יממה מכרעת: בישראל החלו הבוקר (שלישי) בשורה ארוכה של התייעצויות קדחתניות לקראת הסדרה אפשרית עם לבנון וחיזבאללה שצפויה להיות מוכרזת הערב. ראש הממשלה נתניהו היה אמור להיוועד עם צוות שרים מצומצם ועם בכירים במערכת הביטחון אך הדיון התבטל לבסוף. מי שלא הוזמן להתייעצות הוא השר בן גביר, שמתוקף תפקידו אחראי על ביטחון הפנים של ישראל. ההסכם יובא לאישור הקבינט בלבד ולא לממשלה ולכנסת. הנימוק: מדובר בהסכם להפסקת אש ולא הסכם מדיני.
ראש הממשלה נתניהו ככל הנראה חושש כי השר בן גביר יצביע נגד הסכם ולכן בחר שלא לשתפו בהתייעצות המצומצמת. השר לביטחון לאומי שעד לאחרונה איים בפירוק הממשלה אם ייחתם הסכם הפסקת אש בצפון, כתב אתמול כי יתנגד להסדרה אך נמנע מלחזור על האיום. "אני מבין את כל האילוצים והנימוקים, ועדיין מדובר בטעות חמורה", כתב בחשבון ה-X שלו.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' יתמוך בהסכם, אבל הציב "4 דרישות":
1. כל הוצאה של כוחות מגזרה בלבנון דורשת הצבעת קבינט
2. אישור מדיניות אכיפה של הפרות תוך 48 שעות בקבינט
3. כל בית שנהרס בדרום לבנון יוגדר כתשתית צבאית, ועל כן ייאסר לבנותו מחדש
4. אחריות מדינת לבנון תתבטא בכך שכל הפרה תגרור תקיפה גם של תשתית לבנונית
בשעה 11:00 התכנס פורום ראשי הקואליציה, זאת במטרה לראות כי אכן ישנו רוב להסכם המסתמן, ולוודא שאין קשיים משמעותיים להעבירו. בשעות הצוהריים צפויה פגישה של ראש הממשלה עם המתנגדים הגדולים ביותר להפסקת האש - ראשי היישובים בצפון. "ממשלת ישראל עושה את הדברים בידיעה - ומוסרת את תושבי הצפון לידי החיזבאללה", זעק אתמול בשידור איתן דוידי, יו"ר ועד מושב מרגליות. "ממשלת ישראל מכריזה היום על מלחמת לבנון הרביעית, שולחת אותנו לגורלנו. מעולם לא הייתה הפקרות כזאת. פשע לעשות את זה לתושבי הצפון".
גם ראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן, התבטא נגד ההסכם: "רגע לפני החתימה על הסכם הכניעה אני קורא למנהיגים שלנו לעצור ולחשוב על ילדי קריית שמונה. תסתכלו להם טוב בעיניים ואל תחרצו את גורלם להיות החטופים הבאים. ההסכם הזה מקרב את שבעה באוקטובר גם לצפון, ואסור שזה יקרה. לא מבין איך הגענו מניצחון מוחלט לכניעה מוחלטת". בכירים ישראלים אמרו כי אחרי ההסכם לא תהיה קריאה רשמית לתושבים לחזור לבתיהם.
הדיון המשמעותי ביותר צפוי בשעה 16:00 בקבינט המדיני-ביטחוני: השרים התבקשו לפנות כשלוש שעות וחצי בלוח הזמנים שלהם. השרים שחברים בקבינט צפויים לשמוע סקירה ביטחונית, לפני ההצבעה על ההסכם שאמור לעבור ברוב גדול. רק השר בן גביר עשוי להתנגד. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ככל הנראה יתמוך בהסכם, או לכל הפחות לא יצביע נגדו. מסתמן ששאר ראשי סיעות הקואליציה יתמכו.
לאחר ההצבעה, ראש הממשלה נתניהו צפוי למסור הצהרה לתקשורת במהלכה ישווק את ההסכם כ"אירוע זמני" בן 60 ימים שייבחן בשטח. הוא יציג גם את הסכם הצד עם ארצות הברית, לפיו יש לישראל חופש פעולה לתקוף בלבנון להסרת איום מיידי. במקביל, גורם ישראלי מעריך שארה"ב וצרפת הן שיכריזו רשמית על הפסקת האש, לא לפני שכל המשוכות הרשמיות בשתי המדינות - ישראל ולבנון – יצלחו.
