אל"ם (במיל') יואב ירום המשמש כראש מטה חטיבת גולני הוא הקצין הבכיר שקיבל את ההחלטה להכניס אזרח בן 71, זאב חנוך ארליך ז"ל, לדרום לבנון יחד עם כוחות צה"ל - כניסה שהסתיימה בהיתקלות קטלנית עם מחבלי חיזבאללה שבה נהרג האזרח. בגרסתו לתקרית החמורה, שנחשפת ב-N12, הוא מסביר מה קדם להחלטה.

כמה ימים לפני האירוע נהרג לוחם גולני בידי חוליית מחבלים באזור הכפר שמע בגזרה המערבית של דרום לבנון, כ-6 ק"מ צפונית לגבול עם ישראל. באזור יש מבצר עתיק, שידוע גם בשם קבר שמעון. לדברי ירום, הכוחות לא הבינו היכן מסתתרת החוליה ולכן ירום החליט להתקשר לזאב ארליך, ארכיאולוג בעל שם, וביקש ממנו סיוע באיתור המחבלים. 

הארכיאולוג נענה לבקשתו, אך ירום לא ווידא אם הוא מחויל (גויס לשירות בצה"ל) ואם יש לו אישור להיכנס ללבנון. מבחינת הקצין הבכיר, זאב ארליך הגיע ללבנון כשהוא ממוגן, והשניים נכנסו יחד למבצר. כראיה לכך שארליך הובא למקום כדי לסייע לכוחות באיתור המחבלים, ירום טוען שאמר לארליך שהוא לוקח אותם לכיוון פיר שנמצא במקום – ושם אירעה ההיתקלות שבה נהרג ארליך וירום עצמו נפצע.

ז'אבו ארליך (צילום: דובר צה"ל)
זאב (ז'אבו) ארליך | צילום: דובר צה"ל

כעת נערכת חקירת מצ"ח ומתבצע תחקיר בראשות מפקד פיקוד הצפון וועדה לבחינת המשמעת הצבאית. כמו כן, נבדקת האפשרות שמדובר ברשלנות ונשאלת השאלה מדוע לא התקבלו כל האישורים הנדרשים. בנוסף, ראש אכ"א הכיר בארליך ז"ל כחלל צה"ל, למרות שבפועל הוא לא היה מחויל.

ארליך זומן על ידי ירום, ועל כן הקצין הבכיר הוא שנושא באחריות לתקרית הקשה שבה נהרג. הרמטכ"ל ביקש לקבל את ממצאי החקירה שצפויה להימשך כשבוע. 

ארליך שירת במשך שנים בשירות קבע כקצין מודיעין של חטיבת חברון ובמהלך שירותו נפצע מירי מחבלים כשנכנס עם הכוחות לתרקומיא.

פעילות כוחות צה"ל בדרום לבנון (צילום: דובר צה"ל)
תיעוד מפעילות כוחות צה"ל בדרום לבנון | צילום: דובר צה"ל

"מכל המקומות המסוכנים שאליו ז'אבו היה נכנס, הוא היה יוצא עם החיוך המפורסם שלו מתחת לשפם כאילו לא קרה כלום", שיתף פרופ' פרומקין, גיאולוג מערות באוניברסיטה העברית שמתגורר בעפרה - והיה חבר קרוב של זאב. "אנחנו מכירים 47 שנים מאז שהגיע לעפרה. היו לו הרבה מאוד יכולות בתחום הכרת השטח והמודיעין אך הוא לא הסתפק בישיבה במשרד אלא יצא לשטח עם הכוחות".