חמאס אמר למתווכות לראשונה כי יסכים לעסקה שתאפשר לכוחות צה"ל להישאר ברצועת עזה באופן זמני כשהלחימה תיפסק. כך דיווח הבוקר (חמישי) הוול סטריט ג'ורנל. לפי הדיווח, ארגון הטרור אף העביר רשימת חטופים, כולל אזרחי ארה"ב, שאותם הוא ישחרר במסגרת ההסכם, אך בישראל הכחישו זאת בימים האחרונים.

לפי גורם המעורה בפרטים, חמאס הפגין בשבועות האחרונים גמישות רבה בכמה נושאים ואף ויתר על אחת הדרישות המרכזיות שלו במשא ומתן. המתווכות אמרו כי חמאס הביע נכונות לקבל הישארות של כוחות ישראליים בציר פילדלפי ובציר נצרים באופן זמני. ארגון הטרור הסכים גם שלא תהיה נוכחות שלו בצד הפלסטיני של מעבר רפיח.

כוחות צה"ל בציר פילדלפי ברצועת עזה (צילום: רויטרס)
חמאס מתגמש? כוחות צה"ל בציר פילדלפי | צילום: רויטרס

הדיווח בא אחרי שמשלחת ישראלית ביקרה השבוע בקהיר. בעיתון אל-אח'באר הלבנוני דווח כי בביקור של המשלחת הישראלית, שכללה את ראש השב"כ רונן בר והרמטכ"ל הרצי הלוי, הועברה רשימה של 30 חטופים שעומדים בתנאים הראשוניים לשחרור בשלב הראשון, בתמורה ל-60 יום של הפסקת אש. לפי הדיווח, מדובר במבוגרים (מעל 50), ובנזקקים לטיפול רפואי.

הבכירים המצרים דנו עם המשלחת הישראלית גם בציר פילדלפי וההיערכות האפשרית לקראת הפסקת האש, כך לפי הדיווח. כמו כן, יידרש הידוק שליטה על ציר פילדלפי בתיאום עם מצרים כדי למנוע הברחת אמל"ח לרצועה. בזמן הפסקת האש, ישראל תימנע מלבצע פעולות ברצועה, וחמאס יתחייב שלא לתקוף את כוחות צה"ל שיישארו בעזה.

לפי הדיווח, המתווה קובע כי יהיה שחרור של חטוף ישראלי כל יומיים ומתן תרופות וטיפולים לחלק מהחטופים, בתמורה לשחרור של עשרות אסירים פלסטינים והכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה, בתנאי שהחיילים ישוחררו בשלב מאוחר יותר של ההסכם. בישראל מנסים להגדיל את מספר החטופים שישוחררו בתמורה להגדלת הסיוע שיוכנס.

כניסת כוחות צוות הקרב של חטיבה 401 למעבר רפיח  (צילום: דובר צה"ל)
לפי הדיווח, לא תהיה נוכחות של חמאס במקום. צה"ל במעבר רפיח | צילום: דובר צה"ל

נטען כי ישראל הביעה "הסכמה ראשונית" להחזרת מעבר רפיח לפעילות ולהשאירו במיקומו, ובלבד שהוא ינוהל בידי הרשות הפלסטינית ולא בידי חמאס, ושהעבודה תתבצע בהתאם להנחיות למנגנון בקרה ישראלי על תנועת המעבר משני הצדדים. צוין כי בימים הראשונים תתאפשר יציאה של הזרים שנותרו בעזה ולמקרים רפואיים דחופים.

ועדיין סימן השאלה הגדול שנותר, ושאליו אין התייחסות בדיווח, הוא שאלת הפסקת הלחימה. עדיין לא ברור אם חמאס ויתר על דרישה זו - התחייבות מישראל כבר במעמד חתימת העסקה על סיום המלחמה. ישראל לא מוכנה להתחייבות כזו, ולכן נשאלת השאלה האם על הפער הזה ניתן יהיה לגשר.