במקביל לטקסי הזיכרון, הממלכתי והלאומי, התקיימה גם עצרת חטופים שקטה יחסית בתל אביב. גם היום, שנה אחרי הטבח הנורא, המשפחות מנסות בכל דרך להיאבק למען השבת יקיריהן, מחשש למצבם שהולך ומתדרדר. אמש (שני) פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" כי גורמי ביטחון ששוחחו עם המשפחות אישרו להם שלחשש הכבד שלהם יש ביסוס ושמצבם של החטופים רק הולך מחמיר ככל שנוקפים הימים.

לפי הערכתם המדאיגה של גורמי הביטחון, מצבם של החטופים כעת הוא קשה ביותר. בחלוף שנה ובצל ההרס הכבד בעזה, ההערכה היא שמרבית החטופים נמצאים במנהרות ולא בדירות מסתור. לא מעט משפחות קיבלו פרטים חדשים על מצבם של יקיריהם, שככל הנראה מוחזקים בתעלות צרות ללא חשמל, ללא מקלחות, ללא שירותים – וכמעט ללא אוויר.

הפגישה הקשה בין גורמי הביטחון למשפחות חטופים
הפגישה הקשה בין גורמי הביטחון למשפחות חטופים
תוואי המנהרה שאיתרו כוחות צה"ל במרחב רפיח (צילום: דובר צה"ל)
תוואי המנהרה שאיתרו כוחות צה"ל במרחב רפיח | צילום: דובר צה"ל

לפי אותם גורמי ביטחון, בדירות המסתור וגם במנהרות התגלו כלובים נוספים שבהם ככל הנראה הוחזקו החטופים, שככל הנראה התעמתו עם המחבלים – זאת בהתאם לעדויות החטופים שחולצו וסיפרו דברים דומים.

החטופים שחולצו בחודשים האחרונים סיפרו לאותם גורמי הביטחון כי המחבלים הפכו להיות אלימים יותר כלפי החטופים ככל שצה"ל הגביר את עוצמת התקיפות שלו. אחד הבכירים אף אמר למשפחות כי ידם של מחבלי חמאס הופכת להיות קלה יותר על ההדק. משמע המחבלים קיבלו הוראה ישירה מחמאס להוציא להורג את החטופים במצב של סכנה או אם ישמעו את הכוחות מתקרבים למרחב.

מחבלי חמאס (צילום: SAID KHATIB/AFP/GettyImages)
מחבלי חמאס | צילום: SAID KHATIB/AFP/GettyImages

גורמי הביטחון שוחחו עם המשפחות גם על מצבם הבריאותי של יקיריהן. ההערכה היא שרוב החטופים איבדו כ-20% ממשקל גופם. כמו כן, חלקם כנראה סובלים מבעיות רפואיות קשות שלא מטופלות כמו מחלות עור, פציעות או שברים.

מיותר לציין כי מדובר בתנאים ירודים במיוחד, שלא יאפשרו לרוב החטופים לשרוד לאורך זמן. לצד המשפחות שהגיעו אמש להפגנה עמדו ישראלים רבים שהגיעו למרות החשש מירי טילים למרכז. לצד בני משפחות חטופים נוספת, בהם קלדרון וצנגאוקר, קראו המפגינים לעסקה ולמקבלי ההחלטות להקשיב להם ולא לטקס הזיכרון.

אחרי זמן רב: התחדש הקשר עם סינוואר

לצד הלחץ של המשפחות להגיע לעסקה, אמש דווח כי התחדש הקשר עם יחיא סינוואר, מנהיג חמאס שהיה מנותק קשר במשך זמן רב – ולא שוחח עם המתווכות כלל. גורמים שבקיאים במו"מ לעסקה: סינוואר היה מנותק קשר בשל העובדה שהוא שוכנע שישראל לא מעוניינת בעסקה.

תמונתו של מנהיג חמאס יחיא סינוואר מונפת בניו יורק (צילום: רויטרס)
תמונתו של מנהיג חמאס יחיא סינוואר | צילום: רויטרס

למרות חידוש הקשר של סינוואר עם המתווכות, קיימת סבירות נמוכה בעת הזו לעסקה - גם בגלל העמדה הישראלית על ציר פילדלפי. בנוסף, יש הבנה שארצות הברית לא תקדם כעת מהלך עד הבחירות בנובמבר, כדי להימנע מחיכוך עם ראש הממשלה נתניהו.