צה"ל השלים היום (שלישי) את החלק האסטרטגי המרכזי של מבצע "חץ הבשן" שהחל בלילה שבין שבת לראשון, עם ההבנה שמשטר אסד נופל. במבצע הותקפו מאות מטרות אסטרטגיות סוריות, ועל פי דיווחים, כוחות הביטחון ממשיכים לפעול במרחב החיץ.
במסגרת המבצע, 350 מטוסי קרב של חיל האוויר יצאו לתקיפות ברחבי סוריה והשמידו 320 מטרות אסטרטגיות לפי סדר עדיפויות של מטרות: מטוסים, טילי חוף-ים, תת-קרקעי, ספינות ויכולות נוספות. עשרות תקיפות בוצעו על כלי טיס של סוריה, אמצעי ייצור אמל"ח ומחסני אמל"ח. בנוסף הושמדו טילי סקאד, טילי שיוט וטילי חוף-ים, מכ"מים, טנקים, סוללות טילי קרקע אוויר ובנוסף חיל האוויר תקף כלי שיט מתקדמים של חיל הים הסורי ועליהם טילי חוף-ים.
המבצע התקיים אחרי שנים שבהם אספה מערכת הביטחון מודיעין, ולמעשה זה אירוע שתוכנן שנים. צה"ל פעל באופן שהשאיר את איראן מחוץ לתמונה, ובדגש על כך שלא ייפול אמל"ח אסטרטגי לידיים לא נכונות.
הגופים המרכזיים שממשיכים לפעול בסוריה הם פיקוד הצפון שאחראי למשימה בדרום סוריה ובמרכז החיץ ולהגנה ולפעולות ההתקפיות שנדרשות למען ההגנה. בנוסף, כאמור, משתתפים חיל האוויר וחיל הים שביצעו את התקיפות האסטרטגיות, וכמובן שהמודיעין, אמ"ץ ואט"ל.
במסגרת המשך הפעילות, צה"ל מתמקד בגבול סוריה-לבנון, ופועל לסכל איומים על ישראל ולמנוע העברת אמל"ח לגורמים עוינים. הגוף המרכזי ביותר שמיקד את מערכת הביטחון זו איראן שהחזיקה את סוריה כבסיס מרכזי וחיזקה אותה, שהביאה מיליציות לסוריה ותמכה באסד.
נגד המאמץ האיראני, עם נפילת משטר אסד ובכלל במערכה שבין המלחמות, איבדה איראן חלק ניכר מאחיזתה באזור סוריה, אולם העתיד עוד לא ברור, וצה"ל ממשיך לפעול למנוע זליגה לחיזבאללה. בתוך כך, הדרג המדיני קיים ישיבות קבינט, כפי שפורסם, וצה"ל שיזם את הפעולות, למעשה השמיד חיל האוויר הסורי.
כחלק מתפיסת "העליונות האווירית", 350 מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו ברחבי סוריה והשמידו מאות מטרות. צה"ל ומערכת הביטחון טיפלה בחלק הארי והשמידה כ-80% מהיכולות האסטרטגיות הסוריות. ובכל זאת - נשארו כ-20% של יכולות אסטרטגיות, ובמערכת הביטחון יש מעין סדר של "מה מסכן יותר".
על רקע נפילת משטר אסד, בישראל לא היה ברור לגמרי כיצד המעצמות ארה"ב ורוסיה ואלו האזוריות כמו איראן, יפעלו. איראן השתהתה, ובמקביל צה"ל פעל מהר ובעוצמה, בהגנה ובהתקפה. במקביל, נעשות פעולות גם בזירה המדינית, ובימים האחרונים התקיימו פגישות של גורמים שונים בישראל עם עמיתיהם באזור.
ראש השב"כ והרמטכ"ל חזרו הערב מנסיעה משותפת למצרים שעסקה בסוגיות ביטחוניות אזוריות ופגשו את עמיתיהם. גם נושא השבויים והנעדרים עלה, אבל שני הבכירים הישראלים לא דנו רק בזה. בנושא הפסקת האש עם לבנון, יש מעין התייצבות. במערכת הביטחון רואים שצבא לבנון מתחיל להתייצב, וכי יש תיאום עם צבא ארה"ב.
על רקע המבצע, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בקריה בתל-אביב: "אם המשטר החדש בסוריה יאפשר לאיראן לחזור להתבסס, או יאפשר העברת נשק לחיזבאללה - נגיב בעוצמה ונגבה ממנו מחיר כבד". נתניהו הודה כי אישר לחיל האוויר להפציץ יכולות צבאיות אסטרטגיות שהשאיר צבא סוריה, כדי שאלה לא יפלו בידי אנשי ג'יהאד.
"אנחנו רוצים יחסים עם המשטר החדש בסוריה", הוסיף נתניהו. "אבל אם המשטר הזה יאפשר לאיראן לחזור להתבסס בסוריה, או יאפשר העברת נשק איראני או כל נשק אחר לחיזבאללה; או יתקוף אותנו - אנחנו נגיב בעוצמה ואנחנו נגבה ממנו מחיר כבד. מה שקרה למשטר הקודם, יקרה גם למשטר הזה".