שליחו של הנשיא ביידן עמוס הוכשטיין אמר בביקורו בלבנון כי "זה הזמן לקבל החלטות" – ובצה"ל מכינים את השטח. למרות המחלוקות והעיכוב בהגעתו של השליח המיוחד לישראל, בצבא לא מפסיקים לרגע להפעיל לחץ צבאי על ארגון הטרור. הכוחות פועלים בקו כפרים עמוק יותר, מגיעים למרחבים חדשים  ומתמודדים עם ירי כבד של טילי נ"ט וכטב"מים.

הכוחות פועלים בקו כפרים שנמצא כ-6 קילומטרים מהגדר. העמקת הפעולה יוצרת מנופי לחץ כבדים על חיזבאללה, אך זו לא הסיבה היחידה. באזורים הצפופים האלה מסתתרים אמצעי לחימה רבים המהווים איום של ממש על ישראל. אלה מאפשרים לחיזבאללה לבצע ירי בכינון ישיר לעבר יישובים ישראלים סמוכי גדר.

עמוס הוכשטיין, שליחו של הנשיא ביידן (צילום: רויטרס)
עמוס הוכשטיין, שליחו של הנשיא ביידן | צילום: רויטרס

בצה"ל לא מפרטים על אודות המקומות כדי לשמור על חשאיות, אך מדגישים כי מדובר במרחב שמאיים על קריית שמונה ומהווה את אחד ממעוזי הטרור של חיזבאללה. המטרה היא לטהר את המרחב מרקטות, בדיוק כפי שמטהרים הכוחות את המרחב מתשתיות תת-קרקע.

הטיהור מתבצע בסיור מהאוויר וכולל פירוק תשתיות – עד היסוד. כוחות של חטיבת הצנחנים וחטיבה 7 פועלים להשמדת מפקדות טרור, מחסני אמל"ח ותשתיות שונות שמאיימות על ביטחון תושבי הצפון. בתוך כך אוגדות 146 ו-91 ממשיכות בטיהור המרחב הסמוך לגבול. מאז תחילת המלחמה חוסלו 2,500 מחבלי חיזבאללה. נדגיש כי קשה לדעת את המספר המדויק בגלל שחיזבאללה מסתיר את רוב המקרים – למעט בכירים שחוסלו.

ההישגים והמחיר הכבד

לצד ההישגים הרבים, המחיר כבד מנשוא. היום נפל בקרב בדרום לבנון רס"ל במיל' עמר משה גאלדור. עמר נהרג מפגיעת כטב"ם, ובאירוע נפצעו קשה 3 לוחמים נוספים – כולם מיחס"ם (יחידת סיוע מבצעי) של חטיבת גולני.

השלל שנתפס מעבר לגבול (צילום: דובר צה"ל)
מחסן אמל"ח כוח רדואן של חיזבאללה שחשפו לוחמי גולני 12 וחטיבה 188 | צילום: דובר צה"ל
עמר משה גאלדור ז"ל אתמול בדרום לבנון
עמר משה גאלדור ז"ל אתמול בדרום לבנון

פגיעת הכטב"ם מצטרפת לעשרות ניסיונות חוזרים ונשנים לפגוע בלוחמי צה"ל בירי מאזור הליטני. ארגון הטרור לא מחזיק מחבלים רבים באזור. רובם נמלטו, ומי שלא נמלט – נפגע. רוב האירועים שבהם נפגעים הכוחות הם באמצעות ירי מרחוק, ובצה"ל לומדים כיצד להתמודד איתם.

מכינים את הקרקע להסדר

בצה"ל מדגישים כי הלחץ הכבד על מחבלי חיזבאללה מכין בעבור הדרג המדיני את התשתית לחתימת הסכם מדיני עם לבנון. גורמים במערכת הביטחון משוכנעים שאפשר היה להגיע להסדרה הזו לפני הבחירות בארה"ב - ומדגישים כי גם כעת הקרקע מוכנה למהלך.

פעילות כוחות צה"ל בדרום לבנון (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה"ל בדרום לבנון | צילום: דובר צה"ל

"תפקידנו הוא לייצר את התנאים הטובים ביותר לדרג המדיני", הבהיר גורם המעורה בפרטים. "אנחנו רושמים הישגים משמעותיים ובסופו של יום הדרג המדיני הוא שצריך להביא את ההסכם". עוד הבהיר כי "הגעתו של עמוס הוכשטיין לא מגיעה מחלל ריק. אנחנו (הכוחות) גורמים להבשלת התנאים".

השליח המיוחד של הנשיא ביידן, עמוס הוכשטיין, הגיע למזרח התיכון – לא כדי לנהל משא ומתן, אלא כדי לסגור קצוות. בביקורו בביירות הוא הדגיש כי "זה הזמן לקבל החלטות" – ונראה כי ראש הממשלה נתניהו והשר דרמר ניצבים בפני דילמה קשה. רה"מ רוצה לסגור את האירוע בצפון בצל הלחץ מטראמפ וממשל ביידן, ומצד שני לחץ מציבור מצביעיו שדוחק בו לא לקבל את ההסכם.

"הפגישה עם הוכשטיין מעלה את הסיכוי להגיע להסכם, יש עוד כמה פערים שקשורים לריבונות הלבנונית"

מקורב ליו"ר הפרלמנט, נביה ברי

מקור המקורב ליו"ר הפרלמנט נביה ברי אמר לעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד הקטרי כי "האווירה חיובית. הפגישה עם הוכשטיין הייתה הרצינית ביותר ומעלה את הסיכוי להגיע להסכם". לצד זאת, הוא הבהיר כי יש כמה פערים שקשורים לריבונות הלבנונית ועובדים עם הוכשטיין כדי לפתור אותם: "מקווים שהם ייפתרו לפני יציאתו לישראל".

"לבנון לא מביעה אופטימיות, אבל יש יותר תקווה", הדגיש. "זו התקופה שבה השיחות התפתחו ברצינות. הבסיס של ההצעה האמריקנית נותר החלטה 1701 ולבנון דורשת רק את זכויותיה ושמירה על ריבונותה".

לקראת ביקור הוכשטיין: נקודות המחלוקת בהסכם ישראל-לבנון

  1. דרישת ישראל לחופש פעולה בלבנון
  2. הקמת ועדת פיקוח בין-לאומית
  3. טיסות פיקוח וצילום בשמי לבנון
  4. מתי ישובו העקורים הלבנוניים לבתיהם
  5. שחרור העצורים הלבנוניים

"יש לנו הזדמנות אמתית לסיים את הסכסוך, וזה הרגע לקבל החלטה", אמר הוכשטיין מוקדם יותר היום במסיבת עיתונאים. "אנחנו מחויבים לעשות כל שביכולתנו כדי לפעול עם לבנון וישראל - לסיום הסכסוך הזה".