אומנם בעת הנוכחית לא נראה באופק פתרון ממשי לחלופה שלטונית ברצועת עזה "ביום שאחרי" המלחמה, אך במערכת הביטחון קיימו לאחרונה דיונים סביב האפשרות שבכיר פתח לשעבר מוחמד דחלאן יקבל לידיו את המושכות, כך נודע ל-N12. בדיונים הציגו את האיומים שמזהים והצביעו על החשש שטמון בהליכה לאפשרות הזו.

דחלאן, שמשמש כיועצו של נשיא איחוד האמירויות בן זאיד ומתגורר שם ב-12 השנים האחרונות, מיצב עצמו במלחמה כמי שאמון על מפעל הסיוע הגדול שהאמירויות מזרימה לעזה ומנהל קשר עם השחקנים האזוריים. למרות שבהצהרותיו לתקשורת, הוא הכריז על סירובו "לקבל או לבצע כל תפקיד ביטחוני, ממשלתי או ביצועי בעזה" - גורמי הביטחון בישראל לא פוסלים את האפשרות שהוא יעשה כן לכשתגיע ההזדמנות.

דחלאן וסנוואר. פגישת פיוס (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

במערכת הביטחון רואים בדחלאן "בן אדם אמביציוני שלאו דווקא יחזור לעזה באופן פיזי, אבל אם תינתן לו האופציה להיות מנהיג העם הפלסטיני - הוא ייקח אותה בשתי ידיים".

בישראל סבורים כי האפשרות של שליטת דחלאן ברצועה מלווה בסיכונים, שעלולים למנוע את השגת מטרות המלחמה, לתפיסתם.

האיומים באפשרות של שלטון דחלאן - לפי מערכת הביטחון

  1. דחלאן כבר נכשל בעבר ברצועה.
  2. לא רואים בו גורם משמעותי שעלול לאתגר את חמאס. המשמעות: הוא בהכרח יצטרך לחבור לחמאס, לפעול תחת חסותם או להגיע להסכם עימם - מה שמנוגד למטרות המלחמה וישראל לא תאפשר בשום מחיר.
  3. הסיכון המרכזי: חמאס עשוי להשתמש בדחלאן כדי לשמר את האחיזה השלטונית שלו ואת המשילות שלהם, ובכך לקבל מענה להמשך השרידות השלטונית.

הפסגה של חמאס-פתח בקהיר והפערים

ביום רביעי התקיימה בקהיר פגישה של משלחת חמאס בראשות סגנו של סינוואר ח'ליל אל-חיה ושל משלחת פת"ח בראשות סגן יו"ר פתח מחמוד אל-עאלול. ל-N12 נודע מפי מקורות ברמאללה, כי במרכז הפסגה - דנו בסוגיות הליבה המרכזיות, מה שבפועל רחוק מאותו "פיוס" שעליו מצהירים הצדדים בתקשורת.

הפסגה בין בכירי חמאס לפתח התקיימה בעקבות לחצים שהפעילה קהיר על הצדדים, כאשר זו גם אירחה את הפגישה ביניהם. בפועל, המשלחות בראשות ח'ליל אל-חיה ומחמוד אל-עאלול הגיעו להבנות מאוד כלליות, שלפיהן הם רוצים לפעול יחד כדי להקים את הוועדה האזרחית לשיקום הרצועה.

מוחמד דחלאן ואבו מאזן
מוחמד דחלאן ואבו מאזן

בפועל, שני הצדדים סיכמו שהם צריכים לחזור הביתה, כל אחד להנהגתו, לאבו מאזן או חמאס, ולקבל אישור כדי להתקדם במהלך. יחד עם זאת, על פי מקורות ברמאללה - הם סימנו את האפשרות שינהלו יחד את מעבר רפיח בהיבטי הסיוע ההומניטרי והסדר הציבורי. אולם, הפערים המהותיים שמהווים סלע המחלוקת נוגעים למקור הסמכות - חמאס או אש"ף. כל אחד מהם מושך לכיוונו ויודעים כי מהלך של ממש כרוך בהסכמה מצד ישראל.