יוניפי"ל הפך לסלע מחלוקת מרכזי בין ישראל למערב בשל הטענות לפגיעות בחייליו ע"י כוחות צה"ל במהלך הלחימה בדרום לבנון. ברקע הדברים, דובר הארגון אנדראה טננטי ערך אמש (חמישי) מביירות שיחה עם חדשות 12. במהלך השיחה התייחס לכוחות בשטח, להחלטות מועצת הביטחון - ולטענות בדבר הפיכתו של ארגון שמירת השלום למגן אנושי של חיזבאללה.
טננטי נשאל על התקריות שבהן היו מעורבים לוחמי צה"ל וחיילי יוניפי"ל בימים האחרונים - ועל כך שבאופן די ברור דרום לבנון הפך לאזור מלחמה. כמו כן, נשאל מדוע לא פונו זמנית חיילי הארגון מהאזור - כפי שישראל ביקשה.
טננטי ענה: "אנחנו פה במנדט מטעם מועצת הביטחון ובעקבות רצון הקהילה הבין-לאומית, אז זה חשוב לקבל את ההחלטה הזאת ולהישאר בשטח - כדי שתהיה לנו האפשרות לפקח ולשמור על נוכחות בין-לאומית בדרום לבנון. זה יכול להיות מועיל לשני הצדדים. אסור לנו לאפשר למדינה אחת (ישראל) להכתיב את גורלם של כוחות שמירת השלום שלנו - שהם פה בשל רצון מועצת הביטחון".
על פריסה מחודשת אפשרית של כוחות יוניפי"ל ואף שינוי מקום הבסיסים שלהם בשל הלחימה באזור, אמר טננטי: "כולנו נשארנו במיקומנו. כמובן, יכולות הפיקוח שלנו מאותגרות ומוגבלות בגלל העוינות הנמשכת. כרגע, החיילים נמצאים בעיקר במקלטים. שלומם וביטחונם של כוחות שמירת השלום שלנו הם חשובים ביותר".
טננטי נשאל האם יציית הארגון להוראת מועצת הביטחון לסגת בשל הידרדרות המצב בשטח. הוא השיב: "אם מועצת הביטחון תחליט להציב מחדש את המשלחת - כמובן. אנחנו כאן בעקבות מנדט ממועצת הביטחון, ואנחנו נגיב וניישם את החלטות מועצת הביטחון - אם יחליטו כך".
"האם הפכתם למגינים אנושיים של חיזבאללה?"
דובר יוניפי"ל נשאל על העובדה שחיזבאללה פועל בקרבת מקום לעמדות הארגון, ועל כך שצה"ל חשף מנהרה ליד מגדל שמירה. הוא ענה: "דיווחנו על כל הראיות של כלי נשק לכל אורך התקופה הזו. כפי שאמרתי, ראיות מסוימות וכלי נשק מסוימים התגלו ונמצאו. בקשר למנהרה, מגבלות המנדט קובעות שאסור לנו לערוך חיפוש בשטח פרטי - למרות שביקשנו כמה פעמים לקבל גישה לכך".
בכך, טננטי בעצם אמר שיוניפי"ל היה מודע למנהרה ולכלי נשק - אבל לא יכל לפעול. "היינו מודעים לפעילות חשודה באזור - המוצב שלנו היה קרוב, כמו מוצב של צה"ל שהיה במרחק מטרים ספורים מהמוצב שלנו", הסביר טננטי. "ההגבלה היא שיוניפי"ל לא יכול לערוך חיפוש בתוך בתים פרטיים ואין לנו תפקיד בפירוק חיזבאללה. אם יש צורך ורצון של כולם לשנות את המנדט - זה יידון במועצת הביטחון".
מזה שנים רבות שישראל מתלוננת שדיווחי יוניפי"ל רחוקים מהאמת. הארגון כשל בתיאור המציאות בשטח וכידוע דרום לבנון אכן מלא בנשק לא חוקי של חיזבאללה. על האפשרות שישראל צדקה ועל רמת האמינות והלגיטימציה של יוניפי"ל באזור, השיב טננטי: "אני יודע שיישום המנדט מהווה עבודה קשה ומעייפת. מ-2006 ועד אוקטובר הקודם דרום לבנון והאזור חוו את אחת התקופות השקטות בהיסטוריה המודרנית. היו כלי נשק, אנחנו מודעים לכך. עבדנו ביחד עם הצדדים כדי לנסות ולמצוא פתרונות - היו לנו פגישות חודשיות בין צבא לבנון לבין צה"ל".
טננטי נשאל על מצבם של אלפים מתושבי הצפון שמפונים כבר יותר משנה - וחשים נבגדים ע"י יוניפי"ל שלא מנע מלחמה שלישית בלבנון. הוא בחר להעביר את המסר שלו "לכל אחד שסובל מהסכסוך ובוודאי לתושבי צפון ישראל וכל מי שנאלצו להתפנות מהכפרים שלהם": "אנחנו חייבים לחזור להפסקת אש מיד על מנת לדון במשא ומתן אפשרי ולהחזיר את היציבות לאזור, גם אם זה נשמע מסובך - וגם אם זה נראה מסובך".