בלב שכונת אל-עטאטרה שבצפון רצועת עזה, מתקדמים לוחמי חטיבת הנח"ל בזהירות. האוויר רווי מתח, אך משהו לא מסתדר. "איפה כל האויב שלנו?", תוהים המפקדים בשטח, מופתעים מהיעדרם של מארבים או התנגדות. התשובה נמצאת קילומטרים משם, במכלול המודיעין של החטיבה. שם, מול מסכים גדולים, יושב רס"ן א', קצין המודיעין של החטיבה, ומנצח על מערכת מורכבת של איסוף והצלבת מידעים בזמן אמת. הדיווחים זורמים מהשטח, מתערבבים עם מידע מודיעיני מהסוכנויות השונות ותוצרי פענוח של איסוף ויזואלי. בעוד הלוחמים מתקדמים בשטח, הוא וצוותו מצליחים לייצר "טבעת אש" סביבם, מזהים ומחסלים חוליות מחבלים עוד לפני שהלוחמים נתקלים בהם.

רס"ן א', בדומה לקמ"ני שטח אחרים, הוא לא רק איש מודיעין היושב מאחורי מסך. "גדלתי בכלל בתור לוחם בצנחנים ואחר כך עשיתי הסבה למודיעין", הוא מתאר בריאיון למגזין N12. כמוהו, גם הקמ"נים הגדודיים תחתיו, משלבים ניסיון קרבי עם הכשרה בעולמות מודיעין השדה. אלו הם קצינים צעירים שניצבים מאחורי כל החלטה מבצעית של מפקדי הגדודים והפלוגות בשטח, ומתפקדים כחוליה קריטית בין השטח למפקדה.

"אלה לא הקמ"נים של הקריה", מדגיש א'. "אנחנו מייצרים לוחמים שהם גם אנשי מודיעין. קמ"ן השטח חווה מה זה ללכת ברגל, לשים וסט ולירות בנשק, ורק אחר כך למד את חיל המודיעין". בשדה הקרב הסבוך של רצועת עזה, שבו האויב עבר מארגון סמי-צבאי ללוחמת גרילה, היכולת של הקמ"נים לשלב בין הבנת השטח לניתוח מודיעיני היא קריטית.

קמ"ן חטיבת הנח"ל (צילום: דובר צה"ל)
"גדלתי בכלל בתור לוחם בצנחנים". רס"ן א', קצין המודיעין של חטיבת הנח"ל | צילום: דובר צה"ל

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

"הולכים רק לדבר אחד - וזה מלחמה"

בשנה שקדמה למלחמה, חטיבת הנח"ל התמקדה בהיערכות למלחמה, אך לא מול חמאס. "התאמנו לקראת תמרון בלבנון, ביצענו הרבה מאוד מודלים, תרגילים וגם נוהלי קרב", מספר א'. אך המציאות הפתיעה את כולם ב-7 באוקטובר. הלוחמים מצאו עצמם בקרבות בלימה עם נחילי מחבלים בגזרה הדרומית של העוטף והצליחו למנוע קטל נרחב יותר ביישובי דרום חבל אשכול. אך המחיר היה כבד: 23 מלוחמי הנח"ל נפלו באותה שבת ארורה, בהם מפקד החטיבה יהונתן שטיינברג, מפקד סיירת הנח"ל סא"ל יהונתן (ברנש) צור וסגן מפקד סיירת הנח"ל, רס"ן עידו ישראל שני.

מפקד חטיבת הנח"ל, אל"מ יהונתן שטיינברג ז"ל (צילום: דובר צה"ל)
נפל בשבת השחורה. מפקד חטיבת הנח"ל, אל"מ יהונתן שטיינברג ז"ל | צילום: דובר צה"ל
סא"ל יהונתן (ברנש) צור ז"ל (צילום: דובר צה"ל)
מפקד סיירת הנח"ל שנפל ב-7 באוקטובר. סא"ל יהונתן (ברנש) צור ז"ל | צילום: דובר צה"ל

מאז, חטיבת הנח"ל לא עצרה. "אספנו את עצמנו והבנו שאנחנו הולכים רק לדבר אחד וזה מלחמה", מתאר א'. עם תחילת התמרון הקרקעי, הייתה החטיבה בין הראשונות להיכנס לשטח הרצועה מכיוון צפון, כבר בתחילת נובמבר. החטיבה השתתפה בקרבות רבים בצפון הרצועה, ואף הובילה אחדים מהם, כמו את קרב ג'באליה שהתחיל מיד לאחר תום הפסקת האש במסגרת עסקת החטופים.

