זה היה לילה חריג אפילו בקנה המידה של מלחמה זו. בשעת לילה מאוחרת, בין שבת לראשון, התקבל בצבא מידע מודיעיני מקדים על ניסיונות של מחבלים לנצל את הגשם והערפל ולצאת למתקפת פתע נגד הלוחמים. לוחמי חטיבה 401 וגבעתי נפרסו במארבים – ותוך שלוש שעות, בלילה שכמותו לא זוכרים כאן, חוסלו עשרות מחבלים.

"הגענו לכאן ונתקלנו במערכת אויב שידעה את שיטת העבודה שלנו", משתף אחד הלוחמים. "עשרה חודשים לא נכנסנו לג'באליה, והמחבלים למדו אותנו והתכוננו. כשהגענו, למדנו על בשרנו כיצד להתמודד איתם".

בחסות תנאי מזג האוויר הקשים, החלו הלוחמים לזהות מחבלים חמושים שיוצאים ממקומות מסתור. ברגע שזה קרה, הם הפתיעו את המחבלים. "בהכוונה מודיעינית הבנו שהולכים להיות עשרות מחבלים שמנצלים את הגשם כדי לברוח", מתאר המג"ד. "הצבנו מארבים על נתיבי הבריחה, זיהינו אותם והכווינו מטרת קרב בשיתוף חיל האוויר. מיד לאחר ההפצצה יצאנו להתקפה עם הטנקים, והדבר הזה הוציא את מי שעוד חשב לברוח לעוד מארבים שלנו."

לא הרחק משם, בבית החולים כמאל עדואן, התנהלה בסוף השבוע פעילות שבה נעצרו 240 מחבלים. "בית החולים הוא האגוז הקשה של ג'באליה", מסביר אחד המפקדים בגדוד. "הוא שימש כבסיס מבצעי קדמי של חמאס. מתוך כ-900 איש, הוצאנו כ-240 מחבלים, חלקם לקחו חלק בפשיטה על יישובי העוטף ב-7 באוקטובר".

לוחמי חטיבה 401 בג'באליה (צילום: חדשות 12)
לוחמי חטיבה 401 בג'באליה | צילום: חדשות 12
הרס בג'באליה (צילום: חדשות 12)
ההרס במחנה הפליטים ג'באליה | צילום: חדשות 12

מפקד אחר מוסיף: "לראות את השימוש הציני שחמאס עושה, לוקח אנשים חולים על סף מוות שבאמת צריכים טיפול רפואי ומשתמש במרחב הבטוח שלהם כבסיס טרור לכל דבר ועניין. ממש מפקדה מבצעית בתוך בית החולים."

בתחילת אוקטובר, צה"ל חזר לפעול כאן בפעם השלישית. ההרס והחורבן ניבטים מכל פינה, ובג'באליה לא נותר כמעט מבנה אחד שעומד. בחודשיים וחצי של לחימה נהרסו 4,500 מבנים - 1,500 שהיו תקינים ו-3,000 שכבר היו פגועים. לפי הניתוח העדכני, כל המבנים בעיר – כ-19 אלף במספר – נפגעו. זאת לעומת 54% מהמבנים שנפגעו בתחילת יולי.

כוחות צה"ל בג'באליה (צילום: חדשות 12)
כוחות צה"ל בג'באליה | צילום: חדשות 12
צה"ל מחזיק כ-30% משטח הרצועה
צה"ל מחזיק כ-30% משטח הרצועה

"חמאס התכונן ללחימה בג'באליה עשרה חודשים", מסביר מפקד בגדוד. "הוא הכין מרחבים ממולכדים עם מטענים בבתים, בצמתים ובצירים. חווינו את זה על בשרנו כשהגענו לכאן. פחות היתקלויות פנים אל פנים, יותר אזורים ממולכדים".

הפתרון שמצאו הכוחות היה שימוש נרחב בחומרי נפץ לנטרול המטענים. "בנינו טכניקת פעולה חדשה", מסביר אחד המפקדים בגדוד. "אנחנו מנתחים את השטח הממולכד מראש, מניחים חומרי נפץ בלילה, מפוצצים, ורק אחרי שהמרחב מנוטרל – נכנסים רגלית לביצוע פעולות הנדסיות".

פעילות הכוחות (צילום: דובר צה"ל)
צוות הקרב של חטיבה 401 בפיקוד אוגדה 162 בג'באליה | צילום: דובר צה"ל

"במהלך המלחמה אתה לומד שאתה לא יכול לדעת מה יכול לבוא בדקה הקרובה", משתף אחד הלוחמים שנמצא בשטח כבר יותר משנה ברציפות. בינתיים, בהיעדר עסקה ובזמן שמדינת ישראל לא פועלת לגיבוש חלופה שלטונית בשטח, הלוחמים ימשיכו במשימתם – ככל שיידרש.