שר הביטחון ישראל כ"ץ נפגש עם בכיר אמריקני, והעביר מסר מפתיע, שבדרך כלל לא נשמע מחוץ לדיונים שמתנהלים בחדרים הסגורים. "אנחנו לא רוצים שישראל תשלוט בעזה", אמר על היום שאחרי סיום המלחמה ברצועה.
עוד אמר השר כ"ץ: "ישראל לא רוצה לא שליטה צבאית ולא שלטון אזרחי על התושבים. אין החלטות בנוגע להתיישבות בעזה". על הרשות הפלסטינית: "ישראל מגינה על הרשות מפני איראן וחמאס. יש להעביר אותה לצד המתון". מהדברים אפשר ללמוד כי למרות אמירות של פוליטיקאים שונים, ישראל מעוניינת בעת הזו בשימור הרשות.
הבוקר כ"ץ מבהיר: "לאחר שנכריע את כוחו הצבאי והשלטוני של החמאס בעזה, ישראל תשלוט חד-משמעית ביטחונית בעזה בדיוק כמו ביהודה ושומרון. לא נאפשר שום התארגנות טרור בעזה נגד יישובי ישראל ואזרחיה. לא נאפשר חזרה למציאות של לפני 7 באוקטובר".
התפתחות נוספת שאולי עלולה לרמוז על הלחצים להגיע לעסקת חטופים - אוגדה 98 תדרים מלבנון לעזה. ההחלטה שהתקבלה בצה"ל, באישור הדרג המדיני, להוריד את אוגדה 98 שסיימה את הלחימה בלבנון לעזה, יכולה להעיד על מנוף לחץ נוסף להשפיע על המשא ומתן שמתנהל.
המגעים לעסקת חטופים
- אחת הדרישות העיקריות של חמאס: סיום המלחמה ונסיגה מוחלטת של צה"ל מרצועת עזה.
- אתמול אמר השר כ"ץ בוועדת החוץ והביטחון כי להערכתו, "אנחנו הכי קרובים מאז העסקה הקודמת לעסקת חטופים". לדבריו, יהיה רוב גדול בממשלה לעסקה וכי היא תתקיים בשלבים. עוד אמר כי ציר פילדלפי וציר נצרים לא יהוו מכשול לביצוע העסקה וציין: "יש התגמשות אצל חמאס בעניין הזה".
- גם בכיר בחמאס אמר אתמול כי הצדדים "קרובים יותר מתמיד לעסקת חליפין ולהפסקת אש, אם נתניהו לא יכשיל את ההסכם". לדבריו, "נדרש כעת שוושינגטון תפעיל עליו לחץ להשלים את העסקה".
- איפול כבד מוטל על המגעים לעסקת חטופים, מה שמהווה עוד סימן לכך שמה שקורה מאחורי הקלעים הוא רציני ומתקדם. נקודת המחלוקת המרכזית שמעיבה על המשך המגעים ומעידה על כך שיש פער משמעותי בין ישראל לחמאס היא מספר החטופים שישוחררו בעסקה.
- משלחת צוותי עבודה יצאה לפגישה הצוות בדוחה כדי לראות איך ניתן לקדם את העסקה. הפגישה, שהתקיימה על רקע הסימנים שחמאס רוצה ומוכן לדבר, נועדה לסלול את הדרך לפגישות המשך בדרג המוביל של המשא ומתן.
סוגיית "היום שאחרי"
אחד המכשולים העיקריים שיצטרכו להתמודד עימם בירושלים בסוגיית "היום שאחרי" הוא השלטון ברצועת עזה. לפי פרסומים זרים בעבר, בסבב השיחות הקודם על עסקה, שלא הבשילו, דובר על "תיקון" של הרשות הפלסטינית - שיכלול שיתוף פעולה עם מדינות ערביות ואירופיות, כשהמטרה היא מתן "מנדט ייצוב" לרשות המתוקנת למשך שנה.