על רקע האיום האמריקני באמברגו נשק, לאחרונה התקיים דיון בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לצמרת מערכת הביטחון שבו נרשמה מחלוקת בנושא חלוקת הסיוע ההומניטרי. נתניהו רוצה שתפקיד החלוקה יעבור לצבא, בעוד הרמטכ"ל, שר הביטחון וראש השב"כ מתנגדים. הערב (רביעי) דווח ברויטרס על קיום דיון החירום, וכי דיון נוסף יתקיים ביום ראשון.

במקביל, משרד החוץ של ארה"ב אמר כי ארה"ב ראתה שישראל נקטה צעדים ראשוניים בנוגע למצב ההומניטרי בעזה בימים האחרונים, והיא רוצה שהצעדים יימשכו עד שייראה שינוי של ממש.

כחלק מחלוקת הסיוע, ישראל הכניסה היום 50 משאיות סיוע הומניטרי לרצועת עזה בהנחיית הממשלה. עם זאת, בישראל משתדלים לשמר את כמות הסיוע הנכנס לרצועה במינימום האפשרי, בתקווה שאולי הלחץ בנושא ההומניטרי יניע משהו בעסקת החטופים.

העברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה (צילום: דובר צה"ל)
50 משאיות סיוע הומניטרי נכנסו לרצועה | צילום: דובר צה"ל

 

במקביל ארה"ב הזהירה את ישראל ודחקה בה שלא להחיל משטר צבאי ברצועת עזה. זה קרה אחרי דיון שקיים ראש הממשלה לאחרונה שבו הוא הנחה את הצבא להחיל פתרונות ולמצוא דרכים לשלוט בסיוע ההומינטרי ובכך לתת לישראל את התפקיד בחלוקה שלו.

שר הביטחון יואב גלנט, הרמטכ"ל הרצי הלוי וראש השב"כ רונן בר התנגדו למהלך הזה, כי הם חושבים שזה יביא לממשל צבאי ברצועה. מבחינת צמרת מערכת הביטחון לא נכון שחיילי צה"ל יסכנו את חייהם במשלוחי אורז לפלסטינים.

אמש, חשפנו ב-N12 כי ארה"ב העבירה מסר ברור לישראל ולפיו יש להביא לפתרון המשבר ההומניטרי ברצועה בתוך חודש, ולא - יוטל עליה אמברגו נשק. בכירי הממשל האמריקני, שר החוץ אנתוני בלינקן ושר ההגנה לויד אוסטין, העבירו שלשום מסמך תקיף לשרים רון דרמר ויואב גלנט, שבו הועברה הדרישה. אם האיום ימומש, המשלוחים עלולים להיעצר אוטומטית.

הרצי הלוי,יואב גלנט, בלינקן (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
האמריקנים איימו באמברגו נשק, בלינקן עם גלנט והלוי | צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

"בהתאם להתחייבות של ישראל בחודש מרץ 2024 לאפשר ולא למנוע את העברתו של הסיוע ההומניטרי האמריקני או כזה שנתמך בידי הממשל בעזה, על מחלקת המדינה לקיים ביקורת בהתאם לחוק הסיוע", נכתב. בממשל הביעו דאגה עמוקה לנוכח "ההידרדרות המצב ההומניטרי בעזה בשבועות האחרונים", והעלו דרישה לראות צעדים דחופים במהלך החודש הקרוב על-מנת להפוך את המגמה.

האמריקנים ציינו כי מאז ההבטחות שניתנו בחודש מרץ, נרשמה בחודש ספטמבר הכמות הנמוכה ביותר של סיוע שנכנס לרצועה. "על מנת לשנות את המגמה ההומניטרית השלילית ובהתאם להבטחותיה, על ישראל לנקוט בצעדים קונקרטיים תוך 30 יום. כישלון ביישום הצעדים האלו, עלול להוביל להשלכות על מדיניות ארצות הברית בהתאם לחוק האמריקני (תוכנית הסיוע החיצונית לישראל - אמברגו נשק)".