיזבאללה
מכשיר קשר שהתפוצץ בדאחייה
מכשיר קשר שהתפוצץ בדאחיה

השלב השלישי והמכריע של מבצע שכזה, הוא גם המורכב ביותר מבחינה טכנולוגית, בשל האתגר להפעיל את כל המכשירים בו-זמנית, ברמת דיוק של מיקרו-שניות, כדי למנוע גילוי מוקדם. פעולה זו דורשת יכולות מהמתקדמות ביותר בעולם בתחומי אלקטרוניקה, תקשורת וסנכרון תדרים, ומתוארת כ"אחד הדברים הכי מסובכים מבחינה מבצעית". כל תקלה קטנה או בעיית קליטה הייתה עלולה לשבש את כל המבצע.

מומחים מעריכים כי מבצע בסדר גודל כזה לוקח שנים לתכנן ולהוציא לפועל, ומערב את כל זרועות מערכת הביטחון. מבצע מסוג זה, סביר שתוכנן במשך תקופה ארוכה וחיכה "על המדף" לעת הצורך.

המתקפה יוצאת הדופן חשפה את חיזבאללה בחולשתו כשהמערכים המבצעיים שלו התגלו כחדורים לחלוטין ונפגעו קשות. הארגון, שהתייחס לביפרים כאל אמצעי תקשורת מוצפן ובטוח, מצוי כעת במבוכה רבה. זה לא רק החשש מניטור, כלומר שהאויב צופה בהם. זו ההבנה שמי שיכול לחדור ולפוצץ את המכשירים בוודאי יכול גם להאזין להם, מה שעשוי לערער את אמונו במערכות התקשורת המוצפנות שלו.

הפיצוצים בלבנון
הפיצוצים בלבנון

בטווח הקצר, אפשר להעריך כי חיזבאללה יערוך הערכת מצב מקיפה, יסגור פרצות אבטחה וינסה להבין אם יש לו עוד מערכים חדורים. לאחר מכן, ארגון הטרור יצטרך להחליט על אופי התגובה - האם להגיב במידתיות, מבצע חשאי כנגד מבצע חשאי, או ליזום מתקפה רחבה שמשמעותה מלחמה כוללת עם ישראל.

תגובת חיזבאללה תלויה בהחלטה האסטרטגית של מנהיגו, חסן נסראללה. אם יבחר בהסלמה, יעצים את המכה שספג ויטען לפגיעה במדינת לבנון כולה, כולל באזרחים בלתי מעורבים, כדי לייצר לגיטימציה למלחמה. אם יעדיף בכל זאת להכיל את האירוע, ייתכן שינסה להסתיר את היקף הנזק ולהגיב בצורה סמלית בלבד.

תקיפת הביפרים בלבנון (צילום: AP)
פצועים רבים בלבנון לאחר פיצוץ הביפרים | צילום: AP

ארגון חיזבאללה הודיע כי מחר בשעה 17:00 יישא נסראללה נאום, שלפי הערכות ירמוז על כיוון התגובה. לאחר מכן, סביר להניח שתהיה תקופת המתנה מתוחה, טקטיקה מוכרת של נסראללה ליצירת מתח וחוסר ודאות בישראל. הוא נוהג להעמיד את ישראל על "רגל וחצי", כלומר במצב של המתנה לתגובה, כחלק מהנקמה והטרור הפסיכולוגי שהוא מפעיל.