לאחר מכן, החזיקה החטיבה במסדרון נצרים שצה"ל הקים לצורך ביתור הרצועה והשתתפה בחמישה קרבות אזוריים שבהם נעשה שימוש במסדרון. בחודש מאי הצטרפו לוחמי הנח"ל לאוגדה 162 במבצע ברפיח. "גם עכשיו החטיבה מתמרנת ברפיח, עובדת לילות כימים ועושה עבודה חבל על הזמן", מתגאה קצין המודיעין של החטיבה.

חטיבת הנח"ל בעזה, פעילות לוחמי צה"ל (צילום: דובר צה"ל)
היו בין הראשונים להיכנס לרצועה מכיוון צפון. לוחמי חטיבת הנח"ל | צילום: דובר צה"ל

"אתה העיניים של המודיעין בשטח"

בלב הקרבות, הקמ"נים הם אלה שבונים את תמונת המודיעין הטקטי ומתרגמים אותה בשטח. "זה תהליך דו-סטרי", מתאר סגן ע', קמ"ן גדוד 931. "מכלול המודיעין במפקדת החטיבה מוריד לך מידע מודיעיני ואתה מעביר לו בחזרה מידע מהשטח, אם הגיעו לידיך ממצאים כאלה ואחרים. אתה העיניים של המודיעין בשטח ואף גורם לא יעביר את המידע הזה חוץ ממך".

קמ"ן גדוד 931 של הנח"ל (צילום: דובר צה"ל)
"אף גורם לא יעביר את המידע חוץ ממך". ע', קמ"ן גדוד 931 של הנח"ל | צילום: דובר צה"ל

קמ"ן החטיבה מוסיף: "השטח מעדכן אותנו במודיעין, אנחנו מבצעים תהליך של עיבוד החומרים והופכים אותם לפעולות בשטח. הלוחמים שמזהים אויב, מזהים עצמים, מוצאים תת-קרקע, מוצאים אמל"ח ומוצאים מסמכים - מאפשרים לנו להתיך מודיעין למשמעויות, לתובנות ולהמלצות בשטח". כל המלצה כזאת יכולה להיות קריטית לחיי הלוחמים ולפעילות יעילה יותר בשטח: "תאגף מצד ימין או מצד שמאל, אל תיכנס לבית הזה כי הוא ממולכד, תגיע לבית ההוא, וגם מודיעין לתקיפה - לייצר סגירות מעגלים על חוליות מחבלים".

במקביל לעיבוד המידע מהשטח, הוא מתאר תהליך נוסף וחיוני: קבלת מודיעין ממגוון רחב של מקורות חיצוניים. מידע זה, לאחר עיבודו, מועבר לקציני המודיעין בשטח ולמפקד החטיבה. הם ממירים אותו להנחיות מבצעיות קונקרטיות, כגון הוראות להשמדת מבנה ספציפי או אזהרות מפני תנועה בצירים מסוכנים. תהליך זה מתבצע במקביל לאיתור וסימון מטרות לתקיפה, משלים את מעגל המודיעין ומבטיח שהכוחות בשטח פועלים על בסיס המודיעין העדכני ביותר.

