בעקבות נפילת משטרו של נשיא סוריה אסד והשתלטות המורדים על דמשק ונקודות אסטרטגיות חשובות במדינה, צה"ל נפרס במהלך הלילה (בין שבת לראשון) במרחב החיץ ממזרח לגבול והשתלט עם החרמון הסורי כדי לפעול מול איומים מתפתחים ולהימנע מהתערבות בסכסוך הפנימי.

כוחות צה"ל התמקמו בנקודות מפתח בגבול כדי למנוע התקרבות של חמושים לעבר ישראל, והצבא שומר לעצמו חופש פעולה מלא גם באוויר וגם ביבשה בשלב זה. צה"ל ערוך עם תוכניות להמשך, כולל העמקת האחיזה בגולן הסורי ובחרמון - כשלאורך כל המהלך הצבאי בסוריה ישנו תיאום צבאי מלא עם ארצות הברית, ומעקב אחר התנהלותן של רוסיה וטורקיה בנושא. בנוסף לפעולה הקרקעית, במהלך הימים האחרונים תקף צה"ל מטרות בדרעא בדרום המדינה, דרך הבירה דמשק ועד למייסאף שבצפון סוריה. 

מוקדי התקיפה העיקריים בסוריה
מפת מוקדי התקיפה בסוריה

מה הותקף עד כה

  • מחסני נשק, בסיסי צבא ומפקדות מודיעין.
  • מרכזי ייצור אמל"ח ומאגרי אמצעי לחימה לא קונבנציונליים של המשטר שהשתמש בעבר בנשק כימי נגד אזרחיו.
  • מערכות הגנה אוויריות.
  • מאגרי טילים לטווח קצר, ורקטות לטווחים ארוכים שהושמדו לאורך כלל סוריה.

עשרות התקיפות שבוצעו ביממה האחרונה בסוריה נעשות על מנת לגרוע ולצמצם עד כמה שניתן את כל היכולות הצבאיות של מה שעד לאחרונה היה צבאו של משטר אסד. מבחינת צה"ל, פגיעה כעת ביכולות הצבאיות של צבא סוריה לשעבר, היא מניעה של אותן היכולות מליפול לידיים של אחרים, ומניעה של שימוש בנשק שמושמד נגד ישראל בעתיד. 

היכולת של צה"ל לבצע פגיעה משמעותית סובבת בעיקר בהשמדת מערכות ההגנה האווירית של סוריה. פגיעה בהן, משמעותה יכולת לפעול בסוריה מהאוויר בלי איום של טילי קרקע-אוויר - איום שהיה קיים לאורך 50 השנים האחרונות. 

"היום שאחרי" בסוריה

במערכת הביטחון הישראלית אומרים ובצדק שעוד מוקדם לצהול לאחר הפלת המשטר. אם ארצות הברית לא תיכנס לעזור ולייצב את סוריה, גורמים אחרים, שעוינים לישראל יכנסו במקומה. כידוע, מנהיג המורדים האיסלאמיסטי, אבו מחמד אל ג'ולאני ואנשיו אינם חובבי ארץ ישראל גדולים, ויש צורך לראות מה יקרה גם עם חבל הארץ הכורדי במהלך השבועות הקרובים. ישראל נמצאת בקשר עם הדרוזים בסוריה ואם תידרש לכך תגיש להם עזרה, גם במידה ותצטרך להעמיק את הכניסה לתוך סוריה ולשהות בה כדי לשמר את השקט בגבול ולשמר את הביטחון לתושבים.