מסמך הצד בין ישראל לארה"ב
במסמך הצד שייחתם בין ישראל לארצות הברית יאפשר הממשל האמריקני לצה"ל חופש פעולה בלבנון במקרה של "איום מיידי". המסמך נוסח כך שיבטיח לישראל לתקוף על אדמת לבנון להסרת איום, כמו ירי טילים או חשש להפעלת מטענים בגבול. ישראל תוכל למנוע הברחות אמצעי לחימה מסוריה לחיזבאללה כשבירושלים ובוושינגטון יעדיפו שהתקיפה תעשה בשטח סוריה, אך אם יידרש תהיה גם תקיפה על אדמת לבנון.
אם ישנו "איום לא מיידי", תידרש ישראל לפנות לוועדה המפקחת שמורכבת מארצות הברית, בריטניה וצרפת ולבקש שמדינת לבנון או כוח בין-לאומי יפעל במקומה. במקרה שהאיום לא הוסר, תוכל ישראל לפעול בעצמה. המסמך נוסח כך שישנו מרחב תמרון רחב לישראל לתקוף.
סעיפי ההסכם המרכזיים
- נצירת אש הדדית - חיזבאללה או כל קבוצה חמושה אחרת לא תפעל נגד ישראל, ישראל לא תפעל בלבנון נגד מטרות בשטחה.
- ישראל תוכל להישאר בלבנון עד 60 יום מרגע ההכרזה על הפסקת אש.
- צבא לבנון ייפרס בכל המעברים במדינה. הנסיגה של צה"ל: בהתאם לפריסה של כוחות לבנון - בהדרגתיות ובמקביל.
- לא יהיה אזור חיץ ותושבי דרום לבנון יורשו לחזור לבתיהם.
- כל מכירה של נשק ללבנון או ייצור בתוך שטחה - יפוקחו על ידי ממשלת לבנון.
- ארה"ב תעמוד בראש הוועדה המפקחת על יישום ההסכם.
- בוועדה המפקחת תיכלל גם צרפת.
הסיבה שישראל ויתרה וצרפת תהיה חלק מההסכם, למרות ההתנגדות הראשונית, היא מסר שהעביר עמוס הוכשטיין, שליחו של הנשיא ביידן לאזור. "בלי הצרפתים - לא יהיה הסכם", הוא אמר לישראל בימים האחרונים בשל ההתעקשות של לבנון בנושא.
דיווחים בלבנון: ההכרזה הרשמית – מחר
עיתון אל-ג'מהוריה הלבנוני מדווח: ההכרזה הרשמית על הסכם הפסקת האש תתקיים מחר בידי ראש הממשלה הלבנוני נג'יב מיקאתי במהלך ישיבת הממשלה. צוין כי "ההערות שהעביר הצד הלבנוני נלקחו בחשבון ואושר כל מה שהצענו לגבי החלטה 1701. צרפת תהיה חלק מוועדת הפיקוח על יישום ההסכם".
בכיר לבנוני אמר לעיתון: "ההסלמה הישראלית שגברה בקצב שלה בימים האחרונים, היא ניסיון ברור של ראש הממשלה הישראלי נתניהו ליצור אירועים בשטח, שיאפשרו לו להשלים את טיוטת ההסדר עם תנאים ישראליים שיכפו על לבנון וחיזבאללה".
הוא טען: "העלייה בקצב שלה בימים האחרונים מחשידה מאוד, כי היא חופפת למהלך המשא ומתן שהתקרב להכרזה על הסכם. זה מרמז שיש מרווח זמן נוסף לנסות, באמצעות לחץ והסלמה בביירות, בדאחיה ובאזורים אחרים, להשיג תנאים טובים יותר לישראל בהקשר זה. נראה שהניסיון הזה סוכל ואני מאמין שכולם ראו את הרקטות ששיגר חיזבאללה, ששיקפו נכונות להרחיב את מעגל האש ואם ישראל רוצה בכך, כך יהיה".
הוא הדגיש: "הניסיון של ישראל לשפר את תנאיה באמצעות משא ומתן הוא על חשבון לבנון ובאופן שפוגע בלבנון ובריבונות. זה לא יועיל, והניסיון שלה להשיג זאת באמצעות הסלמה ואש יפגע. ביום ראשון כל העולם ראה את המתרחש בישראל, ומה נגרם משיגור מאות רקטות לעבר יישובים וערים בישראל".