פעילות לוחמי צה"ל, חטיבת הנח"ל בעזה (צילום: דובר צה"ל)
"המידע מהלוחמים מותך לתובנות ולהמלצות בשטח". לוחמי חטיבת הנח"ל בעזה | צילום: דובר צה"ל

"התפרקות חמאס דווקא מקשה עלינו"

צה"ל עבר כברת דרך ארוכה, למד והפיק לקחים מאז שהחל לתמרן בתוך שטח הרצועה. זה בא לביטוי בשילוב ההדוק בין מרכיבי הכוח העיקריים באוויר וביבשה, וביכולת לאסוף מודיעין תוך כדי לחימה ולתרגם אותו לפעולה מבצעית תוך דקות.

אחד האתגרים המשמעותיים שעמדו בפני הקמ"נים של החטיבה היה השינוי בטקטיקות של האויב. "בתחילת המלחמה, או בימים שלפניה, חמאס היה אויב מאורגן", מסביר א'. "לאורך הזמן, בזכות המאמץ של התמרון, הצלחנו לפורר את הארגון הזה מסמי-צבא לארגון שעובד בעיקר בצורת גרילה ובצורה קצת יותר ספורדית".

פירוק המסגרות הלוחמות של חמאס הקל אולי על הלחימה בשטח, אך הקשה משמעותית על בניית תמונת המודיעין הטקטי. "זה מקשה עלינו מאוד לנתח את דפוסי הפעולה של האויב", הוא מודה, "אבל לאורך זמן, אתה לומד לזהות את התבניות - איך האויב עובד, איך הוא נראה, איפה הוא מסתובב, איך הוא בוחר את העמדות שלו, מאיפה הוא בוחר לירות ומאיפה הוא בוחר לצאת".

המחבלים, מתארים הקמ"נים, מסתגלים בקלות למצב החדש גם לאחר הכרעת הגדודים שבהם לחמו ולעיתים מצליחים לצוץ מחדש באזורים שצה"ל כבר היה בהם. "האויב הזה מאוד מתאקלם לסיטואציה", מספר סגן מ', קמ"ן סיירת הנח"ל. "בגלל שזו לוחמת גרילה, הרבה יותר קל להם לעשות את ההתאמות האלה ולהגיע ממקום למקום. זה לא שיש לך מ"פ ובלי המ"פ הזה אתה לא זז. לפעמים זו סתם חוליה שמחליטה לקחת משגר נ"ט ולירות".

קמ"ן סיירת הנח"ל (צילום: דובר צה"ל)
"האויב הזה מאוד מתאקלם לסיטואציה". סגן מ', קמ"ן סיירת הנח"ל | צילום: דובר צה"ל

"משתדלים לחסל אותם"

במהלך הלחימה ברצועה, הכוחות נתקלו לא פעם במחבלי נוח'בה שהשתתפו בפלישה של 7 באוקטובר. "אנחנו בעיקר משתדלים לחסל אותם", מדגיש מ'. במקרים שבהם לא חוסלו בקרבות, המחבלים הועברו לחקירה במתקני מעצר וסיפקו מידע חיוני על פעילות האויב ומתחמי לחימה. המידע שהשב"כ ויחידה 504 משיגים מהחקירות מועבר חזרה לכוחות, ומשלים להם את תמונת המודיעין בשטח: לעיתים מדובר במחבל עצור שהצביע על מיקום פירים, או כזה שחשף מקומות מסתור של חבריו לגדוד.

אך לא תמיד המודיעין קיים. כך, במבצע של החטיבה באזור ג'באליה, זרימת המידע המודיעיני על מיקומי האויב הייתה דלה מהצפוי. מצב זה דרש מהקמ"נים בשטח לפתח טכניקה חדשה לבניית תמונת המצב המבצעית. הם ניצלו את היכרותם המעמיקה עם הזירה ועם דפוסי הפעולה של האויב, שילבו ניתוח של מידע היסטורי עם הבנתם את מאפייני השטח, ונכנסו לראשו של האויב כדי לחזות את התנהלותו.

