הלילה (בין שישי לשבת) צה"ל ביצע תקיפה עוצמתית ומפתיעה שגרמה לקריסת בניין בן 8 קומות - בלב ביירות. בערוץ הלבנוני אל-מנאר דווח כי לפי הודעת משרד הבריאות הלבנוני לפחות 7 בני אדם נהרגו בתקיפה ו-23 נפצעו בדרגות חומרה שונות.
בלבנון טוענים כי התקיפה בוצעה במפתיע, שלא פורסמה אזהרת פינוי כפי שנוהג לעשות דובר צה"ל ושלא התקבלה התרעה מקדימה בשום אמצעי תקשורת. לפי סוכנות הידיעות הממלכתית בלבנון, הבניין הופצץ באמצעות חמישה טילים. מקורות ביטחוניים טענו ברויטרס שמטוסי הקרב הישראליים ביצעו את התקיפה באמצעות שיגור של לפחות ארבעה טילים.
מסתמן: יעד התקיפה - מוחמד (אבו-עלי) חיידר
לפי הדיווחים בלבנון, יעד התקיפה הוא מוחמד (אבו-עלי) חיידר, הדמות הצבאית הבכירה ביותר בחיזבאללה אחרי גלי החיסולים האחרונים. אדם מוכר מאוד, ותיק ומנוסה, שנחשב שאחד מיועציו הקרובים של נסראללה. לפי שעה עדיין לא ברור אם צלח ניסיון החיסול בדירת מסתור שבה הוא שהה.
התפקידים - והמעמד בארגון הטרור
- כיהן בשנים 2005–2009 כחבר הפרלמנט הלבנוני מטעם חיזבאללה
- נחשב למקורב למזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה
- נחשב לדמות הצבאית הבכירה ביותר בארגון הטרור אחרי גל החיסולים האחרון
- על פי מחקר שערך בלוג המודיעין "אינטלי טיימס": חיידר היה אחראי כל הפרויקטים הצבאיים המסווגים שחיזבאללה מנהל באמצעות כוח קודס האיראני
ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי (inss), אלוף במילואים תמיר הימן, התייחס לדיווח על ניסיון חיסולו של מוחמד חיידר, אותו כינה "כמעט אחרון הגנרלים של חיזבאללה". "לאחר מותם של שאר בכירי הארגון הוא ניהל את המערכה נגד ישראל - תרצו, תקראו לזה רמטכ"ל", כתב הימן ברשת X, "נעים קאסם אינו בעל ידע צבאי, הוא חייב כוורת אופרטיבית וזאת הולכת ומידלדלת"
תמונות שפורסמו מהזירה ברשתות החברתיות ובאמצעי התקשורת השונים מצביעות על הרס רב. הבניין בן 8 הקומות הושמד כליל וכתוצאה מעוצמת הפגיעה נפער בור עמוק באדמה, הנראה כסוג של מכתש. לקראת סיום התקיפה צוותי חילוץ לבנוניים הוזעקו לזירה בניסיון לאתר לכודים והרוגים - ולאמוד את הנזק שנגרם. לפי שעה, יעד התקיפה עדיין לא ברור.
תקיפות לצד מגעים להסדרה
כפי שדיווחנו אמש באולפן שישי, צה"ל הגביר בימים האחרונים באופן דרמטי את היקף פעילותו הצבאית בזירה הלבנונית, על רקע המגעים הדיפלומטיים להפסקת אש. התקיפה הלילה מצטרפת למתקפה הנוכחית הכוללת, המתאפיינת בעוצמה חסרת תקדים מאז מלחמת לבנון השנייהץ זו מתפרסת על פני מרחב גיאוגרפי נרחב, החורג רק מהתמקדות בדרום לבנון.
מאז תחילת הלחימה חיל האוויר מבצע תקיפות באזורים אסטרטגיים מרוחקים, כולל בגזרת צור, במרחב נבטיה, ואף במרכז הבירה ביירות, במה שנתפס כאיתות ברור לחיזבאללה ולממשלת לבנון בדבר יכולותיו המבצעיות של צה"ל ונחישותו להשיג את יעדי המלחמה.
במסגרת הפעילות המבצעית הנרחבת, שחלקים ממנה עדיין חסויים תחת הצנזורה צבאית, מפעיל צה"ל כוחות בעומק שטח לבנון. הכוחות חודרים לאזורים בעלי משמעות אסטרטגית והיסטורית מובהקת, כאלה שהיוו "סמלים" במהלך מלחמת לבנון השנייה.
אחד ההישגים המשמעותיים של הפעילות הנוכחית התרחש כאשר כוחות צה"ל איתרו והשמידו מערך רקטי נרחב שכלל מאות רקטות שהיו מוכנות לשיגור לעבר העורף הישראלי. תפיסת מאגר האמצעים, שכלל מלבד הרקטות גם מצבורי אמצעי לחימה מתקדמים, מהווה פגיעה משמעותית ביכולות המבצעיות של חיזבאללה. במקביל, ממשיכים הכוחות במבצע נרחב של השמדת תשתיות טרור ומתקנים אסטרטגיים, במטרה לצמצם ככל האפשר את יכולות הארגון טרם כניסה אפשרית להסכם הפסקת אש.
הערכת המצב העדכנית בצמרת מערכת הביטחון מצביעה על כך שההישגים המצטברים לאורך שנת הלחימה, ובמיוחד בתמרון הקרקעי האחרון, יצרו מציאות אסטרטגית חדשה המאפשרת כניסה להסדר מדיני מעמדת כוח משמעותית. על פי התפיסה המתגבשת בצה"ל, השלב הבא לאחר חתימת הסכם אפשרי יחייב שינוי מהותי בתפיסת ההפעלה של הכוח: מעבר מלחימה אינטנסיבית למשימות אכיפה של ההסדר, תוך שמירה על יכולת תגובה מיידית ומשמעותית לכל הפרה של ההסכם.
המסר המועבר לממשלת לבנון ולהנהגת חיזבאללה הוא ברור: היעדר הסכם או כישלון ביישומו עלול להוביל להתגבשות קונצנזוס ישראלי רחב שיתמוך במהלך צבאי מקיף נגד לבנון, כזה שעלול להביא להסלמה משמעותית במלחמה.
על רקע זה, הנחה הרמטכ"ל את המטה הכללי לגבש תוכניות מבצעיות מפורטות למגוון תרחישי הפרה אפשריים של ההסכם העתידי. למרות ההיערכות המבצעית הנרחבת והמוכנות הגבוהה לתרחישי הסלמה, עמדתו העקבית של הצבא נכון לעכשיו תומכת בהגעה להסכם מדיני, תוך שמירה על כוננות מבצעית גבוהה והיערכות מיטבית למקרה של הפרתו.