מאמצי ההסדרה בלבנון מגיעים השבוע לרגע מכריע. אחרי שהשגרירה האמריקנית העבירה ללבנון את ההצעה האמריקנית-ישראלית, חיזבאללה העביר מסמך תשובה ליו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי. ברי ימסור אותו לשליח ביידן לאזור עמוס הוכשטיין, שיגיע לביירות מחר (שלישי). בלבנון מספרים על "אווירה חיובית" סביב תשובת חיזבאללה, אבל היא כוללת הערות.  

הוכשטיין צפוי לעיין בתשובת חיזבאללה יחד עם נציגי ממשלת לבנון, ובהתאם למידת ההתקדמות יוחלט על הצעדים להמשך. יש מי שרואה בעצם הגעת הוכשטיין לאזור כסימן להתקדמות מסוימת. בלבנון דיווחים רבים לגבי נוסח ההצעה שהועברה לחיזבאללה. N12 איחד את כולם לכדי מסגרת אחת, לפי הדיווחים בלבנון.

עמוס הוכשטיין, שליחו של הנשיא ביידן (צילום: רויטרס)
שליח ארה"ב לאזור, עמוס הוכשטיין | צילום: רויטרס

עקרונות ההצעה להסדרה שהועברו לחיזבאללה

  1. נסיגת כוחות צה"ל מלבנון: צה"ל ייסוג מהאזורים שנכנס אליהם. כרגע מסגרת הזמנים לא ברורה, אבל ייתכן שבמסגרת ההסכם הנסיגה תהיה מדורגת כמו גם כניסת צבא לבנון לאזור.
  2. יישום החלטה 1701: טיוטת הפסקת האש מכילה את יישום ההחלטה הזו, שהתקבלה באו"ם אחרי מלחמת לבנון השנייה. עיקרה - לחיזבאללה אסור לפעול צבאית ואסור לנכוח מדרום לליטני. 
  3. האכיפה של ההסכם: אחת מנקודות המחלוקת היא השאלה כיצד ישראל תוודא שחיזבאללה לא מפר את ההסכם כמו שעשה אחרי מלחמת לבנון השנייה. בשביל לפתור זאת, תוקם ועדה שתפקח על מנגנוני יישום ההחלטה. לפי הדיווחים, בראש הוועדה יעמוד גנרל אמריקני ויהיה חבר בה גנרל צרפתי. ישראל תוכל להתערב (צבאית) לאחר שהוועדה תנסה לפעול ולא תצליח.
    יו"ר הפרלמנט בלבנון נביה ברי, ראש מפלגת "אמל" (צילום: רויטרס)
    יעביר את תשובת חיזבאללה להוכשטיין. יו"ר הפרלמנט בלבנון נביה ברי | צילום: רויטרס
  4. כניסת צבא לבנון מדרום לליטני: צבא לבנון ייכנס לדרום המדינה בשלבים. בשלב הראשון ייכנסו 5,000 חיילים. צבא לבנון יהיה הגוף הלגיטימי היחיד שמורשה לפעול צבאית באזור, והנשק יהיה בידיו באופן בלעדי. במסגרת זאת גם כוח יוניפי"ל יתוגבר. צבא לבנון יהיה אמון על ביצוע סריקות כדי לוודא שאין נשק מחוץ לשליטתו בדרום לבנון.
  5. שרטוט הגבול היבשתי: לפי חלק מהדיווחים, לאחר 60 יום מתחילת הפסקת האש, תחודש הפעילות של הוועדה המשולשת הכוללת את לבנון, ישראל וכוח יוניפי"ל - על מנת לדון בשרטוט הגבול היבשתי וטיפול ב-13 הנקודות השנויות במחלוקות.

בדיווחים האחרונים מלבנון אין התייחסות למכתב הצד שלפי דיווחים קודמים ישראל דרשה מארה"ב, שבו תופיע הבטחה שאם חיזבאללה מפר את ההסכם, ישראל תוכל לפעול צבאית.

שופר חיזבאללה: כך התייחס ארגון הטרור להצעה

לפי דיווח בעיתון הלבנוני אל-אח'באר המזוהה עם חיזבאללה, ארגון הטרור "מתייחס להצעה בפתיחות רבה, ואפשר לברי ולראש הממשלה הלבנוני נג'יב מיקאתי להמשיך את הדיון עם השליח האמריקני לגבי כמה נקודות".

לטענת גורמים ששוחחו עם העיתון, "השאלות שהאמינו שעלולות לפוצץ את המשא ומתן הפכו לבקשות להבהרות, ומרחב התמרון של המשא ומתן הלבנוני הרשמי התרחב". עוד אמרו הגורמים: "ההערות הלבנוניות הן לגבי נקודות הקשורות לוועדה המוצעת לפיקוח על יישום החלטה 1701, וכן בנושא הקשור לרעיון ההגנה העצמית שיש בו פרשנויות סותרות".

לפי מקורות פוליטיים בולטים בלבנון ששוחחו עם אל-אח'באר, "תשובת חיזבאללה עולה בקנה אחד עם החלטה 1701. לדבריהם, ביקורו של הוכשטיין לא נועד כדי להכריז על הפסקת אש, אלא כדי לדון בעמדת לבנון לפני העברתה לישראל".

גורמים ששוחחו עם העיתון הלבנוני א-דיאר אמרו כי ביקורו של הוכשטיין בביירות. "אם מאמצי הרגיעה יצליחו, תהיה לנו הפסקת אש תוך ימים", אמרו. "אם לא, ההצעה שעומדת כעת על הפרק תרד ואנחנו נהיה בעיצומה של הסלמה גדולה נוספת של ישראל-חיזבאללה שתימשך לפחות עד אמצע ינואר".