האלוף אליעזר טולדנו, ראש אגף אסטרטגיה ומעגל שלישי בצה"ל, אחראי מטעם הצבא על סוגיית "היום שאחרי", בין היתר על הצגת החלופות לחמאס בעזה. גורמים במערכת הביטחון מותחים ביקורת על האופן שבו טולדנו מטפל בסוגייה וטוענים שהוא ממסמס אותה בעקביות.

גורם הבקיא בפרטי הדיונים אמר: "האלוף טולדנו ממעט לקיים דיונים, מושך זמן, הוא אומר שצריך לדבר עם הצד השני מבלי לפרט מי זה הצד השני, הכול מאוד כללי, לא מחייב. הוא מגיע עם דף כתוב, זה נראה שהוא מדבר לפרוטוקול... כשהוא מציג פתרונות, הם לא רלוונטים. מזמן הצבא אמור היה להציג שלוש חלופות, אבל אין כלום".

ישיבת קבינט המלחמה במהלך מלחמת חרבות ברזל (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
טולדנו משתתף, ישיבת קבינט | צילום: קובי גדעון , לע"מ

מקור נוסף שמעורה בפרטים, מספר שההתנהלות של טולדנו מתכתבת עם ראש הממשלה: "המסרים של טולדנו בישיבות הם המסרים של נתניהו. במקום להציג לדרג המדיני פתרונות ולדחוף אותם בכל הכוח, הוא גורר רגליים, וזה מה שנתניהו רוצה".

נתניהו וטולדנו ביחסים טובים. בעבר היה מזכירו הצבאי של ראש הממשלה, ונתניהו רצה שטולדנו יחליף את חליווה כראש אמ"ן. בתפקידו טולדנו בקשר עם הדרג המדיני, ומגיע לישיבות קבינט. זאת, על רקע השאלה מי יחליף את הרמטכ"ל, ולאחר שהאלוף במילואים אייל זמיר, שנחשב למועמד, מזוהה כיום בעיני נתניהו עם גלנט.

בנימין נתניהו, אליעזר טולדנו, 2016 (צילום: עמוס בן גרשום, פלאש 90)
נתניהו וטולדנו, 2016 | צילום: עמוס בן גרשום, פלאש 90

לפני כחודשיים טולדנו ננזף לאחר שהעביר מסמך סודי אסטרטגי ישירות ללשכת נתניהו ללא אישור. גלנט קרא לו לבירור ואמר שזו חריגה חמורה מסמכות והשעה אותו זמנית מהשתתפות בישיבות קבינט. שמו של טולדנו כמועמד לרמטכ"לות שנוי במחלוקת. מ-2015 ועד חודשים לפני הטבח היה טולדנו מפקד אוגדת עזה ומפקד פיקוד דרום.

מדובר צה"ל נמסר: "הטענות המובאות בדיווח חסרות שחר. האלוף טולדנו פועל לילות כימים במלחמה למען ביטחון מדינת ישראל, תוך שהוא פועל על פי הנהלים ובהתאם להוראות הרמטכ"ל בלבד".