בימים של הסלמה רב-זירתית, ארה"ב יוצאת במהלך יוצא דופן מאחורי הקלעים ומנסה להביא להרגעה בכל הזירות במקביל. אמש (שלישי) פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" על המהלך - שישראל, בינתיים, אינה חלק ממנו.
לא מדובר רק בפיסות מידע בעיתונות הערבית, שכן בימים האחרונים נודע לבכירים בירושלים על שיח שמתקיים בין ארה"ב ומדינות מסוימות בעולם הערבי מול איראן על הצעה להפסקת אש כוללת בכל הגזרות. לגבי עזה, לכל הפחות כרגע לא ידוע מה מקומה בהצעה הזו, בגלל היותה מסובכת ומורכבת מבחינת הרצון של ישראל להילחם גם אחרי עסקת חטופים - ומנגד רצון חמאס לוודא שהמלחמה תיפסק ושצה"ל יצא משטחי הרצועה.
ישראל כאמור עדיין לא צד בשיח הזה - ולא העבירה את עמדתה לארה"ב. אותם גורמים בכירים אמרו לחדשות 12: "אנחנו כרגע בנקודת כוח, הפסקת אש תהיה בתנאים שלנו - ובהם נסיגה מצפון לליטני ופירוק כל המתחמים הצבאיים של חיזבאללה באזורים שסמוכים לגבול". הדבר המעניין הוא שלצד סגן מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם, גם האיראנים לא מדברים על כריכה של החזיתות השונות - בטח לא של הלבנונית עם העזתית.
ההצעה מגיעה במקביל לסימן החיים שהראה אמש מנהיג חמאס יחיא סינוואר - אשר יצר קשר עם המדינות המתווכות וביקש לברר בעבורו אם במהלך המשא ומתן קיים הסיכוי שיקבל חסינות לחייו מישראל. הדברים מתפרשים ככל הנראה כגישוש אחר חידוש המו"מ ואחר מידת הסכנה לחייו בעת הזו.
סינוואר בינתיים לא מעוניין לדבר על ההמשך, אלא רק על השלב הנוכחי. התשובה הנחרצת שהוא מקבל מהקטארים היא "אל תתמקד בעצמך, יש חשיבות עצומה בהמשך השיחות על השבת החטופים – והם נמצאים בתיעדוף הראשון".
מאחורי הדרישה החריגה הזו, שבעבורה סינוואר שובר שתיקה ארוכה, עומד איום חד-משמעי של קטאר לצמרת ארגון הטרור. זהו איום שמחולק לשני חלקים: הראשון, הצהרה כי קטאר לא תממן את שיקום הרצועה ביום שאחרי המלחמה בעזה; השני, איום כלכלי שבמסגרתו יעוקלו חשבונות הבנקים של צמרת חמאס בקטאר או יוקפאו לפרק זמן ממושך. לפי שעה, בישראל לא התייחסו לבקשתו של סינוואר.