איראן בכוננות ספיגה. מתקני גרעין, מתקני הנפט, מטרות צבאיות או בכלל סמלי משטר. כבר שבוע שהספקולציות במזרח התיכון חוגגות, כשברור לכולם שהשאלה היא לא אם תהיה תקיפה ישראלית – אלא מתי, ובעיקר מה. בישראל, וגם בטהרן יש מי שאולי מקווים שתקיפה כזו תסייע לסדוק את המשטר, שבינתיים נראה שמצוי בדריכות גבוהה.

מחירי מוצרים רבים באיראן התייקרו מחשש למלחמה שבפתח, אלא שבטהרן, כך מספר תושב העיר, החשש בקרב האזרחים אולי פחות מורגש: "אף אחד מהחברים ומהאנשים סביבי, שאני מכיר ורואה ברכבת התחתית, במונית ובאוטובוס ומדברים אחד עם השני, אף אחד לא מפחד שיתקפו אותו ושישראל הולכת לתקוף, אף אחד כאן לא חושש".

המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי בתפילה (צילום: Iranian Leader Press Office/Handout/Anadolu via Getty Images)
ח'מינאי בתפילה, ארכיון | צילום: Iranian Leader Press Office/Handout/Anadolu via Getty Images

אותו תושב טהרן, מייחל לתקיפה ישראלית בתקווה שזו אולי תסייע לפגוע במשטר האיסלאמי: "מה שאני רואה זה שרוב העם האיראני, מפני שהם יודעים שהם לא יתוקפו בידי ישראלי, וכי ישראל מכוונת למקומות השייכים לשלטון והעם יכול להשתמש בהחלשת המשטר בהתקפות האלו לטובתם כדי להפיל את המשטר, אז כולם שמחים".

"לפי ניסיוני וממה שאני שומע בעם, הדרישה הכי גדולה של האנשים (באיראן) היא שמקום מגוריו של ח'מינאי, שנקרא לשכת המנהיג העליון, ייפגע", אומר תושב טהרן על יעד התקיפה. "למרות שאנחנו יודעים שהוא לא נוכח שם, הסמכות של המשטר היא ממוקדת. היא תיעלם לחלוטין והמורל של תומכי המשטר ייהרס, ויהיה להם קשה מאוד".

כרזה של הנייה ונשיא איראן ברחובות טהרן (צילום: AP)
"חמאס אויב האומה"?, טהרן | צילום: AP

איראני אחר, תושב דרום המדינה, מביא גם הוא דברים ברוח דומה: "הם סונים ואני שיעיי, מה זה קשור אליי? חמאס הוא אויב של האומה האיראנית. הם רק רוצים את הכסף של איראן". ואולם, למרות הקולות האחרים באיראן, די ברור שהפלת המשטר האיראני, בעל הצבא החזק, משמרות המהפכה ומילצית ענק של מיליונים לא תהיה משימה פשוטה.

"לעם יש בדיוק אותו רעיון וציפייה, אבל בתנאי שהמכה של ישראל תהיה כל-כך חזקה שהמשטר לא יוכל לדכא את העם במקביל כשהם יוצאים לרחובות", מפנטז תושב טהרן. על ההתנקשות בהנייה ובנסראללה הוא מברך, "אני רואה בחיזבאללה ובחמאס אויבים שלי, וכשכל העושר של ארצי מושקע באלו שרוצים להילחם בישראל, אני שמח שהם חוסלו".

הטיל האיראני ח'יבר שכן
טיל איראני, ארכיון

"העם לא מסוגל להפיל את המשטר כי הדיכוי הוא חזק מאוד ואם ממשלת ישראל החליטה להשמיד את המשטר, והכוונה האמיתית שלה היא להשמיד את המשטר הזה, בוודאי שהעם יעזור לה מבפנים", ממשיך לקוות, או אולי לדמיין תושב טהרן בשיחה. "אני מקווה שזוהי התחלה של קשרי ידידות טובים יותר ומערכות ויחסים הרבה יותר חזקות".

הדריכות באיראן לקראת תקיפה, והשינוי בעמדת חיזבאללה

ההכנות הישראליות לקראת תקיפה, מביאה את איראן לדריכות גבוהה. בטהרן חוששים מפני פעולה שהולכת וקרבה ומאיימים ישירות לא רק על ישראל, אלא גם על מדינות המפרץ, שלא יאפשרו לחיל האוויר הישראלי לעבור במרחב האווירי שלהן בזמן תקיפה.

איראן אומנם מחשיבה את ירי הטילים הבליסטיים כהצלחה, אך ללא ספק ניתן להעריך שהאסטרטגיה הגדולה שלה קרסה. במשך שנים היא תכננה לקדם מלחמה מול ישראל באמצעות שלוחות, כמו חיזבאללה ואחרים. בטהרן היו רוצים להימנע ממלחמה ישירה.

בינתיים, גם בלבנון משנים את דף המסרים, ניתן להעריך שבאישור טהרן. בחיזבאללה קוראים להגיע להפסקת אש ללא תנאים מקדימים, למעשה ניתוק הקשר בין עזה ללבנון. זאת, לנוכח התמרון הקרקעי המתרחב, וההגירה של מאות אלפי לבנוניים גם מביירות.