לוחמי צה"ל כבשו את החלק הסורי של החרמון, זאת לאחר נפילת משטר אסד בסוריה ונסיגת כוחות צבא סוריה. למעשה מדובר בנוכחות הצה"לית הראשונה באזור מאז מלחמת יום הכיפורים. בשעות הבוקר הודיע דובר צה"ל כי בעקבות ההתרחשויות בסוריה ובהתאם להערכת המצב והאפשרות לכניסת חמושים למרחב החיץ, פרס צה"ל כוחות באזור החיץ בגבול עם סוריה, וכן בכמה נקודות הנחוצות להגנה.

צה"ל כבש את החרמון הסורי (צילום: לפי סעיף 27 א')
צה"ל כבש את החרמון הסורי | צילום: לפי סעיף 27 א'

 

עוד לפני כן, בצה"ל הדגישו כי צה"ל לא מתערב באירועים בסוריה, והוסיפו כי "צה"ל ימשיך לפעול כל עוד יידרש כדי לשמר את אזור החיץ ולהגן על מדינת ישראל ואזרחיה". כמו כן, בעקבות ההתפתחויות בסוריה הכריז צה"ל על החלק הדרומי של חמת גדר ועל מעיין עין ג'ונס הסמוך כשטח צבאי סגור. שני האתרים הפופולאריים, בדרום רמת הגולן, ייסגרו בשל קרבתם היחסית לגבול הסורי. הסיבה היא חשש מזליגת הלחימה או חמושים ממרחב הגבול. 

הרמטכ"ל הרצי הלוי שנפגש עם מתגייסי חטיבת גולני היום, אמר על רקע נפילת משטר אסד כי "צה"ל נלחם בארבע זירות - ביהודה ושומרון, בעזה, בלבנון והחל מהלילה גם בסוריה. בעוד רגע זה יהיה שלכם".

 

"אתמול בלילה הכנסנו כוחות גם לשטח סוריה. יש לנו כוחות יבשה מעולים שעובדים ביחד, חי"ר, שיריון, הנדסה וארטילריה, ועובדים ביחד גם עם כוחות אחרים בצה"ל, אוויר, ים ומודיעין", הוסיף הרמטכ"ל. "כל הדבר הזה מביא את צה"ל גם אחרי שנה קשה, גם אחרי יום מאוד קשה בשמחת תורה בשנה שעברה, ללכת קדימה מאוד חזק ולהגן על המדינה בצורה טובה. זה הולך להיות שלכם מעוד כמה דקות, אתם תלבשו מדים עוד רגע ואתם מקבלים את המקל הזה עם אחריות מאוד גדולה, לדעת להיות ביחד בטוב כי זה החוסן של מדינת ישראל להיות אחד עם השני". 

הבוקר ביקרו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ בהר בנטל שצמוד לגבול סוריה בצפון רמת הגולן. בנקודת תצפית לעבר סוריה אמר נתניהו: "זה יום היסטורי בתולדות המזרח התיכון. משטר אסד הוא חוליה מרכזית בציר הרשע של איראן - המשטר הזה נפל. זוהי תוצאה ישירה של המכות שהנחתנו על איראן ועל חיזבאללה, התומכות העיקריות של משטר אסד".

תרגיל יחידת האלפיניסטים (צילום: דובר צה"ל)
תרגיל יחידת האלפיניסטים בצפון, בקיץ האחרון | צילום: דובר צה"ל

 

ראש הממשלה הוסיף: "זה יצר תגובת שרשרת ברחבי המזרח-התיכון של כל אלה שרוצים להשתחרר ממשטר הדיכוי והרודנות הזה. זה כמובן יוצר הזדמנויות חדשות, חשובות מאוד, למדינת ישראל. אבל זה גם לא נטול סיכונים. אנחנו פועלים קודם כל כדי להגן על גבולנו. האזור הזה נשלט במשך קרוב ל-50 שנה על-ידי אזור חיץ שהוסכם עליו ב-1974, הסכם הפרדת הכוחות. ההסכם הזה קרס, חיילי סוריה נטשו את העמדות שלהם".

"יחד עם שר הביטחון, ובגיבוי מלא של הקבינט, הנחיתי אתמול את צה"ל לתפוס את אזור החיץ ואת העמדות השולטות הסמוכות לו", הוסיף נתניהו. "אנחנו לא נאפשר לשום כוח עוין להתבסס בגבולנו". באותו הביקור, גם שר הביטחון כ"ץ חזר על הדברים: "הנחינו את צה"ל לתפוס את אזור החיץ ונקודות שולטות כדי להבטיח הגנה על כל היישובים הישראלים ברמת הגולן, יהודים ודרוזים, כדי שלא יהיו חשופים לאיומים מנגד, מהצד השני". לפי דיווחים סורים, משעות הבוקר ביצעו כוחות צה"ל מספר תקיפות של מחסני נשק באזור דמשק, מחשש שנשק קטלני יגיע לידי המורדים.

כיבוש החרמון הסורי ואזור החיץ התקבל פה אחד הלילה בקבינט. לפי גורמי ביטחון, צה"ל יהיה ראש החיץ כזרוע ביצוע - בדיוק כמו האכיפה בלבנון. את ההצעה לכיבוש החרמון הסורי העלה שר הביטחון כ"ץ, תוכנית שתואמה עם צה"ל. כבר במהלך הלילה, בזמן שההנהגה בישראל הבינה שמשטר אסד קרס, נכנס צה"ל לאזור והתחיל בפעילות המבצעית ליישום התוכנית.

האזור המפורז בין ישראל לסוריה

האזור המפורז בין ישראל לסוריה, מכונה אזור אנדו"ף (UNDOF - United Nations Disengagement Observer Force). הכוח שנמצא באזור הוקם על ידי האו"ם במאי 1974 בעקבות הסכם הפרדת הכוחות בין ישראל לסוריה לאחר מלחמת יום הכיפורים. תפקידו העיקרי הוא לפקח על הפסקת האש וליישם את תנאי הסכם ההפרדה בין הצדדים.

 אזור החיץ בין ישראל לסוריה על פי הסכם הפסקת האש
אזור החיץ בין ישראל לסוריה על פי הסכם הפסקת האש מ-1974

 

תחומי האחריות של הכוח:

  1. השגחה על הפסקת האש: הבטחת שמירת השקט באזור המפורז (Area of Separation) בין הכוחות הצבאיים של ישראל וסוריה.
  2. ביצוע משימות פיקוח: ביצוע בדיקות יומיות באזורי ההפרדה והמגבלה, כדי לוודא היעדר פעילות צבאית שאינה מורשית.
  3. שמירה על קשר עם הצדדים: תיאום בין גורמי הצבא הישראליים והסוריים במקרה של הפרות או עימותים.

מאפיינים מרכזיים של אזור החיץ:

  1. זהו אזור נטול נוכחות צבאית של הצדדים.
  2. מתפרס לאורך הגבול בין ישראל לסוריה ברמת הגולן.
  3. מנוהל על ידי כוח האו"ם שממוקם במטה המרכזי ב"קאמפ פאואר" (Camp Faouar).
  4. לאורך השנים, סבל האזור מהפרות הפסקת האש והסלמות עקב מלחמת האזרחים בסוריה. עם זאת, אנדו"ף ממשיך לפעול בתמיכת מועצת הביטחון של האו"ם.