בזמן שבלבנון הפסקת האש נכנסה לתוקף אחרי יותר משנה של לחימה, ברצועת עזה הסוף לא נראה באופק. 101 חטופים, בהם עשרות חטופים חיים, עדיין נמקים בשבי חמאס, וצה"ל פועל בשלוש גזרות מרכזיות ברצועת עזה - ג'באליה, מסדרון נצרים ורפיח. בג'באליה, שם נלכדו למעלה מאלף מחבלים, הצליחו הכוחות ליצור אזור חיץ המנתק את מחנה הפליטים מהעיר עזה, בדרום פועלים לוחמי הנח"ל במטרה להכריע את גדוד שאבורה של חמאס ובמסדרון נצרים ממשיכה אוגדה 99 להרחיב את השטח שבשליטתה, שהגיע לממדים של עיר.
ציר הביתור בין ג'באליה לעיר עזה
-
חודשיים עברו מאז החלה הפשיטה הארוכה של אוגדה 162 בג'באליה, וכעת נותרו במחנה הפליטים רק מאות בודדות של מחבלי חמאס.
-
לפי נתוני האוגדה, 1,500 מחבלים חוסלו עד כה בפשיטה, וכ-1,200 מחבלים נשבו ונחקרו. הכוחות המשיכו והרחיבו את הניתוק של ג'באליה מיתר חלקי צפון הרצועה, והצבא השלים הקמת אזור חיץ במרחק של כחמישה עד שישה קילומטרים דרומית לגבול הצפוני של הרצועה.
-
ציר הביתור יוצר הפרדה מוחלטת בין ג'באליה והעיירות הסמוכות לה לבין העיר עזה, ומונע כל קשר בין המחבלים שנותרו בצפון לאלה שבדרום.
-
לאורך הציר הוקמו נקזים המאפשרים בדיקה קפדנית של האוכלוסייה היוצאת דרומה. כל המחבלים שנתפסו בג'באליה - נתפסו בנקזים שהוקמו לאורך ציר הביתור, בעת שניסו לנצל את מבצעי פינוי האוכלוסייה כדי להימלט דרומה.
-
בצה"ל מעריכים כי ההישגים בשטח הם בעלי משמעות אסטרטגית, ויש בהם פוטנציאל להביא את חמאס להתקדם במגעים לעסקת חטופים. "זה הישג דומה לציר פילדלפי ולמסדרון נצרים", מסביר קצין האג"ם של חטיבה 401, "משהו רציני מאוד שאולי אפילו יצליח להביא את חמאס לחשוב פעמיים אם הוא בטוח שהוא לא רוצה לשחרר את החטופים שלנו".
גבעתי בלב מחנה הפליטים
-
לצד הלחימה העיקשת והמעצרים בעיר, בצה"ל מגדירים את ג'באליה כגרעין הקשה של חמאס בצפון הרצועה, לאחר שאליה התרכזו מאות מחבלים ומפקדים בכירים של הארגון. האיום המרכזי בלחימה בג'באליה הוא המטענים הרבים שהוטמנו בבתים לקראת הגעת לוחמי צה"ל. לפי גורמי צבא, כל בית שני באזור ממולכד.
-
בפעולה מהירה של שלוש שעות פשטו ביום רביעי לוחמי חטיבת גבעתי על מתחם בית ספר רב-קומות בלב מחנה הפליטים ג'באליה. במבצע נעצרו כ-100 מחבלי חמאס וחוסלו 40 נוספים - 22 בקרבות מטווח קרוב ו-18 מהאוויר.
-
באירוע משמעותי נוסף השבוע בבית לאהיא, חוסלו עשרות מחבלים במארב מתוכנן של גדוד שקד מחטיבת גבעתי, בעת שניסו לברוח מאזור הלחימה. "המחבלים עשו טעות טקטית חמורה", מסביר קצין האג"ם, "הם יצאו בחוליה של עשרות ישר לשטח ההשמדה".
- בצה"ל מעריכים כי המשימה באזור תושלם תוך שבועות. המטרה המוצהרת היא לא רק טיהור השטח ממחבלים אלא גם השמדה מוחלטת של תשתיות האויב, הן מעל הקרקע והן בתת-הקרקע, כדי למנוע את הצורך בכניסה עתידית לאזור.
הלחימה בשכונה הצפופה ברפיח
-
לוחמי הנח"ל, ובהם גדוד 931, פועלים ברפיח להשמדת תשתיות האויב ושלילת יכולות תת-קרקעיות. במהלך ההתקפות נמצאו פצצות מרגמה שכוונו לישראל. האמל"ח שנתפס כולל מטענים, רימונים וקלצ'ניקובים בכמויות גדולות, ומרבית ההיתקלויות מתבצעות באמצעות רחפנים.
-
בתחילת השבוע שעבר איתרו הכוחות טיל נ"ט מונחה מתוצרת רוסיה, מסוג שטרם נראה בגזרה, ובהמשך אותרו שני משגרים של הטיל. בשאבורה, מהאזורים הצפופים ברפיח, הצליח גדוד הנח"ל להגיע לרוב חלקי השכונה, ומפקד גדוד שאבורה נאלץ להעתיק מיקומו שלוש פעמים.
-
לדברי רס"ן בצלאל, סמג"ד בגדוד, הפגיעה המשמעותית במערך התת-קרקעי אילצה את האויב לבצע תנועות בעל-קרקע, אך המחבלים עדיין ממשיכים להסתתר ומחפשים נקודות תורפה של הכוחות.
-
במקומות שבהם פעל צה"ל בעבר, המחבלים מנצלים את יציאת הכוחות לחזרה והתבססות מחדש במאחזיהם, וממקמים אמל"ח במקומות המוכרים להם לצורך התקפות על הכוחות.
-
המשימות העיקריות שנותרו הן חיסול יתר תשתיות חמאס והשלמת הפגיעה במערך התת-קרקעי. "אם צריך להיות פה עוד שנה - נהיה", אומר הסמג"ד, "אנחנו פה כדי שהילדים שלנו לא יצטרכו להילחם פה בעתיד".
המובלעת הישראלית במסדרון נצרים
-
מסדרון נצרים עבר הרחבה דרמטית מאז תחילת הלחימה. מה שהחל כרצועה צרה של 500 מטרים, התרחב לכדי 7-8 קילומטרים בחלק מהאזורים ויוצר למעשה שטח בשליטה ישראלית בגודל של עיר. כוחות אוגדה 99 המחזיקים את הפרוזדור מעמיקים את פעילותם בעיירה נוסיראת שמדרום למסדרון.
-
בצה"ל מעריכים כי בכל יום לחימה מחוסלים בין 20 ל-40 מחבלים באזור. המוצב הקדמי של הכוחות הפך לבסיס קבע והכפיל את שטחו.
-
המרחב נחשב לאסטרטגי בשל השליטה שהוא מייצר על צפון העוטף, ובדגש על העיר שדרות והרכבת העוברת בה. צה"ל שוקל להשאיר כוחות קבועים באזור הביתור שנוצר, מה שמעיד על היערכות לפעילות ממושכת.
-
המסדרון משמש כחיץ המפריד בין צפון הרצועה לדרומה, ומאפשר שליטה על תנועת אזרחים בין חלקי הרצועה. הרחבתו יוצרת מציאות חדשה בשטח המשפיעה הן על המשך הלחימה והן על האפשרויות המדיניות העתידיות.