הלילה (בין שישי לשבת) הופעלו אזעקות נרחבות באזור ירושלים והסביבה, כשמאות אלפי ישראלים נאלצו להיכנס למרחבים המוגנים. ההתרעות מחשש לירי רקטות וטילים נשמעו בירושלים וביישובים הסובבים אותה, וכן באזור ים המלח ושפלת יהודה. לפי דובר צה"ל, מדובר בשיגור של טיל אחד מתימן שיורט בהצלחה מחוץ לשטח מדינת ישראל על ידי מערכת THAAD האמריקנית שמוצבת בישראל.

האזעקות הופעלו במספר ערים מרכזיות, ובהן בית שמש, ביתר עילית, קריית ארבע, גוש עציון וערד. כמו כן נשמעו האזעקות ביישובי המועצות האזוריות הר חברון, גוש עציון, מטה יהודה, תמר ומגילות. 

האזעקות באזור ירושלים וים המלח (צילום: כומתה)
האזעקות באזור ירושלים וים המלח | צילום: כומתה

 

"בהמשך להתרעות שהופעלו לפני זמן קצר באזור ירושלים וים המלח, יורט טיל ששוגר מתימן, בטרם חצה לשטח הארץ", נמסר מדובר צה"ל, שהוסיף כי "ההתרעות הופעלו על פי מדיניות". במד"א מסרו כי "בהמשך לאזעקות שנשמעו באזור ירושלים ודרום הנגב בדקות האחרונות, נכון לרגעים אלו לא התקבלו קריאות על נפגעים למעט נפגעת חרדה אחת".

חודש של הסלמה: מתקפת החות׳ים על ישראל

מאז תחילת דצמבר 2024 חלה עלייה משמעותית בשיגורי טילים בליסטיים וכטב"מים מתימן לעבר מרכז ישראל. החות'ים פיתחו נתיב תקיפה חדש, המשלב מעבר בחצי האי סיני והים התיכון, וביצעו במהלך החודש למעלה מעשרה שיגורים לעבר ישראל.

החות'ים ביצעו שיגורים בדצמבר ב-1, 7, 8, 9, 16, 19, 21, 24, 25 ו-27 בחודש. בין הפגיעות הבולטות היו פגיעת כטב"ם בבניין מגורים ביבנה ב-9 בחודש, פגיעת טיל בליסטי בבית ספר יסודי ברמת אפעל ב-19 בחודש, ופגיעה בגן משחקים ביפו ב-21 בחודש. מערכות ההגנה האווירית של ישראל הצליחו ליירט את מרבית השיגורים, כשחלקם יורטו ללא צורך בהפעלת אזעקות.

בתגובה להסלמה, ישראל ביצעה ב-26 בדצמבר את מבצע "צלילי הכרם" - התקיפה הנרחבת ביותר בתימן מאז תחילת הירי.‎ התקיפה התמקדה בתשתיות שמשמשות את שלטון הטרור החות'י כמו נמל התעופה הבין-לאומי בבירה צנעא, תחנות הכוח האזיז וראס קנטיב והנמלים חודיידה, א-סליף וראס קנטיב.

ישראל מעמיקה פגיעתה בתימן: תקיפה אווירית נרחבת שיתקה תשתיות אסטרטגיות

במבצע מתוכנן היטב, שכונה ״צלילי הכרם״ וכלל 25 מטוסי קרב, ביצע ביום חמישי האחרון חיל האוויר הישראלי תקיפה מדויקת בתימן, במסגרת מאמץ להחליש את יכולותיהם הצבאיות של החות'ים. המבצע, שהתרחש באור יום לאחר תהליך מורכב של בניית בנק מטרות, נוצל ברגע שנפתח חלון הזדמנויות מבצעי, על רקע התגברות השיגורים החות'ים לעבר ישראל.

במוקד התקיפה עמד נמל התעופה הבינלאומי בצנעא, בירת תימן, שם נפגעו מחסני אמצעי לחימה, מתקני נמל ונכסים איראניים. הפגיעה במגדל הפיקוח ובתשתיות נוספות הובילה להשבתת "השער הראשי לתימן" - תשתיות שבאמצעותן העבירה איראן אמצעי לחימה ובכירים למרחב. במקביל, הותקפו גם תחנת כוח בקרבת צנעא ומטרות בחודיידה.

מפקד חיל האוויר, האלוף תומר בר, הדגיש כי זוהי רק תחילת המערכה: "המאמץ ההגנתי לא מספיק מול האויב, והפתרון הוא להגיע לאויב". התקיפה נושאת גם מסר אסטרטגי כפול - הן תגובה סימטרית לניסיונות החות'ים לפגוע בנתב"ג, והן איתות לאיראן על נכונותה של ישראל להגיע ולפגוע בנכסיה גם במרחב התימני.