מפציצים כבדים וסוללות יירוט: בישראל ממשיכים להתכונן לתגובה האיראנית שעשויה להגיע כבר בימים הקרובים. בישראל לא מזהים לפי שעה היערכות ממשית למתקפה שתגיע מכיוון טהראן אך למנהיג העליון ולמשמרות המהפכה יהיה קשה מאוד להימנע מתגובה אחרי ההצהרות הלוחמניות והמאיימות שהשמיעו בשבועות האחרונים. כחלק מההיערכות, תגבר צבא ארצות הברית את נוכחותו באזור ושלח שורה ארוכה של אמצעי יירוט ותקיפה.

6 מטוסי F-15 ליירוט כטב"מים שנשלחו בימים האחרונים לבסיס חיל אוויר בירדן מצטרפים לכלי טיס וכלי שיט אמריקנים רבים שמסיירים במזרח התיכון. בין היתר הועברו לאחרונה לאזור 6 מפציצים אסטרטגיים מדגם B-52 שלראשונה מאז 2019 מוצבים במזרח התיכון. באוקטובר צבא ארה"ב שלח למזרח התיכון טייסת נוספת של מטוסי F-16 לסיוע ביירוט ותקיפה.

 

 

לצד מפציצים רבי עוצמה וכלי יירוט מתקדמים שלח צבא ארצות הברית לאזור גם מטוסי תדלוק שיסייעו במקרה של תקיפה ישראלית באיראן או ביעדים אחרים במזרח התיכון. עם זאת, לראשונה מתחילת המלחמה יהיה באזור פרק זמן ללא נושאת מטוסים. נושאת המטוסים הארי טרומן נמצאת כעת בתרגיל נאט"ו בים הצפוני ותגיע לכאן בשבועות הקרובים, ואילו נושאת המטוסים אברהם לינקולן תעשה את דרכה בחזרה לארה"ב באמצע נובמבר.

בפנטגון שלחו לאזור עוד ספינות מלחמה בעלות יכולת ליירוט טילים בליסטיים - כדי לחפות על היעדר נושאת המטוסים. ההערכה שכעת יש במזרח התיכון כ-43 אלף חיילים אמריקנים. עם עזיבת נושאת המטוסים לינקולן ירד מספרם בכחמשת אלפים. כלי הטיס והשיט מצטרפים לסוללת ההגנה האווירית המתקדמת THAAD שארה"ב שלחה לאזור בשבועות האחרונים. את הסוללה מפעילים כמאה חיילים אמריקנים.

עסקת הענק לרכישת הדור הבא של ה-F-15

במקביל, משרד הביטחון חתם אמש (רביעי) על עסקת הענק לרכש הדור הבא של מטוסי ה-F-15, שבמסגרתה ירכוש 25 מטוסי קרב מתקדמים מתוצרת חברת בואינג האמריקנית. העסקה, בהיקף של כ-5.2 מיליארד דולר, תבוצע מכספי הסיוע האמריקני והיא כוללת גם אופציה לרכש עתידי של 25 מטוסים נוספים.

מטוס "רעם" (F-15I) של חיל האוויר (צילום: דובר צה"ל)
מטוס "רעם" (F-15I) של חיל האוויר | צילום: דובר צה"ל

המטוסים החדשים מדגם F15IA יצוידו במערכות הנשק המתקדמות ביותר, לרבות שילוב של מערכות ישראליות, לצד שדרוג שיאפשר טווחי טיסה ארוכים יותר, כושר נשיאה מוגבר וביצועים משופרים במצבים מבצעיים שונים. אספקת מטוסי ה-F-15 תחל בשנת 2031 ותמשך בקצב של 4-6 מטוסים בשנה.