על רקע המערכה המסלימה מול ארגון החות'ים מתימן, שמהווה את הזרוע המבצעית האחרונה של איראן במזרח התיכון, במערכת הביטחון יש דילמה, אולי הגדולה ביותר מאז פתיחת המלחמה. השאלה שמעסיקה כעת את ראשי מערכת הביטחון, היא אם לבצע תקיפה באיראן נגד מתקני הגרעין במדינה, בהתאם להזדמנות הנדירה שנוצרה במהלך השנה האחרונה. מה היתרונות והחסרונות במהלך כזה - וכיצד, אם בכלל, יתמכו האמריקנים.

עד שבישראל תתקבל ההחלטה אם לתקוף באיראן, חיל האוויר מבצע איסוף מודיעין ויכולות, וצובר ניסיון בתקיפת מטרות של החות'ים בתימן, כמעט "אימונים" לקראת תקיפה באיראן. הפגיעה בחות'ים, עוברת דרך טהראן על מתקני הגרעין שלה. פרויקט הגרעין האיראני מתפרש על פני כול המדינה כמעט. בחלקו מייצרים טילים בליסטיים, ובחלקו נמצא האיום המרכזי שנקרא "קבוצת הנשק" - ושם מפתחים את הפצצה. 

מפת מתקני הגרעין האיראני (צילום: חדשות 12)
מפת הגרעין האיראני | צילום: חדשות 12

זוהר פלטי - לשעבר ראש מנהלת המודיעין במוסד

בהנחה שהדברים ימשיכו על ידי המדיניות האיראנית כפי שהם כרגע, ישקלו חלופות נוספות גם על ידי האמריקנים בדרך הפעולה האפשרית, ולהם יהיו כמה דרכים לפעול.

אפשרות אחת היא לא לעשות דבר בנוגע לאיום מאיראן ולגרעין האיראני ולהחליט שלמהלך כזה עדיפות נמוכה יותר. אפשרות נוספת היא לבצע את כל הסרת איום הגרעין האיראני לבד. אם ארה"ב תחליט שהיא מטפלת במתקני הגרעין, היא תוכל להשלים זאת בתוך שעות, עם אפשרות לחזור ולתקוף כדי לערער את יציבות השלטון בטהראן.

זוהר פלטי, לשעבר ראש מנהלת המודיעין במוסד (צילום: חדשות 12)
זוהר פלטי | צילום: חדשות 12

תמיר הימן - לשעבר ראש אגף מודיעין

תקיפה של מתקני הגרעין שהתכלית שלה זה הסרת איום הגרעין, לא לדחות אותו בשנה או שנתיים כי אז זה לא כדאי - תהיה תקיפה שונה לחלוטין ממה שראינו בעבר בעיראק או בסוריה. לא מדובר באתר אחד או תקיפה אחת. זו תקיפה רחבת היקף בגלל התשתיות, המכות שיידרשו וחיזוק ההישג. 

צריך לפעול נגד קבוצת הנשק. זה אנשים, מעבדות ומהנדסי גרעין ולכן הפעולה היא הרבה יותר נרחבת. איראן היא מדינה סף-גרעינית. אם הם ירצו "לרוץ מהר" ולהגיע לגרעין הם יכולים לעשות זאת בתוך חודשים ספורים. מרגע שעשו זאת, הם מדינה גרעינית והשיקולים ייהפכו לשיקולים גלובליים. צריך לוודא שאם תיעשה פעולה, היא תהיה להסרת האיום ולא דחיפה לעבר הגעה לפצצה גרעינית. 

כדי לקיים מערכה ארוכה כזו, נהיה חייבים לוודא שיש לישראל את יכולת ההגנה הנדרשת - כי איראן תגיב. זה יהיה משהו שדומה יותר למלחמה מול איראן מאשר לתקיפה שנעשתה בלילה והסתיימה בבוקר. 

תמיר הימן - לשעבר ראש אמ"ן (צילום: חדשות 12)
תמיר הימן | צילום: חדשות 12

יעקב עמידרור - לשעבר ראש חטיבת המחקר באמ"ן

איראן גם איבדה את השליחים שעליהם נשענה, וגם חשופה לעוצמתינו ומבינה זאת. לכן מבחינת הסתדרות הכוכבים - זה הוא הזמן הכי טוב לתקוף באיראן. מדינת ישראל לא תוכל לתלות את עתידה וביטחונה בהחלטות אמריקניות.

אנחנו צריכים להיות בדברים הקריטיים לנו מוכנים לשאת לבד במשא ואנחנו יכולים לבצע את זה. אין לנו את היכולת האמריקנית, אנחנו נבצע פחות נזק לתוכנית הגרעין האיראנית. יש לנו יכולת לגרום מספיק נזק שהוא גדול יותר ממה שהאיראנים חושבים. 

יעקב עמידרור - לשעבר ראש המטה לביטחון לאומי (צילום: חדשות 12)
יעקב עמידרור | צילום: חדשות 12

איתן בן אליהו - לשעבר מפקד חיל האוויר

חיל האוויר מוכן לתקיפת מתקני הגרעין באיראן. הוא הוכיח את זה בעבר כבר פעמיים. יש את כל הידע והמוכנות לטייסים רק צריך לזכור שתקיפה כזו דורשת זמן מתאים להכנה, ולאו דווקא בלוח זמנים ארוך אלא בזמן התרעה מתאים.

אנחנו נצטרך לפעול בשיתוף פעולה מארה"ב או בניגוד לשיתוף פעולה עם מדינות האזור. כמובן שאם יהיה סירוב אמריקני לשתף פעולה בדבר כזה אנחנו נפגע בצורה כזו או אחרת ביחסים שלנו עם ארה"ב. יש לנו את היכולת לבצע דבר כזה אבל זו תהיה שגיאה ניכרת לבצע פעולה כזו ללא שיתוף פעולה מלא מהאמריקנים. 

היעד של ישראל צריך להיות הפלת המשטר, עם תקיפה עוצמתית מספיק שתגרום לזעזוע גם מבחינה כלכלית, וכזו שתוביל לשיתוף עם מדינת אחרות בסנקציות כלכליות על מנת להביא להפלת המשטר. אם ייפול משטר האייתולות - גם תוכנית הגרעין תיגנז. 

איתן בן אליהו - לשעבר מפקד חיל האוויר (צילום: חדשות 12)
איתן בן אליהו | צילום: חדשות 12

יקי דיין - לשעבר קונסול ישראל בלוס אנג'לס

חשוב להעביר לאמריקנים מסר שהזמן הוא משתנה חשוב במיוחד גם אם רוצים לנהל משא ומתן מול האיראנים והוא חייב להיות תחום בזמן. כרגע, איראן נמצאת בשפל הגדול ביותר שהייתה בו עד כה ולכן הזמן כרגע להרוס את תוכנית הגרעין האיראנית הוא הטוב ביותר שהיה אי-פעם. 

הנשיא הנכנס לבית הלבן דונלד טראמפ צפוי להפעיל מדיניות של לחץ מקסימלי על איראן. האופציה הצבאית ללא ספק תהיה על השולחן, אבל הוא לא ירצה להשתמש בה מיד. לפני כן, טראמפ ינסה קודם להגיע לסוג של הסכם משופר באמצעות הלחץ.

יקי דיין - לשעבר קונסול ישראל בלוס אנג'לס (צילום: חדשות 12)
יקי דיין | צילום: חדשות 12