סערת המאפיות: התיעוד שהתפרסם בסוף השבוע האחרון מראה איך התורים לפיתות ברצועת עזה הפכו למוקד של עימותים. המוני עזתים תועדו עומדים בתור ענק במאפיה בדיר אל-בלח - אלא שנשים רעולות פנים, שככל הנראה משתייכות למנגנוני הביטחון של חמאס, אחזו באלות בניסיון להפגין משילות.
בעקבות הדוחק בתורים, בעזה דיווחו כי שתי נערות ואישה נרמסו למוות, בעת שהמתינו לקבל פיתות במאפיית אל-בנא שבדיר אל-בלח, מרכז הרצועה.
המשפיען העזתי, חמזה אל-מצרי, בעל חשבון עם יותר מ-805 אלף עוקבים, מתח ביקורת נגד משרד הכלכלה של חמאס וטען כי למרות המיסים הגבוהים שמוטלים על הסוחרים, חמאס לא מספק פתרונות למשבר התורים במאפיות במרכז ובדרום הרצועה.
"אם הם (חמאס) לא יכולים לנהל מאפיות, איך הם יכולים לטעון שינהלו את רצועת עזה כולה?", הוא הוסיף בעקבות הדיווח על הנשים שנהרגו מהצפיפות המסיבית בתורים. עוד הוא האשים את חמאס בניגוד אינטרסים וטען כי הוא "מפיק רווח מהמצב הנוכחי במאפיות".
בתיעוד אחר שצילם עיתונאי עזתי בח'אן יונס, נראה התור לקבלת פיתות במאפייה באזור. גם בו ניתן להבחין בכמה רעולי פנים שנמצאים בין התושבים, כנראה פעילים במנגנונים של חמאס שהתייצבו כדי "לאכוף" את הסדר בתור.
הודעה שפורסמה בקבוצות פנימיות ברצועה, הטילה את האחריות למותן של שתי ילדות ואישה על ארגון המזון העולמי (WFP). נטען כי הארגון אחראי למצב בשל סירובו להפיץ כמויות גדולות של קמח הנמצאות במחסניו - לטובת התושבים, דבר שיכול היה לפתור את משבר הקמח והלחם.
ברשתות העזתיות מחו בשבועיים האחרונים על המחירים המופקעים של הפיתות ועל השוק השחור שהתפתח סביב המוצר הבסיסי. במקור - חבילת פיתות עולה 3 שקלים, בעוד שהיא נמכרת בידי הסוחרים פי 10 לפחות, בסכום של כ-40-30 שקלים.
ארגון WFP הצהיר ביום רביעי על הפסקת פעילות המאפיות הפעילות ברצועת עזה "עקב מחסור חמור באספקה". הוא טען כי "לחם הינו 'חבל הצלה' של משפחות רבות - בדרך כלל המזון היחיד שאליו יש גישה. כעת, אפילו אוכל זה בורח מהישג יד. WFP ממשיכה לקרוא לגישה בטוחה ומאובטחת עבור הכנסת סיוע הומניטארי חיוני לרצועת עזה".
All bakeries in central #Gaza have shut down due to severe supply shortages.
— World Food Programme (@WFP) November 27, 2024
Bread is a lifeline for many families — often the only food they can access. Now, even that is slipping out of reach. WFP continues its call for safe & secure access of vital humanitarian aid into Gaza. pic.twitter.com/VNyIZafv2v
בישראל דוחים על הסף את הטענות, ומסבירים כי התספוקת של הסיוע ממתינה לאיסוף והפצה של ארגוני הסיוע הבין-לאומיים. לצד זאת, מדגישים שמתקיים מעקב שוטף בתיאום עם הקהילה הבין-לאומית יחד עם נציגי מתאם פעולות הממשלה בשטחים, בראשות האלוף רסאן עליאן - לטובת גיבוש הערכת מצב ומעקב לצרכים הומניטריים של רצועת עזה כחלק משימור הלגיטימציה ללחימה ברצועה.
גורמים ביטחוניים מסרו כי "בניגוד לטענות, ישראל אינה מונעת תספוקת למאפיות בעזה הכולל קמח ודלקים למאפיות. מדי יום מתאפשר לבצע תיאומים ותספוקת לכל גורם שיחפוץ. הכול תלוי במוטיבציה של הקהילה הבין-לאומית לבצע את המלאכה שמוטלת עליהם. אלו ניסיונות ליצירת נראטיב רעב מצד גורמים בעלי אינטרס שאינם מבצעים את תפקידם כיאה".