פעילות לוחמי צה"ל, חטיבת הנח"ל בעזה (צילום: דובר צה"ל)
"הצלחנו לשבש מארב שלם שתכננו המחבלים לכוח שלנו". לוחמי חטיבת הנח"ל בעזה | צילום: דובר צה"ל

תהליך העבודה כלל מיפוי מדוקדק של האזור, זיהוי נקודות שמהוות איום על כוחותינו, ואיתור מרכזי הכובד המשוערים של האויב. כל זאת רק על בסיס ניתוח השטח שביצעו ולפי הערכות היכן מקומות המסתור הטובים ביותר לחוליות חמאס באזור. כדי להשלים את התמונה, אמצעי איסוף ממוקדים, בעיקר חזותיים, הופנו לנקודות המפתח שזוהו. שיתוף פעולה הדוק בין מערך המודיעין למערך האש אפשר "סגירת מעגל" מהירה - כלומר, חיסול חוליות המחבלים שזוהו. כתוצאה מכך, עוד בטרם הגיעו כוחות צה"ל למתחם, האויב כבר ספג פגיעה משמעותית שאפשרה תמרון יעיל של הכוחות.

"היכולת להיכנס לראש של האויב היא קריטית כשהמידע מוגבל", מתאר א'. "היינו צריכים לחשוב בדרכים יצירתיות איך אנחנו יכולים לספק את המידע או את ההערכה על הימצאות מחבלים במרחב. מכיוון שאנחנו חווים את השטח ומכירים את המערכת היריבה - יצרנו ניתוח של האויב באמצעות מידעים שלאו דווקא התקבלו בזמן אמת, והצלחנו לשבש מארב שלם שתכננו המחבלים לכוח שלנו".

פעילות לוחמי צה"ל (צילום: דובר צה"ל)
המודיעין מגיע בזמן אמת לכל כוח שמתמרן ברצועה. לוחמי החטיבה ברצועה | צילום: דובר צה"ל

להיות בשטח האויב, עוד לפני שדרכת שם

אחד ההישגים הגדולים של צה"ל בלחימה היא היכולת לאסוף מודיעין במהירות תוך כדי לחימה כדי לאתר את הפירים שמוליכים למנהרות ולמשגרי הרקטות המוטמנים. בתחילת התמרון ברצועה, הפעיל הצבא לראשונה את מכלולי האד"נים (אמ"ן לדרג הנפרס) שמעניקים מודיעין בזמן אמת לכל כוח שמתמרן ברצועה. במכלולים שבבסיסי אמ"ן פועלים זה לצד זה אלחוטנים, קציני בינה רשתית, מפענחים וחוקרים שסייעו בהגנה על הכוחות, תוך חיסול מחבלי חמאס.

כשבבסיסים עמלים על ייצור ופענוח המודיעין הגולמי, בשטח עצמו פועלים הקמ"נים הגדודיים שמתרגמים אותו לפעולות מבצעיות. בטרם הפעולה, הם אלה שמתדרכים את הלוחמים בדיוק מהו האיתור המודיעיני שאליו הם הולכים, ממה צריך להיזהר ואיזה נתיב התקדמות הוא הנכון, המדויק והבטוח ביותר.

"אני הבן אדם שהולך עם המג"ד, שנותן את נוהל הקרב מקדימה ומחובר ליחידה, אבל עיקר התרחשות המודיעין היא מאחורה", אומר סגן מ', שמתאר את השרשרת המודיעינית המורכבת, מיחידות האיסוף השונות ועד לכוחות בשטח. "אני יכול להגיד שמאוד הופתעתי לטובה מהדבר הזה. אפילו שהתאמנו, למדנו וידענו, לא באמת האמנתי שדבר הזה יכול לעבוד ככה".

קמ"ן גדוד 50 של הנח"ל (צילום: דובר צה"ל)
"תוך יום גילינו מערכת מנהרות מטורפת". סגן ע' קמ"ן גדוד 50 של הנח"ל | צילום: דובר צה"ל

כך, בלחימה ברפיח, כוח מגדוד 50 נשלח לאתר פיר מנהרה מסווה בתוך מבנה. הקמ"ן, סגן ע', קיבל מפיקוד הדרום ויהל"ם נתונים מפורטים שכללו לא רק נ"צ, אלא גם תיאור מילולי מדויק של מיקום הפיר במבנה. ללא מידע זה, ספק אם היו מצליחים לאתר את הפיר שהוסתר היטב. "תוך יום גילינו מערכת מנהרות מטורפת באורך מאות מטרים, עם אמל"ח רב וחדרי שהייה", מספר ע'. "היה מדהים לראות איך המודיעין המדויק עבר אלינו בקלות, עם מינימום עיבוד ומקסימום מידע, ואפשר את הגילוי המשמעותי הזה".

