הצוללת אח"י דרקון הושקה היום (שלישי) בטקס חגיגי בעיר קיל, לאחר שבמספנה הגרמנית השלימו את בנייתה. מדובר בצוללת השישית והאחרונה שתועבר לידי חיל הים – והיא נחשבת למתקדמת ביותר שחיל הים החזיק אי פעם. הצוללת הגדולה תוכל לשאת עליה מערכות נשק ומודיעין – וכן ציוד של יחידות קומנדו. בחודשים הקרובים היא תידרש לעמוד בשורת ניסויים, ולאחריהם תועבר לישראל.

במספנה בקיל ציינו את השלמת בנייתה של הצוללת, שעלתה יותר מחצי מיליארד אירו, והעניקו לה באופן רשמי את שמה. בטקס השתתפו מפקד זרוע הים, ראש מנהל הרכש הביטחוני במשרד הביטחון ושגריר ישראל בגרמניה. לפני שהיא תועבר לישראל היא תידרש לעמוד בניסויי הפלגה וניסויי צלילה. ניסויים אלו צפויים לארוך מספר חודשים – ולאחריהם יקבל חיל הים את הצוללת, ויפליג איתה ארצה. זו הצוללת האחרונה שתועבר אל חיל הים מתאגיד טיסנקרופ.

צה״ל חושף את הצוללת השישית - הצוללת אח״י ״דרקון״ (צילום: דובר צה"ל, דוברות משרד הביטחון)
צה״ל חושף את הצוללת השישית - הצוללת אח״י ״דרקון״ | צילום: דובר צה"ל, דוברות משרד הביטחון

בין היתר ציינו בטקס גם את תחילת תהליך בנייתן של הצוללות העתידיות של צה"ל, מדגם "דקר", שעתידות להימסר לישראל בתחילת העשור הבא. מפקד זרוע הים, אלוף דוד סער סלמה, אמר בטקס: "אח"י דרקון תהווה אבן ראשה בהבטחת ביטחונה של מדינה ישראל. בעת הזו מתחוללות תמורות אדירות בשייטת הצוללות. אופני ההפעלה המבצעית משתפרים, סל היכולות המבצעיות משתכלל ומתעצם, השילוביות עם גופי הבטחון צוברת תאוצה".

צה״ל חושף את הצוללת השישית - הצוללת אח״י ״דרקון״ (צילום: דובר צה"ל, דוברות משרד הביטחון)
צה״ל חושף את הצוללת השישית - הצוללת אח״י ״דרקון״ | צילום: דובר צה"ל, דוברות משרד הביטחון

הצוללת הזו שעלתה כ-550 מיליון אירו היא בעלת מבנה ייחודי. על פי פרסומים זרים, יש לה גשר ארוך וגדול מהרגיל, שיכול להסתיר בתוכו טילים בליסטיים. לפי פרסומים בגרמניה, בצוללות החדשות יותקן רכיב חדש המאפשר שיגור אנכי של טילים מגוף הצוללות. לפי פרסומים זרים, לכל צוללות הדולפין יש יכולת לשגר טילי שיוט מתוצרת רפאל, טילים נושאי ראש קרב גרעיני בעלי טווח מוגדל.

צוללת דרקון (צילום: Frank behling)
הצוללת אח"י דרקון במספנה בקיל | צילום: Frank behling

הדרקון ארוכה משתי אחיותיה, אח"י תנין ואח"י רהב, שנקלטו בשנים האחרונות בחיל הים, ואורכה יותר מ-70 מטר. ככלל, צי הצוללות של ישראל יכול לשהות לאורך זמן במקום מרוחק מאוד, לשאת אמצעי מודיעין ואמצעי לחימה וכן להסיע כוחות נוספים כ"אורחים". הדרקון אמורה להיות המובילה בכך.

מומחים טוענים שגודלה של הצוללת יכול לאפשר גם התקנת ציוד של כוחות מיוחדים, כמו הקומנדו הימי, וכי היא כוללת חלל לכלי שיט מיוחדים שבהם הם משתמשים. מדובר בין היתר ביכולת להפעיל כלי שיט תת-ימיים אוטונומיים וכלי טיס לא מאוישים.

צוללת דרקון (צילום: Frank behling)
הצוללת אח"י דרקון במספנה בקיל | צילום: Frank behling

לפי פרסומים זרים, הצוללת יכולה לשאת בין היתר טילים גרעיניים, הם חלק מההרתעה הגרעינית ויכולת "המכה השנייה" שפיתחה ישראל - כלומר, צוללת שנמצאת אי-שם מתחת לפני הים ויכולה להשמיד בחזרה כל אויב שינסה להשמיד את ישראל במכת פתע גרעינית. הדבר אמור להרתיע את האויב מתקיפה – שכן קיומה של הצוללת במנותק ממאגרי הנשק הגרעיני של ישראל מבטיח תגובה גם במקרה של מתקפה חריגה נגדה.