צוותי המשא ומתן לעסקת החטופים עשו צעד נוסף והתקדמו בצמצום הפערים. סיכום הפרטים של השלב הראשון בעסקה נמצא כעת בישורת האחרונה, ובישראל מחכים לשובה של המשלחת מקטאר, על מנת להבין בדיוק היכן עומדים המגעים. 

היום (חמישי) צפויה להתקיים התייעצות מצומצמת אצל ראש הממשלה נתניהו בהשתתפות שר הביטחון ישראל כ"ץ והשר לעניינים אסטרטגיים, רון דרמר, בנוסף לראשי מערכת הביטחון בנוגע להתקדמות במו"מ והפרטים הנוספים במגעים.

ראש הממשלה שומר את פרטי המו"מ קרוב מאוד לחזה, ומשתף רק אנשים שחייבים לדעת כמו אנשים ממערכת הביטחון הנוגעים בדבר - זאת מחשש ככל הנראה שפרטי ההסכם לא יתקבלו על ידי הקואליציה בשלב זה של המשא ומתן. נתניהו הנחה את כל המעורבים שלא לדבר על הפרטים בצורה מוחלטת.

בישראל, בכירים טוענים שניתן יהיה לסכם את פרטי ההסכם תוך ימים - ולבצע עסקה תוך שבועות בודדים. בינתיים, ראש ה-CIA, ביל ברנס, נמצא בדוחה ועובד על הפערים שעדיין קיימים בין ישראל לחמאס, שהופכים את האמירה לשאפתנית במיוחד מכיוון והם עדיין גדולים.

עסקת החטופים והמחלוקת בין ישראל לחמאס
המחלוקות סביב עסקת חטופים

מהצד של חמאס - עדיין לא ניתנה תשובה לאחת המחלוקות הגדולות במו"מ. השאלה האם ארגון הטרור יהיה מוכן לעסקה חלקית מבלי לקבל ערבויות לסיים את המלחמה בשלבים הבאים, עדיין מרחפת בחדרי המשא ומתן אך גורמים המעורים במו"מ משוכנעים: מי שיכריע בסופו של דבר אם תהיה עסקה ובתנאים הללו - הוא ראש הממשלה נתניהו. 

הלחץ הבין-לאומי להגיע להסכם גובר

  • הנשיא האמריקני הנכנס, דונלד טראמפ, מציג חזות של מעורבות באחורי הקלעים של העסקה. גורמים שנפגשו עם צוותו של טראמפ הודו: "הם כלל לא שולטים בפרטי העסקה".
  • מיכאל לוי, שאחיו אור נחטף לעזה דיבר במועצת הביטחון של האו"ם: "אני מבקש מכם להוכיח שלחוק הבין-לאומי יש משמעות. דרשו את שחרור כל 100 החיים. הם בנים, אמהות, אבות, אחים ואחיות.
  • שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון: "ייתכן שעסקה לא תיעשה בפעימה אחת - אלא תתבצע כמו בעסקה הקודמת".
  • תת-מזכ"ל האו"ם למזרח התיכון: "יש בסיס להאמין שחטופים סובלים מאלימות והתעללות מינית".

מיכאל לוי אחיו של החטוף אור לוי במועצת הביטחון באו
מיכאל לוי, שאחיו אור חטוף ברצועת עזה

דיווחים בתקשורת הערבית

בתקשורת הערבית מתייחסים לאירועים ופיסות המידע בנוגע להתקדמות במו"מ, ובסיוג רב נטען כי הושגו הסכמות על רוב הנושאים. מהדיווחים בתקשורת הערבית נראה כי בחמאס מנסים שלא להיראות "סרבנים" לעסקה, ומשדרים שנפתרו רוב הסוגיות.

בכיר בחמאס אמר לעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד: "נפתרו רוב הנקודות השנויות במחלוקת במשא ומתן להפסקת אש בעזה. ייתכן שההסכם בשלב של קביעת תוספות סופיות. נפתרו הנקודות הסבוכות בתיק האסירים הפלסטינים שנידונו למאסר כבד". לטענתו של הבכיר, במסגרת המו"מ הוסדרו 90% מנושא תיק האסירים בעלי עונשים כבדים.

באל-ערבייה דיווחו על "שעות קריטיות" לקראת הסכם הפסקת אש בעזה, בלחץ המתווכות. "יש פריצת דרך גדולה בכמה סוגיות שנויות במחלוקת לגבי הסכם. חמאס הסכים שלא תושלם הנסיגה הישראלית בשלב הראשון של ההסכם וויתר על התנאי של סיום המלחמה בשלב הראשון".