יותר מ-200 רקטות שוגרו היום (שני) מלבנון לעבר ישראל, בשעה שהמאמצים להגיע להסדר נמשכים. בינתיים, גורמים ביטחוניים בכירים מתחו ביקורת על שר הביטחון החדש ישראל כ"ץ, שהכריז אתמול עם כניסתו לתפקיד כי "ניצחנו את חיזבאללה".

גורמים מדיניים אמרו היום כי ההסכם עם לבנון "מתבשל". השר רון דרמר נמצא בוושינגטון ונפגש עם בכירי הממשל האמריקני הנוכחי. בהמשך ייפגש דרמר גם עם נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ ועם הבכירים בממשל החדש.

שר הביטחון ישראל כ"ץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
השר ישראל כ"ץ | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ההסכם עצמו מוכן, הניסוחים סגורים ואין שם הפתעות. עם זאת, גם אין הסכמות. ההסכם עדיין לא עבר את הצד הלבנוני. לשם כך השליח האמריקני עמוס הוכשטיין יגיע שוב לאזור, תחילה ללבנון ובהמשך ייראה אם יש לו עם מה לחזור לישראל.

גורמי מקצוע בישראל מעריכים שיש מפגש אינטרסים של ישראל, של לבנון שלא רוצה להסתבך, של חיזבאללה שמוחלש ושל איראן שרוצה שקט. הזמן הוא קריטי. לכן, ככל שחיזבאללה מתאושש, יורה יותר ופוגע יותר - צה"ל עלול להיגרר פנימה וההסכם יתרחק.

בתוך כך, גורמים ביטחוניים בכירים מתחו ביקורת על השר כ"ץ ואמרו כי "הכרזת הניצחון של שר הביטחון החדש וההצהרות על חופש פעולה של ישראל גורמים לצד השני לטפס על העץ". לדבריהם, "עדיף קודם לסגור את ההסכם ואז לשווק אותו לציבור, ולא להפך".

נפילות בקריית אתא (צילום: דוברות מד"א)
ארגון הטרור מגדיל את היקפי הירי. נזק מפגיעה ישירה בקריות, היום | צילום: דוברות מד"א

בישראל מתעקשים שמשא ומתן יתקיים רק תחת אש וחיזבאללה משיב באותו מטבע. לכן, יש החלטה ישראלית להמשיך את הפעולה בלבנון. עמדת הצבא היא שלא בשלו התנאים להחזרת תושבים לבתיהם בצפון. ישראל דורשת לעגן בהסכם המתגבש קריטריונים ברורים, כולל חופש פעולה של צה"ל מול איומים. ייתכן שזה לא ייכנס להסכם אלא לנספחים.

בשלב זה צריך להמשיך את הפעולה ואולי אף להגביר אותה ולפגוע גם במטרות מדינה בלבנון. עד כה המשא ומתן מתנהל במעמד צד אחד - ישראל בתיווך אמריקני. הצד השני לא בא לקראתנו ולא מתפשר וייתכן שצריך לעלות עוד מדרגה כדי להביא אותו לשולחן המשא ומתן ולסגור את העניין.

הטקטיקה של חיזבאללה

חיזבאללה מצידו נוקט בדיפלומטיה באמצעות אש ומגדיל את היקפי הירי. מדובר בניסיון לעצב את ההסכם העתידי בין ישראל ללבנון באמצעות ירי. ארגון הטרור מתנגד לחופש הפעולה שישראל דורשת בלבנון ומנסה למנוע את הכנסת הסעיף הזה בהסדר. חיזבאללה מנסה ללחוץ על ישראל להתגמש בנושא הזה.

עלי ח'אמנאי (צילום: AP)
גם איראן רוצה הסדרה בלבנון. המנהיג העליון עלי ח'אמנאי | צילום: AP

בינתיים, דרגי השדה של חיזבאללה מתחילים להתאושש אחרי המכות שספגו, גם בתקיפת מאגרי הטילים שלהם. לארגון הטרור עוד נותרו לא מעט רקטות קצרות טווח, כמו אלה ששוגרו היום.

השורה התחתונה לא השתנתה: גם חיזבאללה וגם איראן רוצים הפסקת מלחמה, להגיע להסדר. בלבנון מפעילים לחץ כבד מאוד על חיזבאללה להגיע להסדר. ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי דיבר היום על 1.2 מיליון עקורים בתוך לבנון ועל הפסדים של חמישה מיליארד דולרים מאז תחילת המלחמה.