בפשיטה אחרת בצפון הרצועה, הוביל המודיעין את צוות הקרב החטיבתי של הנח"ל לבסיס ייצור תת-קרקעי של חמאס בשכונת דרג' תופאח בעיר עזה, הצמודה לגבול עם ישראל, שבתוכו זוהו יכולות לדייק רקטות "טיפשות" לכדי טילים מדויקים. לבסיס הובילה מנהרה מוסווית באורך כמאה מטרים, ונחשפו בה חוברות הדרכה מאיראן לפיתוח טילי שיוט.

"אם תטעה, זה יעלה בחיי אדם"

לצד ההצלחות בתמרון, הקמ"נים מכירים במחיר הכבד שעלול להיגבות מטעות מודיעינית. "כל אירוע שנפגע בו לוחם, או שנהרג בו לוחם, מעצב אותך גם כבן אדם וגם כבעל תפקיד", משתף סגן מ'. "אירועים כאלה לא רק הכי משפיעים עליי, אלא גם הכי עוזרים לי להיות בעל המקצוע הכי טוב שאני יכול. אתה מבין היטב שאם אתה תטעה ואם כל חיל המודיעין שמאחוריך יטעה, זה יעלה בחיי אדם".

פעילות לוחמי צה"ל, חטיבת הנח"ל בעזה (צילום: דובר צה"ל)
"אתה לומד לזהות את התבניות של האויב". לוחמי הנח"ל ברצועה | צילום: דובר צה"ל

למרות המעבר של חמאס ללוחמת גרילה של בודדים ושל חוליות, ואולי דווקא בגללה, א' מזהיר משאננות. "כנראה שאין ברצועת עזה חובבי ציון - ולכן ימשיכו לנסות לפגוע בנו, בין אם בהנחת מטענים ובין אם בירי מנגד", הוא אומר. "תמיד יהיה את המחבל שירים RPG וינסה לירות על כוחותינו, או ירצה להניח מטען. תמיד ינסו לפגוע בנו ואנחנו תמיד ננסה להקדים אותם".

הקמ"נים מודעים היטב לכישלון הקולוסאלי של אמ"ן ב-7 באוקטובר, אך מבקשים להאיר זרקור על היכולות שמפגין מערך מודיעין השדה שעליו הם נמנים בלחימה ברצועה. "אני גאה להיות במערך מודיעין השדה, שזוכה להיות משמעותי בחודשים האחרונים ובשנה האחרונה", מדגיש א'. "למרות האסון הנורא שקרה לנו ב-7 באוקטובר, אני חושב שאנחנו מצליחים לייצר הישגים גדולים מאוד".

קמ"ן גדוד 50 מוסיף: "למרות כל השם הרע שיצא לאמ"ן מכל השנה האחרונה, המדרגיות בין השטח למכלולי המודיעין האחוריים עובדת טוב, אפילו אם זה פחות בדרכים המקובלות, העיקר שהמידע יגיע ללוחמים. זו התחושה הכי טובה, שאתה מרגיש שהצבא עובד".

עבור א' והקמ"נים שתחתיו, המשימה ברורה: "התכלית שלי כשאני קם בבוקר, וכל הקמ"נים בשטח יוכלו להגיד את זה, היא להבין מי האויב שנמצא מולי, מה אני יכול לעשות עם זה ולתקוף איפה שצריך. המטרה היא להרוג כמה שיותר מחבלים, להשמיד כמה שיותר תשתיות ולהחזיר את כוחותינו בשלום".

הפרטים המופיעים בכתבה הותרו לפרסום בידי הצנזורה הצבאית.