פרטים חדשים מהמגעים: בכירים במערכת הביטחון והדרג המדיני בישראל מביעים בימים האחרונים אופטימיות זהירה, בעקבות ביקורו האחרון של המתווך האמריקני עמוס הוכשטיין באזור. על פי מקורות בכירים שעודכנו בפרטי השיחות, הוכשטיין נקט בגישה תקיפה ובלתי מתפשרת מול הצד הלבנוני, ובפועל הציב שורת תנאים ברורים שהועברו לחיזבאללה - מהלך שהוביל להתקדמות משמעותית במגעים להשגת הסדר בגבול הצפון. "הצבתי להם אולטימטום - ונראה שזה עבד", כך אמר הוכשטיין בשיחות סגורות עם בכירים ישראלים. כך פרסמנו אמש (שבת) בחדשות סוף השבוע.
ואולם, למרות האווירה האופטימית, גורמים דיפלומטיים המעורים בפרטי המגעים העדינים מצביעים על מכשול שעדיין עומד בדרך להשגת הסכם: הצד הלבנוני טרם קיבל את האישור הסופי הנדרש מאיראן, בעלת השפעה מכרעת על חיזבאללה.
המאמצים הדיפלומטיים האינטנסיביים בימים האחרונים התמקדו בניסיון למזער את המקרים בהם תידרש ישראל להפר את הריבונות הלבנונית במקרה של הפרת ההסכם. המטרה המרכזית היא להעניק סמכויות נרחבות ככל האפשר למנגנון הפיקוח הבין-לאומי, תוך קביעת קריטריונים ברורים ומדויקים למצבים בהם תהיה ישראל רשאית לממש את חופש הפעולה הצבאי שלה.
במסגרת התקדמות המגעים, במהלך סוף השבוע הגיע מפקד פיקוד המרכז האמריקני (סנטקום) לפגישה עם הרמטכ"ל הרצי הלוי. בפגישה זו השניים דנו בפרטי מנגנון הפיקוח האמריקני על פעילות צבא לבנון. על פי טיוטת ההסכם המתגבשת, יידרש הצבא הלבנוני לבצע מבצע נרחב לפינוי אמצעי לחימה מכפרי דרום לבנון, כאשר כוחות סנטקום יהיו אחראים על הפיקוח ההדוק על יישום התהליך.
במקביל להתקדמות במישור הדיפלומטי, צה"ל ממשיך להפעיל לחץ צבאי משמעותי מהאוויר ואף מרחיב את פעילות התמרון בגזרה. בה בעת, הרמטכ"ל הנחה את אגפי המטכ"ל להמשיך בגיבוש ואישור תוכניות מבצעיות מקיפות, הן למקרה של קריסת המשא ומתן והן למקרה של הפרת ההסכם מצד חיזבאללה, תרחישים שעלולים לחייב שורה של פעולות צבאיות בשטח לבנון.